LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 23 / 2 juni

2 jun, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Zelfportret met woord van Hans Franse (Maurice Broere)

In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het vijfenvijftigste gesprek, met Wopke van der Lei

Recensie van de bundel Laaien, laaien, laaien van Lisette Lombé (Marc Bruynseraede)

'Het gaat niet om waar die drang ons naar laat streven, maar het gaat om de drang zelf.' Interview Marc Reugebrink (Gerard Scharn)

Recensie van de bundel Verstrengelingen van Jan M. Meier (Tom Veys)

‘Een van mijn levensmotto’s is dat je van iedereen kunt leren en dat je dat dus ook moet doen.’ Interview met Johan Meesters (Gerard Scharn)

Ik zie het, met een groote ontroering, column van Jan Loogman

            

 


Deze week op de site van Meander

'Hoe muzikanten hun teksten schrijven is een grote fascinatie van mij', een interview met Ingmar Heytze, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

-
Nieuwsflits

Dichter Sytse Jansma heeft voor zijn debuutbundel Rozige maanvissen de C. Buddingh'-prijs gekregen, de jaarlijkse literaire onderscheiding voor een poëziedebuut.

De 4de Zeef Poëzieprijs gaat naar Ludwig Van de Voorde met zijn bundel Onbehandeld het mooist. Zijn winnende bundel verschijnt in oktober.

Het 54e Poetry International Festival opent op donderdagavond 6 juni 20.30 uur.
Op vrijdag 7 juni gaan Babs Gons en Marjan Slob, de huidige Dichter en Denker des Vaderlands, in gesprek over hoe en waar hun disciplines elkaar ontmoeten. Ze onderzoeken hoe poëzie complexere gedachten over onze wereld kan uitdrukken en hoe taal gedachten kan versterken. Erbij zijn? Koop hier je kaarten.

Zaterdag 8 juni het jaarlijkse gala van Granate met het thema Samenspraak van Kleur, een eerbetoon aan de kleurrijkheid en kracht van de LHBTQIA2S+- gemeenschap. Met bijzondere poëzie, traditionele muziek, moderne dans en film. Koop hier je kaartje.

Rondom 10 juni, Wereld Art Nouveau Dag én geboortedag van Louis Couperus, vindt jaarlijks het Art Nouveau Festijn over het Den Haag van rond 1900 plaats, dat Feest der Poëzie organiseert samen met Rob van Kan van Art Nouveau Cadeau. Ditmaal brengen ze niet alleen de Couperus-tableaux-vivants maar ook een gloednieuwe voorstelling over J.A. Dèr Mouw.

De 42e editie van Sunsation, hèt festival van Lelystad, vindt plaats op 21 en 22 juni, traditiegetrouw in en rondom land art ‘Observatorium’ van Robert Morris. Sunsation is een gratis festival, waar iedereen welkom is. Naast poëzie en literatuur kun je luisteren naar singer-songwriters, meedoen aan een dichtworkshop of open podium en dansen op elektronische livemuziek.

Alvast voor in de agenda:
Zondag 14 en 28 juli, 4 en 18 augustus 11.00 uur vanaf camping Eldorado, Groet voor de achtste keer een literaire wandeling.
Dè dichtersmarathon in Eijlders op 21 juli.
Het ILFU (International Literature Festival Utrecht) van 21 september t/m 5 oktober met het aan Marilyn Monroe ontleende motto ‘I am many stories’.

Readymades

Laatste regel

Wat me altijd diep ontroert: dichters die voor publiek voorlezen en na ieder gedicht ‘dank u’ zeggen. Ik ken niets heerlijkers dan bedankt worden voor iets wat ik niet heb gedaan. Verder heeft de regel ‘dank u’ aan het eind van een gedicht ook iets praktisch: je weet dat het is afgelopen. Vroeger als kind zei je ‘Uit’. Ook heel treffend.

© Jos van Hest

Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair. Marc Bruynseraede komt twee keer het meanderen tegen in de poëzie, allereerst in een gedicht van Drik Heffels in Verzen als vloedlijnen, Schatkamer, Onze Taal:

Mijn woorden varen mee op deze zee
Meanderen langs gevoelige oevers
Kabbelen voort naar onbekende oorden
En daar, daar komen ze aan land
Om ongefilterd gelezen te worden

Vervolgens in de bundel Hoe doorwaadbaar de dagen zijn van Christophe Batens:

Iedereen had, maar jij nog niet.

Ondanks de voren.
Ondanks de regendansen.
Ondanks het geduw aan de flessenhals.

Mocht het stromen, dan wist je wel.
Mocht het vloeien, dan kon je wel.
Mocht het als een waterteller. Mocht het breed meanderend.
Mocht het in vlagen.
Mocht het in scherven. Mocht het, hoe dan ook, dan was je gebroken en achteraf gelijmd.

Voorlopig hebben we inzendingen genoeg! Dank!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten