LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 25 / 16 juni

16 jun, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Uit hoofde van Jut van Frans Kuipers (Anneruth Wibaut)

'Blij met extra zonlicht'. Interview Felix Chow (Sander de Vaan)

Recensie van de bundel Ommouw me van Ted van Lieshout (Peter Vermaat)

'Schrijven is voor mij een zoeken.’ Interview Kreek Daey Ouwens (Monique Wilmer-Leegwater)

Recensie van de bundel De verliefde engel van Bart Koubaa (Onno-Sven Tromp)

Klassieker 282, een bespreking van het gedicht Het is hun niet ontgaan van Esther Naomi Perquin (Joost Dancet)

Het jammerhout van de dichters, column van Hans Franse

            

 


Deze week op de site van Meander

Deze week maar liefst drie interviews, op dinsdag de 8e aflevering van Wie zit er achter het podium, op donderdag een interview met Joost Hontelez en
op zaterdag: ‘Ieder mens is een verhaal, maar geen losstaand verhaal. We zijn ingebed in een geschiedenis’, een interview met Shari Van Goethem.

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Afscheid medewerker-

We nemen afscheid van Douwe Wilts als recensent. Zijn andere werkzaamheden vragen voorrang en daar wil hij zich nu volledig op richten. In de afgelopen twee jaar heeft Douwe met zijn besprekingen laten zien dat hij een enthousiast lezer van poëzie is en veel kennis in huis heeft. Wij danken hem hartelijk voor zijn bijdragen en wensen hem succes bij alles wat hij onderneemt.

Nieuwsflits

De Theo Thijssenprijs 2024 is toegekend aan 'literaire duizendpoot' Edward van de Vendel.

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Prijs voor Meesterschap 2024 toegekend aan dichter Miriam Van hee. De Prijs voor Meesterschap is een oeuvreprijs die een keer in de vijf jaar toegekend.

Het Jacob Israël de Haan Genootschap zet u met de regel DE HAAN MAAND 1-30 juni op het spoor naar eigen ontdekkingen. Kijk hier voor het programma en luister hier naar een informatie podcast-interview met Ron Mesland en Mattias Duyves.

Kom je mee voetbalflarfen? In de bibliotheek op de Neude kun je gratis wedstrijden van het EK Mannenvoetbal komen kijken terwijl je ter plekke een gedicht schrijft. Hoe? Tijdens de wedstrijd schrijf je interessante zinnen op die je de voetbalcommentator hoort uitspreken. Daarna knip en plak je er een gedicht van, zonder zelf woorden toe te voegen. Het resultaat noemen we hashtag.
Zondag 16 juni vanaf 14:45 uur (begeleiding door Jelle Pieters a.k.a. De Man Met De Pen ), vrijdag 21 juni vanaf 20:45 uur (begeleiding door Kila van der Starre) en dinsdag 25 juni vanaf 17:45 uur (begeleiding door Trea Scholten van Tools voor taal). Met veel dank aan Jelle en Bibliotheek Utrecht. Meer informatie hier.

Poëziewandeling 'van Oerbos tot 'd'n Berg' op 19 juni, georganiseerd door IVN Oss in samenwerking met Poëzie Podium Oss (PPO), aanvang 20.00 uur. De dichters van PPO dragen poëzie voor, geïnspireerd door de verrassende natuurbeleving tijdens de wandeling. Wandelschoenen worden aanbevolen. Meer informatie hier.

Zondag 14 en 28 juli, 4 en 18 augustus 11.00 uur vanaf camping Eldorado, Groet (en voor de 8e keer) de literaire wandeling Groet, onder leiding van uitgever Kees de Bakker van uitgeverij Conserve. De wandeling begint om 11.00 uur en eindigt rond 13.00 uur. Deelname kost € 25 per persoon. Aanmeldingen hier.
De eerste literaire wandeling door Groet werd in 2015 gehouden. Artistiek leider van het jaarlijkse Eldorado Zomerpodium 2024 is singer-songwriter Bert van Baar, die als we geluk hebben het gezelschap uitzwaait met zijn lied Het Noordhollands landschap.

Zondag 21 juli de 4e Dichtersmarathon in Eijlders!

Er is een nieuwe MUG met bijdragen van oa Jeroen van Wijk en Marianne Hermans.

En alvast voor in de agenda: zondag 25 augustus de Brabantsedag 2024 met  als thema Dichterbij Brabant, een verwijzing naar zowel Brabantse dichters en gedichten als naar 'het typisch Brabantse gevoel'.

 

Readymades

Schrijftip

Weet u niet waar uw gedicht over moet gaan? Wij weten het wel!

1
Leg een verzameling aan van bijsluiters. Liefst van medicijnen die u zelf gebruikt.
Rosuvastatine. Fisidinezuur. Paracetemol. Eryfromycine. Metoprololsuccinaat. Ticagrelor. Simvastatine. Alles is goed. Verwonder u over de klanken van de namen.

2
Lees op de bijsluiters over de bijwerkingen. Van duizeligheid en hoofdpijn, kriebelingen en jeuk tot hartfalen en libidostoornissen. Verwonder u over die verschrikkelijke bijverschijnselen. Voelt u angst opkomen? Prachtig. Een mooi thema voor een gedicht. Voelt u dankbaarheid dat de meeste bijwerkingen niet op u van toepassing zijn? Nog mooier. Schrijf er een gedicht over.

3
Gebruik in uw gedicht termen en uitdrukkingen uit de bijsluiters. Laat woorden als microkristallijne cellulose klinken als muziek. Spreek u niet letterlijk uit over uw gevoel – dat zit verstopt tussen de regels.

4
Houd uw gedicht buiten het zicht en het bereik van kinderen. Stuur het op naar een dichtwedstrijd. Pas het eventueel licht aan om aan het thema van de wedstrijd te voldoen.

5
Win de hoofdprijs.

© Jos van Hest

Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair. Gerard Scharn vond in het gedicht Libre van Max Greyson, voorgedragen tijdens een eenzame uitvaart in Antwerpen, de regels

Je zocht en vond
het lef om te vertrekken
als spraakwaterval of zwijgzame reiziger
meanderend langs meridianen
waar je misschien wel de tijd uit het oog
verloor, maar nooit vergat

Op Tumblr vond Alja Spaan deze afbeelding:

Voorlopig hebben we inzendingen genoeg! Dank

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten