LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 26 / 23 juni

23 jun, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Onderdak van Joris Iven (Kamiel Choi)

‘Poëzie is de vrijheid om te kunnen denken en schrijven.’  Wie zit er achter het podium (8)? Met Eijlders Dichters (Alja Spaan)

 

 

Recensie van het boek Boekhouders van de vergankelijkheid van Mathijs Sanders (Marc Bruynseraede)

'Op de fiets heb ik de allermooiste gedichten uit de Nederlandse literatuur gecomponeerd. Helaas zijn ze alle verloren gegaan.' Interview Joost Hontelez (Annet Zaagsma)

Het commentaar van Tom Veys (Janine Jongsma)

‘Ieder mens is een verhaal, maar geen losstaand verhaal. We zijn ingebed in een geschiedenis’. Interview Shari Van Goethem (Mirthe Smeets)

Jacques Hamelink, een gewas van taal, column van Pieter Sierdsma

            

 


Deze week op de site van Meander

‘Een gedicht is wat het is.’ Interview met Rivqa Kriek, donderdag online!
‘Ik probeer ieder gedicht zoveel mogelijk zeggingskracht te geven’. Interview met Mischa Andriessen, zaterdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Rob de Vos-prijs 2024

De afgelopen vijf jaar heeft Janine Jongsma, met veel plezier en vakmanschap, de organisatie van de Rob de Vos-prijs wedstrijd geleid, waarvoor veel dank! Monique Wilmer-Leegwater neemt deze klus van haar over. Monique heeft ervaring met poëziewedstrijden, won er vast ook wel eens een, en heeft zin in deze uitdaging.
Aan de spelregels verandert niets!

Nieuwsflits

Schrijver, dichter, regisseur en multidisciplinair kunstenaar Gita Hacham (18 juli 1957 Stockholm) is 16 juni onverwachts overleden. Diversiteit was een fundamenteel onderdeel van haar werk. Ze las voor op tal van podia, ook regelmatig op het Open Podium in de OBA. Op 3 juni 2023 las ze in Gent op een dag van het tijdschrift Rekto Verso haar gedicht 'Vrees ons'. Een krachtig pleidooi voor de positie van ouderen in onze maatschappij. Jan ter Heide maakte daar deze opname.
Vanmiddag is er in het Pleintheater in Amsterdam een herdenking en viering van Hachams werk en leven.

Vanmiddag van 16.00 tot 17.00 uur in de OBA een bijzonder editie van Poëzie op Zondag met de presentatie van de bibliofiele uitgave ‘Waar ben je’ (Atalanta Pers, 2024) met Neeltje Maria Min en Ineke Holzhaus.

Morgenavond van 19.30-22.30uur de finale van de SLAMsterdam! in /K. Wie gaat er naar het NK Poetry Slam in Utrecht?

Op 28 juni in Perdu vanaf 20.00 uur Poetry Precarity met met Ghayath Almadhoun & Ricardo Domeneck.

Zaterdag 29 juni weer Open Podium in de OBA zoals elke laatste zaterdagmiddag van de maand tussen 14.00 en 16.00 uur, maar het bijzondere van deze keer is de onthulling van het gedicht dat presentator Jos van Hest maakte ter gelegenheid van 20 jaar Open Podium. Het gedicht komt op de viderand van de jeugdafdeling. Aansluitend is er een feestelijke borrel bij de bar op de 6e etage (naast Forum).


Vrijdag 5 juli 20.00 uur in Perdu het Dichters Archief (deel 1) plus eindfeest. Voor de eerste editie dichter en vertaler Radna Fabias, schrijver en hoogleraar genderstudies Maaike Meijer en dichter en hoogleraar Engelse literatuur Mia You die een inkijk geven in hun archieven en delen hoe deze hun creatieve proces en de totstandkoming van hun werk beïnvloeden.

Zaterdag 6 juli wordt tijdens Lunchpauze Poëzie (van 12.00 uur tot 13.30 uur) in het Poëziecentrum de nieuwe bundel van Geert Zomer besproken. Meer activiteiten hier.

Kijk hier naar het programma van Dichters in de Prinsentuin op 12, 13 en 14 juli. Behalve in de Prinsentuin zijn er ook activiteiten op en rondom het Martinikerkhof. De 27e editie opent met Lieke Marsman en Roelof ten Napel en dan zijn er nog 68 dichters dat weekend! Kijk wat Noordwoord nog meer doet.

ILFU organiseert in 2024 de grote publieksmanifestatie: Ikjesmarathon. Wij zijn vele ikjes! Schrijf je eigen Ikje en word gepubliceerd. Het Ikje op de Achterpagina van  NRC is al meer dan 20 jaar een instituut. Duizenden hilarische, tragische en herkenbare voorvallen van onbekende Nederlanders gevat in 120 woorden vormen de kronieken van het alledaagse leven. Reden voor ILFU (International Literature Festival Utrecht) om eenmalig een allesomvattende Ikjesmarathon te organiseren. We roepen iedereen op om een eigen Ikje in te sturen, in de taal die jou het beste ligt. Alle Ikjes worden vanaf 1 augustus geplaatst op een speciale site. De inzenders van de origineelste Ikjes kunnen rekenen op landelijke publicatie en maken kans op een prijs van 500 euro. Vanaf nu tot 5 oktober kan iedereen één tot maximaal drie Ikjes hier inzenden.

De Literaire Werkplaats organiseert voor de 4e keer de Literatuurprijs Schiermonnikoog 2024. Het thema van deze gedichtenwedstrijd is Luister!, aansluitend bij het thema dat het literatuurfestival Meet Me at the Lighthouse koos voor de festivaleditie van dit jaar. Vanaf nu tot en met 15 september kun je één gedicht insturen naar dit adres. Meer informatie kunt u daar ook opvragen.

Margriet van Bebber won met haar gedicht De Haagse School de dichtwedstrijd ‘Ode aan Den Haag'.


Er is weer een nieuwe, prachtige Dichter!

Readymades

We reden naar Frankrijk
om onze dierbare vriend
en dichter Willem van Toorn
de laatste eer te bewijzen.

Nog in Nederland
reden we een tijdje
achter de auto
van een andere Willem
ook een dichter.

© Jos van Hest

Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair. Ria Moons kwam in het boek Op ‘t duin, 100 duingedichten en 100 duingezichten het volgende tegen:

En op een bordje op het bankje bij het 'Hemels uitzicht' in de IJhorst een regel uit het gedicht de Reest van Ria Westerhuis:

Voorlopig hebben we inzendingen genoeg! Dank

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten