LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 30 / 11 augustus

11 aug, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Zachte landing op leeuwenpootjes van Astrid Lampe (Peter Vermaat)

Gedichten Monique Wilmer-Leegwater

 

 

Recensie van de bundel Het Liegend Konijn 24/1, samenstelling Jozef Deleu (Maurice Broere)

Ik leer het mijn studenten graag af, mooie gedichten schrijven’. Interview Astrid Lampe (Cora de Vos)

Het commentaar van Astrid Arns (Janine Jongsma)

Gedichten Will van Broekhoven / Aschwin van den Abeele

 

Poëzie als tegenwicht, column van Rogier de Jong

            

 


Deze week op de site van Meander

‘De zíel is vrij en laat zich door niets weerhouden.’ Interview met Frans Kuipersdonderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Nieuwsflits

Schrijver, dichter, wereldreiziger en grondlegger van Ruigoord, Hans Plomp is 6 augustus op tachtigjarige leeftijd overleden. Plomp was een veelzijdig schrijver maar vooral een groot organisator. Het Woord, Vurige Tongen, Landjuweel op Ruigoord, het ballonnenfestival (in Paradiso) zijn geweldige voorbeelden. Op Ruigoord zal het moeilijk zijn de charismatische voortrekker te vervangen.
In 2017 verscheen bij IndeKnipscheer een verzamelbundel Dit is de beste aller tijdenVrijdag 2 augustus stond er een laatste interview met Plomp in Het ParoolHier te horen met zijn gedicht Het Beest is los en Saartje van Camp tijdens VPRO On Stage van 4 juli 2023.

Op 30 juli overleed de Vlaamse dichter en prozaïst Mark Insingel. Hij werd 89 jaar oud. Insingel debuteerde in 1956 met de dichtbundel Panorama, toen nog onder zijn eigen naam, Mark Donckers. Vanaf 1963 schreef hij onder het pseudoniem Mark Insingel. Die naam verwees naar het dichterlijke bestaan in afzondering. In 2010 verscheen zijn laatste bundel, Lang leven. In 2017 kwam zijn verzamelde werk uit onder de titel Het doel is wit.

Op 21 juli overleed Max Niematz (geboren in Tilburg als Jan Hombergen). Hij publiceerde met enige regelmaat in MaatstafDe RevisorDe Gids en Hollands Maandblad en ontving in 1990 een uitnodiging van De Arbeiderspers tot publicatie van een gedichtenbundel. Deze verscheen in 1991 onder de naam Zielsvrienden. Daarna richtte hij zich op proza.

Het Landjuweel Festival Ruigoord start 15 augustus 13.00 uur en is tot en met 19 augustus 04.00 uur.

Op 17 augustus een poëziewandeling door Nijmegen met Meja Spaargaren, 24 augustus Peter Verhelst met Zabriskie in Het Betere Werk  zondag 1 september speelt Peter Vermaat de  voorstelling ‘Slauerhoff, dichter van een onvervuld verlangen’, 5 september Poëziespreekuur en vanaf 20.00 uur Open Podium, zie de agenda van het Poëziecentrum Nederland.

Poëtisch nazomeren op zondag 18 augustus vanaf 15.30 uur in het idyllische Hof van Bollé aan het Molenpad in Aardenburg met dichters Rozalie Hirs, Philip Hoorne, Daryl Grootfaam en woordkunstenaar Ad van Rijswijk. Muzikale begeleiding van David Marcinek en Wiechert Vermeulen. De locatie zelf is als poëtisch personage ook uitdrukkelijk aanwezig als deelnemer aan het programma. En natuurlijk is er weer een open podium. Dus, poëzieliefhebbers, spring die twee Scheldes over en kom naar Zeeuws-Vlaanderen! Entree 15 euro, opgeven kan hier.

Zondag 1 september De Groene Fee gaat vreemd, 7e editie, Breda.

Zondag 8 september van 12.00 tot 16.00 uur een zeer speciale Dichtersdag door uitgeverij Leeuwenhof in het Depot in Wageningen. Presentatie van de stichting Poëzie leeft, de nieuwe bundel van Johan Meesters, rondwandeling in het arboretum/beeldentuin met bij elk beeld een voordracht van een dichter. Er kan een oorkonde gewonnen worden! Inlichtingen en aanmeldingen hier.

Wil je meewerken aan de bloemlezing die dichter Gerard Rozeboom samenstelt om mensen met een psychische kwetsbaarheid een hart onder de riem te steken? De bundel gaat Ik ben er voor je heten en van ieder verkocht exemplaar zal een euro naar de Hersenstichting gaan. De bundel wordt uitgegeven door uitgever aquaZZ.
Je gedicht kan tot 1 oktober naar dit adres. Daar kun je ook meer informatie krijgen.

 

Readymades

 

Ansichtkaart gevonden in een boekwinkel in Sète
Allégorie Naissance du premier critique littéraire,
enfanté par la Muse Cocota

Toen in het takkennest
het reuzenei eindelijk brak
stond daar zingend op het toneel
helm van eierschaal op zijn kop
rode potloodboomstam in zijn knuisten
de eerste literair criticus
een bebaarde blaaskaak
behaarde hijgerkrijger
bejaarde mannetjesputter
etter van verketter
spuger van schuim
neanderthaler in de opera
clown van het groot gelijk

© Jos van Hest

Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair. Alja Spaan vond in De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf van Maria Kager, De Arbeiderspers, 2024:

en in De kunst van het vertalen, Thèrése Cornips, uitgeverij BA Amsterdam, 2022:

Voorlopig hebben we inzendingen genoeg! Dank!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten