LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 40 / 20 oktober

20 okt, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Jaag de veulens weg van Jan Holman (Paul Roelofsen)

Gedichten Mandy Eggerding

 

 

'Ritme is altijd van belang bij het schrijven.' Interview Bart Koubaa (Gerard Scharn)

Het commentaar van Daan Doesborgh (Janine Jongsma)

 

Klassieker 284, een bespreking van het gedicht Duiven van Guido Gezelle (Goedele Horemans)

Die vermaledijde ene zin, column van Hans Franse

            

 


Deze week op de site van Meander

'Mijn poëtica is niet star, zij is dynamisch, beweegt voortdurend.', Interview met Willem Thies, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Vrijdag 8 november 19.00-23.00 uur Galm Live & première 2 poëziepunkfilms
Evenement van Stadsfabriek Alkmaar, Galm en stadsdichter Lonneke van Heugten.

Vrijdag 15 november 19.30 uur in Perdu een avond met voordrachten door o.a. Tsead Bruinja, Mischa Andriessen, Heidi Koren, Bas Kwakman, Henk van der Waal en muziek van Zea en dat allemaal vanwege de nieuwe bundel Wat deed ik daar van Tsead Bruinja. Reserveren verplicht.

Gemaakt door Steven de Rie, Patrick Heymans, Frank Roger en Guy van Hoof. Redactie Hubert Van Eygen. Informatie en abonnementen hier.

 

Readymades

Light verse

Subliem voorbeeld van een light verse uit een tijd toen die term nog niet bestond. Religieus getint dankgedicht van een molenaar die zijn koopmansgeest laat spreken. Een ernstig gebed dat vrolijk uitmondt in een dringend verzoek om eigen gewin. Wie laat het eeuwig waaien door de polder? Dat is de HEMELHEER in kapitalen. Wie kan er leven van de wind? Dat is de EIGENAAR die ook handelt in kapitaal.
Dit light verse loopt als een tierelier; het heeft het ritme van het draaien van de wieken. De eerste regel klinkt meteen al gedreven door de alliteratie van ‘wind’ en ‘wonder’. Bovendien blijkt er ontzag uit voor de schepping. Ook het eindrijm is behendig, al valt er wellicht wat af te dingen op het rime riche van regel 3 en 4. Maar toch, ‘hemelheer’ is een machtig woord dat we te weinig tegenkomen in het echt en in de poëzie. De nadelen van het werk van de schepper (felle winden, onweer, bliksemstralen) worden bezwerend genoemd en hoopvol omgebogen ten faveure van het eigen voordeel. De laatste regel en met name het laatste woord is de pointe van dit heerlijke light verse.

© Jos van Hest

 

Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair. Mariet Lems begon in de biografie van Thea Beckman, ‘Geef me de ruimte’, Het eigenzinnige leven van The Beckman, Vivian de Gier, Balans 2024 en vond:

Tegelijkertijd kocht ze Autobiografie van een flat van Otto de Kat, Van Oorschot 2024, en daar staat het op de blauwe flap binnenin:

 

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten