LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Bekroonde bundel van Jane Leusink online, nieuwe bundel op komst

30 okt, 2010

Jane LeusinkJane Leusink (1949) woont en werkt in de stad Groningen. Ze ontving in 2003 de C. Buddingh’-prijs voor haar debuut Mos en gladde paadjes. In 2005 kwam haar tweede bundel Erato uit en in 2008 de derde Er is weinig aan de lente veranderd.
Ze zat met Ton Meijer en Marjoleine de Vos in de redactie van Kwam iemand in de tuin vanmiddag, een poëtische hommage aan de dichter C.O. Jellema (2007) en met Remco Ekkers in die van Wierde van Wierum, gedichten ter gelegenheid van de renovatie van een wierde (2010) Daarnaast was ze schrijfster en uitgeefster van het kijk-, lees- en kookboek Koken op het Hogeland – vormgegeven door Monique Kalfsbeek, met recepten van chef-kok Dick Soek – dat in 1999 een van de ‘Best Verzorgde Boeken’ werd.
Jane Leusink studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de UvA en enkele jaren kunstgeschiedenis aan de RUG. Ze was met enkele korte onderbrekingen van 1975 tot 1995 werkzaam aan het Spinozalyceum te Amsterdam en de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Van 1995 tot 2003 had ze haar eigen taaladviesbureau Taal en Tekst, waarnaast ze tot 2009 mede-eigenaar was van de BV ‘Het Schathuis’ (waaronder het met een Michelinster bekroonde restaurant het Schathoes Verhildersum in Leens valt). Momenteel is ze docent aan de Schrijversvakschool te Groningen.

De bekroonde bundel Mos en gladde paadjes, is inmiddels uitverkocht. De dichteres besloot in augustus 2010 om de hele bundel op haar blogspot te zetten. (zie hier).

Onlangs stuurde zij ons twee nieuwe gedichten.
Op de vraag of we hiermee al een vooruitblik krijgen op haar volgende dichtbundel, antwoordde zij: ‘Er is altijd wel een bundel in de maak en mijn volgende komt deo volente volgend voorjaar uit, dus grote kans dat deze twee gedichten erin zullen staan.’

     Andere berichten

Interview Sytse Jansma

‘Ik heb ervaren wat de kracht van poëzie is bij zo’n onderwerp als rouw.’ door Jeanine Hoedemakers - Sytse Jansma (1980) woont in...

Interview Silke Peeters

Interview Silke Peeters

‘Vaak is het juist omdat poëzie niet van nut moet zijn, dat ze zoveel kan betekenen.’ door Alja Spaan     Silke Peeters volgde...

Interview Piet Gerbrandy

‘Poëzie is in de allereerste plaats taalmuziek.’ door Monique Wilmer-Leegwater   Piet Gerbrandy (1958) is dichter en classicus. Hij...