LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Pallas van Huizen

6 sep, 2013

Pallas van HuizenPallas van Huizen (pseudoniem van Pieter Simon de Winter) (1978) is pleitbezorger van de poëzie geworden.
Hij publiceert op internet (basicpublishing.nl, gedichten-freaks.nl, dichttalent.nl, lettertempel.nl, literairwerk.nl, youzzle.nl, booksie.com, partyflock.nl, krakatau.nl)  In eigen beheer gaf hij twee bundels (Zusters, pillenboeren en psychoses en Keihard bidden) uit in een kleine oplage.
Als dichter probeer hij vaak zo te schrijven als iemand die een observatie doet vanuit hemzelf of vanuit een ander. Voor hem is het vaak een uitdaging vernieuwend te zijn en toch ook duidelijk te blijven, hoewel hij het verhaal achter het gedicht het liefst door de lezer zelf in laat vullen en het niet direct zou willen benoemen. Hij vindt rijm niet zo belangrijk maar synoniemen en antoniemen wel en houdt van taalexperimenten waarbij de tekst misschien wat gekunsteld lijkt, maar wel reacties oproept die een ander beeld geven.
Hij zegt zelf: "Je zou kunnen zeggen dat het bij mij soms meer proza schrijven is dan dichten en dikwijls moet ik mensen uitleggen dat mijn teksten niet bedoeld zijn om snel even overheen te walsen, maar dat er een puzzeltje in verstopt zit, met een geheim, dat je bij een geslaagde tekst pas na vele lezingen kan ontdekken. Het teleurstellende is dan soms, dat niet iedereen daar altijd de tijd en het geduld voor heeft." In het verleden heeft hij veel ik-gedichtjes geschreven die een mening of een gevoel verkondigden, tegenwoordig probeert hij zoveel mogelijk zonder het woord ‘ik’ te schrijven. Hij verzint voor zijn ‘ik’ steeds een nieuw pseudoniem of een metafoor.  Dat heeft ertoe geleid dat hij ook veel meer maatschappelijk bewust is gaan dichten en op zoek is gegaan naar achterliggende thema’s die bijvoorbeeld actueel zijn. "Bijvoorbeeld over Tanya Niemeijer."

     Andere berichten

Interview Sytse Jansma

‘Ik heb ervaren wat de kracht van poëzie is bij zo’n onderwerp als rouw.’ door Jeanine Hoedemakers - Sytse Jansma (1980) woont in...

Interview Silke Peeters

Interview Silke Peeters

‘Vaak is het juist omdat poëzie niet van nut moet zijn, dat ze zoveel kan betekenen.’ door Alja Spaan     Silke Peeters volgde...

Interview Piet Gerbrandy

‘Poëzie is in de allereerste plaats taalmuziek.’ door Monique Wilmer-Leegwater   Piet Gerbrandy (1958) is dichter en classicus. Hij...