LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Ester Naomi Perquin en Menno Hartman (sam.) – Van Oorschot Poëziekalender 2014

30 okt, 2013

die in de lente naar de winter vliegen

Van Oorschots Poëziekalender 2014  kwam tot stand in nauwe samenwerking met Poetry International en dat heeft een zeer gevarieerde, avontuurlijke bundel poëzie opgeleverd.
Om het jaar te vullen namen samenstellers dichteres Ester Naomi Perquin en Van Oorschotredacteur Menno Hartman werk op van 220 dichters en ruim een kwart daarvan is buitenlands. Er zijn bijna veertig nationaliteiten vertegenwoordigd en die vullen ruim een derde van de kalender.
Ex-Meandermedewerker en winnaar van de Turingprijs 2013 David Troch – leuk om zijn succes te volgen – staat erin met drie gedichten, drie dichters kregen het maximale aantal van vijf gedichten: Emily Dickinson, Antjie Krog en Hanny Michaelis. Van veertien dichters, onder wie Perquin zelf, werden vier gedichten opgenomen; daaronder ook de Tsjechische dichter Miroslav Holub (1923-1998) en de Iraanse Zia Movahed (1942). Wij komen haar voor het eerst tegen op 8 januari:

De Vogels

Er zijn vogels die
hun huis verlaten
naar een andere plek gaan
en dromen van thuis

die in de lente naar de winter vliegen
en dromen
dat het lente is
er zijn vogels die
ons dag en nacht
in de steek laten

en dromen
dat ze dag en nacht
bij ons zijn
jij hebt deze vogels gezien
en droomt
dat ze bij ons zijn.

[vert. Amir Afrassiabi, Ronald Bos en Nafiss Nia]

Bij een groot deel van de vertaalde gedichten is een QR-code geplaatst die verwijst naar een webpagina van Poetry International waarop de dichter het gedicht in zijn eigen taal voordraagt (niemand doet dat beter dan Antjie Krog) en je origineel en vertaling kunt meelezen. Het werkt perfect.

Gedichten van dichters uit het eigen fonds van Van Oorschot kregen ook een QR-code, maar op de achterkant van de blaadjes. Ik had informatie over dichter en gedicht verwacht, geluidsfragmenten ook, maar de codes verwijzen slechts naar de site van de uitgever met de bestelgegevens van de desbetreffende bundel. Daar is dus volgend jaar nog winst te behalen. Toch is het nu al een slim systeem.

Als extraatje zijn elf kortingsbonnen opgenomen, voor de aanschaf van het Verzameld Werk van Richard Minne, de Verzamelde Gedichten van Hanny Michaelis, Vasalis, Lodeizen, Van Geel, Van Nijlen, Kopland, Hanlo en Emily Dickinson, Shakespeares Sonnetten en Baudelaires De bloemen van het kwaad. Allemaal fraaie Van Oorschotuitgaven.
Je gunt de uitgever er een flinke omzet mee, al was het maar om het mogelijk te maken dat ook 2015 zo’n fraaie kalender krijgt.
Wacht niet te lang met de aanschaf van deze. 2014 wordt noch herhaald, noch herdrukt.

     Andere berichten

Joris Iven – Onderdak

Poëzie in alles, die de werkelijkheid vat door Kamiel Choi - - In wat voor soort gedichten kun je wonen? Moeten het ondoorgrondelijke...

Ted van Lieshout – Ommouw me

Ted van Lieshout – Ommouw me

Wat voorbij gaat, blijft door Peter Vermaat - - Het zou wel eens onmogelijk kunnen zijn om in uitsluitend tekst een leesbeleving te geven...