LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 23 / 19 mei

19 mei, 2019

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Dit en alles en heel het heelal van Pim te Bokkel (Maurice Broere)

Gedichten van Erna Schelstraete

Recensie van de bundel De secretarisvogel schrijft. Alle diergedichten van Remco Ekkers (Hans Franse)

Interview met Willemijn Kranendonk, 'het geeft me ook een gevoel van noodzaak' (Alja Spaan)

Recensie van de bundel De gele zweep van Anton Ent (Johan Reijmerink)

 

De klassieker 231 

Een bespreking van Geplasticiceerd van Jannah Loontjens (Inge Boulonois).
U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief.

 

 

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflitsen

Schrijver en dichter Karel ten Haaf is overleden, 57 jaar oud. Dat bevestigt zijn uitgeverij, Passage, na een bericht in het Dagblad van het Noorden. Ten Haaf leed aan kanker, wat hij vorig jaar nog beschreef in zijn boek Nilfisk!
Ten Haaf schreef verder onder meer Steppen zonder autoped (romandebuut, 1999),Geen zomer meerBokkenvlaVan de straat en Hemel en afscheid.

 

Uitgeverij Podium viert 50 jaar Poetry International met de uitgave van De mooiste gedichten van de wereld op 23 mei a.s.
Zij vroegen 50 Nederlandstalige dichters een duik te nemen in de schatkamers van het festival en verzamelden zo de mooiste gedichten van de wereld. Nederlandse en Vlaamse topdichters Ellen Deckwitz, K. Schippers, Radna Fabias en Stefan Hertmans tonen ons hun voorkeur, uit oeuvres van China tot IJsland, Rusland tot Ierland, Portugal tot Argentinië. Van grote dichters als Joseph Brodsky, Antjie Krog, Pablo Neruda, Seamus Heaney, Allen Ginsberg en Elizabeth Bishop.

 

Op naar de Zuiderburen!

 

Feest der Poëzie organiseert het Art Nouveau Festijn rondom Wereld Art Nouveau Dag, 2e Pinksterdag 10 juni! Tijdens het festijn vieren we Den Haag als Nederlandse hoofdstad van de Art Nouveau en de bruisende stad die ze was rond 1900.

 

Nog een bruisende stad:
Poetry on the Block neemt je op 14, 15 en 16 juni mee op een poëtische stadswandeling. Met een gids van UrbanGuides trek je 010 in op zoek naar verrassende kunst in de Rotterdamse straten. Op onverwachte plekken loop je festivaldichters en spoken word artiesten tegen het lijf. Duik in de geschiedenis van Rotterdam, ervaar hoe de havenstad altijd al het speelveld van utopisten was en ontdek de nieuwe culturen die er ontstaan zijn en aan het ontstaan zijn. Geniet ondertussen van dichters als Lieke Marsman en Mona Kareem en 010 spoken word artiesten als Michline Plukker en KEES.

 

De genomineerden voor de derde Poëziedebuutprijs Aan Zee zijn
Gerda Blees (Dwaallichten, Uitgeverij Podium), Radna Fabias (Habitus, De Arbeiderspers), Moya De Feyter (Tot iemand eindelijk, Uitgeverij Vrijdag), Roelof ten Napel (Het woedeboekHollands Diep) en David Nolens (International Bakery, De Bezige Bij).
Voor de prijs komen alle Nederlandstalige debuten in aanmerking die werden gepubliceerd bij reguliere uitgeverijen in 2018.
De genomineerde dichters stellen zich aan het publiek voor tijdens het poëzieprogramma Apéro Poëzie, begin augustus in Oostende. Het idee om jonge dichters een duwtje in de rug te geven met de Poëziedebuutprijs Aan Zee groeide tijdens de voorbereiding van de tweede jaargang van Apéro Poëzie in 2017.

 

Zomerstop 

Voor in de agenda: Meander verschijnt niet in de laatste twee weken van juli en de eerste twee weken van augustus!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten