LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 31 / 14 juli

14 jul, 2019

De afgelopen week op de site van Meander

Gedichten van Mark de Kok

De 200e recensie! van Hans Puper: de bundel Een bloembed, een bloedbad van Paul Roelofsen

In de serie 'gesprekken met Meandermedewerkers' het veertiende gesprek, met Johan Reijmerink, 'de voortreffelijke lessen van mijn leraar Nederlands'(Alja Spaan)

In de zevende Poëzie Kort van 2019 recensies van de bundels Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan van Lilian Zielstra (Kamiel Choi), Ik tape je een bed van Mahlu Mertens (Lennert Ras), Kampen des doods van Dick Gebuys (Maurice Broere) en Toegevoegde tijd van Eric Vandewyngaerden (Christina Vanderhaeghe)

Gedichten van Steven Van Der Heyden

Het 2e deel van Dagboek van een redacteur, column van Eric van Loo

 

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Zomerstop

Meander heeft een zomerstop van 15 juli tot 12 augustus. Wij wensen iedereen een heel fijne zomer

 

Nieuwsflits

Vandaag kunt u nog genieten van de laatste dag van het programma Dichters in de Prinsentuin. Het thema van 2019, ‘May you live in interesting times’, is iets wat je een ander niet toewenst maar voor de dichtkunst lijkt deze vloek eerder een zegen te zijn. Ook op zoek naar de actualiteit en het engagement in de poëzie? Afreizen naar Groningen!

Poëzie te saai, te moeilijk, te elitair? Niet als het aan de Poezieboys ligt. Acteurs Jos Nargy en Joep Hendrikx maken theater over het leven en het werk van dichters. Ze doen persoonlijk research naar hun favoriete dichters en versnijden dit met voorgedragen werk en biografische feiten. Met soms een verwijzing naar hun eigen leven als jonge kunstenaars. Ze maken nu De Parade onveilig met hun ‘pussynights’ en ‘poezieraves’.

20 podiumdichters touren voor de vijfde keer door Nederland en België. Maandag 5 augustus tot zondag 11 augustus trekt de rode oldtimer bus van Poëziebus door de lage landen. Onderweg doet de bus 7 haltes aan, elke dag een nieuwe stad, een nieuwe locatie en in samenwerking met lokale culturele organisaties nieuwe workshops en optredens. Het motto hier is 'Ontdek de dichter in jezelf!'

Ook op Instagram zit poëzie. Mocht u zich vervelen tijdens de zomerstop van Meander kijk dan eens!

 

Nieuwe medewerker

We heten een nieuwe recensent welkom: de Vlaamse Christina Vanderhaeghe. Haar eerste recensie vind je in de Poëzie Kort hierboven.

 

Rob de Vos-prijs

De banner op onze site kan je niet ontgaan zijn!
Je kunt nog steeds meedoen aan de  Rob de Vos-prijs voor poëzie. Er is nog alle tijd om je gedicht in te zenden want de sluitingsdatum is 15 oktober.
Er worden tien dichters genomineerd en misschien zit jij daarbij.
Laat je inspireren door Menno Wigman en blaas de jury omver met jouw gedicht!
Het thema van de wedstrijd sluit mooi aan bij dit seizoen:

‘’Achter de ogen scheen een zomermaand
het middenrif liep vol zacht avondlicht’’

 (Uit het gedicht van Menno Wigman Aarde, wees niet streng uit de bundel Slordig met geluk)

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten