LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 20 / 17 mei

17 mei, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Link van Ludo Bleys (Kamiel Choi)

De favorieten van Geert Zomer

Recensie van de bundel Syllaben van verdwijn van Erick Kila (Marc Bruynseraede)

Interview met Frank van Pamelen, "Bravogeroep en enthousiast gefluit" (Inge Boulonois)

 

Recensie van de bundel Dagen. Band 1, Deel 4, Dagen van Van Putten van Kees Engelhart (Hans Puper)

Klassieker 241, een bespreking van het gedicht American Rabbits van Staf Rummens (Romain John van de Maele)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief.

Zwoegend vertalencolumn van Hans Franse

Deze week op de site van Meander

"De belofte van het komen en gaan", uit het interview met Inge Nicole, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De dichter van het Leidseplein en van de Baarsjes is niet meer. ‘Jouw gedichten begrijp ik tenminste’, kreeg Ron vaak te horen van zijn vele bewonderaars. Maandag 11 mei 2020 is dichter/schilder/performer/barman Ronald M. Offerman overleden aan de gevolgen van corona. Een kleurrijk man die ook nog een tijd de befaamde dichtmiddagen in café Eijlders heeft georganiseerd. Als Ron achter de bar stond, was er warmte en gezelligheid. Honderden malen heeft Ron de stad van zijn hart bezongen; als geen ander wist hij het Amsterdam-gevoel in zijn gedichten te leggen. Ron was ook actief als schilder en heeft flink wat exposities op zijn naam staan. Zijn vele vrienden en bewonderaars zullen hem missen. Ik ook. (tekst Kees Godefrooij)

Er zit zeker en vast ook poëzie in brieven. Op 20 mei brengt uitgeverij Houtekiet De afstand in de boekwinkel. Een boek vol coronabrieven. De opbrengst van de verkoop gaat naar Dokters van de Wereld. Het is een boeiend tijdsdocument over een unieke periode in de moderne geschiedenis. Het raakt tal van thema’s aan: de onderhuidse angst en het isolement natuurlijk, maar evengoed de hoop op een andere, betere samenleving na covid-19. De afstand bevat dan ook een lach en traan, en tal van persoonlijke ontboezemingen die in normale omstandigheden onuitgesproken zouden blijven. Zo doen de auteurs ook ‘afstand’ van hun diepste zielenroerselen.

Een bijzonder project is ten einde. Besloten werd dat #VIRALEN 04 de laatste editie zal zijn van het literair magazine in tijden van quarantaine. De tijdschriften zijn hier te bestellen.

Meander op andere plaatsen

Toch maar naar de Ikea want, ja, wie gunt zich niet dat ene uitje? (Kim Bos)
NRC 2/3 mei (ingestuurd door Alja Spaan)

Wat leuk dat deze rubriek zoveel reacties kent. Vandaag eentje die aan deze tijd verbonden is, volgende keer weer een algemene. En u kunt gerust nog uw voorbeeld, fragment, foto, citaat ons toesturen!

 

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten