LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Wild Thing

13 sep, 2020
door Karel Wasch

Wat mij betreft is de scheidslijn tussen popteksten en poëzie altijd een dunne geweest. Neem Bob Dylan, hij kreeg de Nobelprijs voor literatuur. Niet voor zijn mislukte roman Tarantula, maar voor zijn songteksten. In Nederland zijn de teksten van Blöf vaak pure poëzie en ook de Amerikaanse singer/songwriter Tom Waits gooit de nodige prachtige versregels door zijn teksten. Het is maar een kleine greep.

foto: James Cartwright (genomen een dag voordat Hendrix stierf)

 

Iemand waar je geen poëtische teksten van verwacht is Jimi Hendrix. (1942-1970)
James Marshall “Jimi” Hendrix (geboren als Johnny Allen Hendrix) werd in 1942 in Seattle geboren. In de zojuist verschenen biografie Wild Thing van Philip Norman komen we veel te weten over het turbulente leven van deze rockster. Norman schreef eerder boeken over The Beatles, Mick Jagger, Paul McCartney en Eric Clapton. Hij schuwt de sensatie niet en heeft altijd wel een aantal zogenaamde ’onthullingen’, achter de hand. Die vallen in de regel nogal tegen. In Hendrix’ geval doet hij uit de doeken dat Hendrix het een keer met de bassist van zijn band gedaan zou hebben. Interesseert ons dat? Hendrix wordt afgeschilderd als aan drugs, drank en sex verslaafde megalomaan, die in feite heel verlegen was. Dat laatste wordt altijd beweerd bij lieden die de boel op stelten zetten. En dat deed Hendrix als geen ander. Op de befaamde hoes van Electric Ladyland, zitten allemaal naakte vrouwen bij elkaar. Het was een heuse greep uit het groupie-bestand van Hendrix. De hoes veroorzaakte zoveel ophef dat hij later werd vervangen. Dus: Verzamelaars opgelet! Heeft U nog een originele hoes? Doe hem niet zomaar weg!
Jimi rookte veel hash, dronk veel en snoof coke, later gebruikte hij ook heroïne waar hij niet meer vanaf kwam. Hij scoorde hits met nummers als Hey Joe, All along the Watchtower (Een Dylan song) en Purple Haze, de naam van een populair lsd- tablet, dat gretig aftrek vond in de turbulente jaren ’60.

 

Castles Made of Sand

Down the street you can hear her scream “you’re a disgrace”
As she slams the door in his drunken face,
And now he stands outside and all the neighbors start to gossip and drool.

He cries “Oh girl, you must be mad,
What happened to the sweet love you and me had?”
Against the door he leans and starts a scene,
And his tears fall and burn the garden green.

And so castles made of sand, fall in the sea, eventually.

A little Indian brave who before he was ten, played war games in
the woods with his Indian friends, and he built a dream that when he
grew up, he would be a fearless warrior Indian Chief.

Many moons passed and more the dream grew strong, until tomorrow
He would sing his first war song,
And fight his first battle, but something went wrong,
surprise attack killed him in his sleep that night

And so castles made of sand, melts into the sea eventually.

There was a young girl, whose heart was a frown,
Because she was crippled for life, and couldn’t speak a sound
And she wished and prayed she would stop living, so she decided to die.
She drew her wheelchair to the edge of the shore, and to her legs she smiled

“You won’t hurt me no more.”
But then a sight she’d never seen made her jump and say
“Look, a golden winged ship is passing my way”
And it really didn’t have to stop…it just kept on going.
And so castles made of sand slips into the sea,
Eventually

Het nummer komt van de tweede lp van Hendrix Axis: Bold as love, uit 1967. Het meisje in de eerste strofe wil niets meer weten van de hoofdpersoon en gooit de deur in zijn gezicht. Hij weet dat het afgelopen is. Dan droomt hij opperhoofd te worden. ( Jimi kwam uit een afro-Amerikaanse/ half Indiaanse achtergrond). In de vierde strofe voorspelt hij zijn eigen einde, vreemd genoeg. Hij stierf namelijk in zijn slaap. En het meisje, nu invalide, besluit zelfmoord te plegen, zodat haar benen haar niet meer tot last zijn. En kastelen van zand smelten weg in zee, geleidelijk. Wat een tekst! Ook de nummers Angel, Little Wing en The Wind cries Mary hebben zo’n lading en zijn voorzien van prachtige teksten. Jammer dat we niet langer van Hendrix hebben mogen genieten.

     Andere berichten

Twee leraren

door Jan Loogman   Op de middelbare school had ik in de eerste jaren moeite met Duits. De proefwerken bestonden uit lange rijtjes...

Dichten & Drinken

door Ko van Geemert   foto © Pixabay   ‘De hedendaagse literatuur is in alcohol gedrenkt.’ Zo luidt de openingszin van het boek...

Een dag om te plukken

door Jan van der Vegt   Toen ik in januari de nieuwjaarswensen opruimde, realiseerde ik me dat 2024 een schrikkeljaar was: dan moet...