LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 33 / 13 september

13 sep, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel De dagen van Willem van Toorn (Hans Puper)

Gedichten van Lena Vercauteren

Recensie van de bundel Heldenleven van Jan Vanriet (Hans Franse)

Interview met Jan M. Meier, "Twee hoofdletters, een knipoog" (Truus Roeygens)

 

Recensie van de bundel Het stad in mij van Maud Vanhauwaert (Marc Bruynseraede)

Gedichten van Sandra Roobaert

Wild Thing, column van Karel Wasch

 

Deze week op de site van Meander

"Een ware dichter temt het beest in de mens", uit het interview met Jeroen Vermeiren, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

 

Nieuwsflits

Voor het eerst kun je de uitreiking bijwonen van de P.C. Hooft-prijs. Al jaren wordt de prestigieuze oeuvreprijs achter gesloten deuren uitgereikt aan de laureaat, in het bijzijn van een select gezelschap. Donderdag 17 september kunt u via een live programma op Literatuurmuseum kijken hoe Maxim Februari de prijs ontvangt.

Sinds begin van dit jaar draait veel zo niet alles rondom gezondheid.Tijd om naar gedichten te luisteren over het lichaam. Elke dichter heeft zeker een heiligbeen, een of twee oorlellen, ergens een spaakbeen en kan niet zonder een ellepijp of krijgt ongewenst kippenvel. Eijlders is op zoek naar dichters en gedichten, die in woorden de mysteries van het lichaam beschrijven, verduidelijken of uitmeten. Zondag 20 september, aanvang 14.00 uur. Stuur een mail als je mee wilt doen.

Het Feest der Poëzie strijkt neer in het gloednieuwe theatercafé Mascini met 'Het Groene Uur' op zaterdag 19 september. De avond begint met een demonstratie van het absintritueel. Vervolgens draagt Simon Mulder voor uit Franse decadenten in Nederlandse vertaling.
Op 29 oktober is er in Sociëteit De Unie, Hilversum, een avond over Herman Gorter. Daar ook de presentatie van de videoclip op het ontroerende Gortergedicht In de zwarte nacht is een mensch aangetreden.

Plint heeft een nieuwe poëziescheurkalender met op elke werkdag een gedicht. Meer dan 50 dichters werkten mee: gedichten van grote namen (waaronder Remco Campert, Bette Westera, Ingmar Heytze, K. Schippers en Bart Moeyaert), bijna alle dichters van DICHTER en aanstormend talent. En omdat het bij Plint ook altijd om beeld gaat, zie je in het weekend een detail uit een kunstwerk uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam.

 

Medewerkers

Sandra Roobaert komt onze redactie versterken. Zij neemt bij het beoordelen van de kopij de plaats in van Inge Boulonois. We heten Sandra van harte welkom. Inge blijft gelukkig recenseren en interviews afnemen, we danken haar voor haar ervaren en behoedzaam oordeel, mede door haar is de inhoud van Meander kleurrijker geworden.

Ook is Mirthe Smeets weer aan onze medewerkerslijst toegevoegd. Zij doet incidenteel een interview. Welkom terug!


Meander op andere plaatsen

"Gedachten zijn als een rivier. Je zegt niet voor niets ‘gedachtestroom’. Het meandert door het landschap van de geest en je weet niet waar je gedachten uitkomen. Ja, uiteindelijk komt alles in de zee. Alle rivieren komen uiteindelijk uit in de zee. Ja, daar had ik het over. De rivier."

Uit extra sweet van Brent Llusar, Dodopers, juni 2020.
(Ingestuurd door Rose Vanderwalle)

 

Voor de komende maanden hebben wij genoeg bijdragen voor deze rubriek. We zijn erg blij met uw enthousiasme en geven u een seintje wanneer u weer kunt insturen!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten