LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 36 / 4 oktober

4 okt, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel In tongen spreken van H.C. ten Berge (Paul Roelofsen)

Gedichten Alja Spaan

Recensie van de bundel Liederen uit het oerbos van Adriaan Krabbendam (Hans Puper)

Interview met Wim van Til, "De wereld wordt begrijpelijker als je tussen de regels door weet te ontdekken wat er nog meer is 'tussen hemel en aarde'." (Alja Spaan)

 

Recensie van de bundel De bruidsvlucht van Annemarie Estor (Herbert Mouwen)

Gedichten Sacha Landkroon

Een relatief nieuw perspectief, column van Jan Loogman

 

Deze week op de site van Meander

"Ko de Laat: 30 jaar in het vak", uit het interview met Ko de Laat, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

I.M. Bert van den Helder

Op 22 september 2020 overleed dichter Bert van den Helder op de leeftijd van 60 jaar. Vanaf 2013 verschenen zijn light verses op de eigen site lichteverzen.nl  en  op het platform voor light verse Het vrije vers.
In 2018 debuteerde hij met Een jaar is vier kwartaal in tweeënvijftig lichte gedichten. In datzelfde jaar werd hij tweede bij het Nederlands kampioenschap Light Verse Dichten te Emmen. Zijn gedichten werden regelmatig gepubliceerd in het tijdschrift Dichter van Plint.
Hij schreef over allerlei alledaagse zaken. Kenmerkend voor zijn dichtstijl is de toegankelijke, met humoristische kwinkslagen gelardeerde, originele toon. (Inge Boulonois)

Nieuwsflits

Een bijzondere Dichters in de Prinsentuin dit jaar wordt afgesloten met de 2020-editie van Parels Kweken, de workshop voor beginnende dichters. Die gaat vandaag! online plaatsvinden en wordt gegeven door Maud Vanhauwaert.

Prijs de Poëzie live! prijst de woordkunst op het podium. Van Spoken word tot klankkunst en van songtekst tot metrische voordracht, op deze avond trekt het als een wervelwind aan je voorbij. Met korte, inspirerende optredens van Pelumi Adejumo, Jesse Laport, Clean Pete, Jelmer van Lenteren, Smita James, Simon Mulder, Jaap Blonk, Tato Wesselo, Joost Oomen, Ishfarah en Lev Avitan. Prijs de Poëzie-live vindt plaats tijdens het internationale literatuurfestival Read My World op 9 oktober in de Tolhuistuin in Amsterdam. Boeken via de site!

Na het succes van de C. Buddingh' Online Leesclub eerder dit jaar start Poetry International eind oktober met een nieuwe Online Poëzieleesclub. Deze keer richt dichter en poëziedocent Peter Swanborn zich op het werk van de aanstormende generatie dichters. In vier avonden komen vier opvallende jonge stemmen in de Nederlandstalige poëzie voorbij: Radna Fabias, Asha Karami, Marieke Lucas Rijneveld en Roelof ten Napel. Een extra serie op woensdag 28 oktober, 11 en 25 november, 9 december, 19:30 - 21:00 uur. Info en inschrijvingen hier.

Op 29 oktober keert Feest der Poëzie terug naar de prachtige Sociëteit De Unie in Hilversum voor een multidisciplinaire programma over Herman Gorter, inclusief de première van de nieuwe videoclip naar zijn gedicht 'In de zwarte nacht in een mensch aangetreden'. Voor deze voorstelling zijn nog kaarten, reserveren via de site.

De studie Nederlands heeft al jarenlang last van een terugloop in studenten en dat is dit jaar opnieuw het geval. Nog maar 200 studenten hebben zich als eerstejaars ingeschreven bij de diverse universiteiten in het land!

Meander op andere plaatsen

Op de prachtroman Tegenlicht, een drieluik naar Pierre Bonnard, Gabriel Josipovici (uitgever Kievenaar) staat in de flaptekst: "De roman meandert langs verbitterde, pijnlijke monologen van de dochter en de moeder."
(Ingestuurd door Yvon Vijn)

Voor de komende maanden hebben wij genoeg bijdragen voor deze rubriek. We zijn erg blij met uw enthousiasme en geven u een seintje wanneer u weer kunt insturen!

 

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten