LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 43 / 22 november

22 nov, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel DC ... en dichterbij / DC ... en tichterby van Simon Oosting (Hans Puper)

Gedichten van Anne E. Karelse

Recensie van de bundel Gisteren droomde ik dat ik een dj was van Frank Báez (Hettie Marzak)

Interview met Wim Meyles, "Het spelen met taal is ... een tweede (en soms zelfs eerste) natuur geworden" (Inge Boulonois)

 

Recensie van de bundel Collectief geheugenverlies van Koleka Putuma (Johan Reijmerink)

Klassieker 245, een bespreking van het gedicht Man & dolphin / mens en dolfijn van Hans Faverey (Dirk Rodenburg)

Wilke en Jacobuscolumn van Hans Puper

 

Deze week op de site van Meander

"Wat kun je leren van dichter en docent Tsead Bruinja?", uit het tweede interview met Tsead Bruinja, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

IM Aar Noordam, Rijmer des Vaderlands

Precies op zijn tachtigste verjaardag, zondag 8 november,  overleed Aar Noordam. Hij laat een indrukwekkend oeuvre na van vooral historische en politieke sonnetten. Op www.rijmerdesvaderlands.nl is te lezen hoe hij zijn licht op de vaderlandse geschiedenis liet schijnen. Ruim negen jaar lang was hij de vaste zondagssnelsonnettier van www.gedichten.nl . Met honderden puntige, op de actualiteit geënte verzen, zette hij daar de traditie voort waar de derde Dichter des Vaderlands, Driek van Wissen, indertijd mee begon.

Dat hij moge rusten in vrede.

Inge Boulonois, 18 november 2020

 

Nieuwsflits

‘De Boekenbon Literatuur­prijs is de slettebak onder de literaire prijzen’ is de kop van het artikel op de site van de Volkskrant. In de papieren versie is er niet echt sprake van een kop, eerder van een quote naast het artikel en die oogt wat vriendelijker.

Zelf een prijsje willen winnen? Nog tot en met 31 december kunt u uw gedichten insturen naar De Gedichtenwedstrijd. De anonieme beoordeling vindt plaats in drie rondes, voor de laatste ronde is een hoofdjury samengesteld met oa de winnaar van vorig jaar, Yannick Van Puymbroeck.

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt bekend en minder bekend werk van Louis Couperus op zaterdag 28 november in theatercafé Mascini. Pianist Daan van de Velde en Simon Mulder besluiten de voorstelling met iets unieks: een declamatorium (stuk voor piano en voordracht) op Couperus’ beroemde korte thriller ‘De binocle’.

Ook een feest: alle bijzondere uitgaven in deze bijzondere tijd!

Poëzie online lezen is leuk! In de komende weken volgen er nog twee bijzondere avonden van de Poëzieleesclub Online De aanstormende generatie over de gedichtenbundels Godface van Asha Karami en Fantoommerrie van Marieke Lucas Rijneveld.

 

 

Meander op andere plaatsen

"Hij vertelt haar verhaal prachtig, in die woest meanderende zinnen, die poëtisch en meeslepend zijn, waarachtig voelen, kloppen, geen metafoor gaat de mist in."

Uit een recensie van Mijn lieve gunsteling, de tweede roman van Marieke Lucas Rijneveld, door Thomas de Veen, NRC 6 november (ingestuurd door Alja Spaan).

Gezamenlijk op zoek naar Poëzie op vreemde plekken? Laat u inspireren door dit of deze en stuur ons uw vondst. We starten deze nieuwe serie over twee weken!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten