LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 7 / 14 februari

14 feb, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Bewolkingen en andere gedichten van Bart Janssen (Hettie Marzak)

Gedichten Richard Folkeringa

Recensie van de bundel Dit gaat niet over grasmaaien van Ellen Deckwitz (Marc Bruynseraede)

Interview met vertaler Erik Coenen over het werk van Antonio Machado, "Nooit meer wandelen met haar" (Sander de Vaan)

 

Recensie van de bundel Tiktaalik van Kamiel Choi (Peter Vermaat)

Gedichten Lisa Ozemoyà

 

Kwartet, column van Karel Wasch

 

Deze week op de site van Meander

"Ik doe het gewoon", uit het interview met Cilja Zuyderwyk, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat start vandaag, Valentijnsdag, de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor voor een vijfde keer. In de jury onder andere Lucas De Man en Abdelkader Benali. In oktober worden de teksten gepubliceerd of als podcast aangebonden. We willen hen voorstellen volgend jaar om gedichten te vragen in plaats van korte verhalen!

U moet wachten op de zomer voordat de Boekenweek van start gaat met als thema dit jaar Tweestrijd. Het Boekenweekgeschenk wordt geschreven door Hanna Bervoets, het boekenweekessay door Roxane van Iperen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft haar uitgenodigd de voordracht te houden tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk.

Staat de zondag nu in het teken van de Meander Nieuwsbrief, vanaf 18 april is er ook weer een boekenprogramma van de VPRO getiteld Brommer op Zee (naar een verhaal van J.M.A. Biesheuvel).

De A. Roland Holstprijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie, gaat naar Saskia de Jong. Zij debuteerde in 2004, vorig jaar verscheen haar bundel Het jaagpad op en af

In maart 2022 wordt voor de twaalfde keer de Ida Gerhardt Poëzieprijs uitgereikt in Zutphen. Een tweekoppige jury bestaande uit Maria Barnas en Onno Kosters zal de bundels lezen en een juryrapport opstellen. In voorgaande jaren werd de prijs, bestaande uit een kunstwerk en een geldbedrag, gewonnen door o.a. Anneke Brassinga, Alfred Schaffer, Menno Wigman en Marieke Lucas Rijneveld. Stichting Zutphen Literair roept uitgevers op dichtbundels, verschenen tussen 1 november 2019 en 1 november 2021, in te sturen voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022.

 

Poëzie op vreemde plekken

Menno Wigman aan een muur in Pepingen, een kleine landelijke gemeente in Vlaams-Brabant. (Ingestuurd door Roger Swalens)

Gezamenlijk op zoek naar Poëzie op vreemde plekken? Laat u inspireren door dit of deze en stuur ons uw vondst.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten