LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 15 / 11 april

11 apr, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel De sonnetten van Shakespeare. Ingeleid, vertaald en becommentarieerd door Jules Grandgagnage (Hettie Marzak)

Recensie van de muziekcd Ik had me het leven anders voorgesteld, gedichten van Slauerhoff, gezongen door Eléonor en Gerry de Mol (Janine Jongsma)

Recensie van de bundels vaarwel - achtergelaten gedichten van Lucebert en Ik die bij de sterren sliep - verzamelde verzen van Hendrik Marsman (Peter Vermaat)

Interview met Frank Báez, "Naakt als een pasgeboren baby" (Sander de Vaan)

 

Recensie van de bundel Dichters bij Raveel, Met heldere verf en verlangen, samengesteld door Carl De Strycker (Wim Platvoet)

Gedichten van Jabik Veenbaas

 

Hillenius, column van Karel Wasch

 

Deze week op de site van Meander

"Ik heb de beste beslissingen in mijn leven op de fiets genomen", uit het interview met Harmen Malderik, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Jean Pierre Rawie wordt 20 april 70 jaar. Rond zijn verjaardag verschijnt Een luchtbel in een vluchtige rivier  (Uitgeverij Prometheus), een boek over - door hemzelf - vertaalde poezie van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw, met gedichten en verhelderende essays.

In zijn bijna dagelijkse Facebookbericht memoreert Wim van Til, oprichter van en coördinator bij Poëziecentrum Nederland, de geboorte- en sterfdagen van Nederlandstalige dichters. Leuk om daarnaast dagelijks een gedicht van een van hen te vinden.

Tijdens de Poëzieweek 2021 lanceerde uitgeverij en productiehuis Proces-Verbaal een telefoonnummer waarmee bellers op ieder gewenst moment poëzie kunnen beluisteren. Een uitgebreid keuzemenu leidt naar één van de tientallen gedichten. De gedichten zijn beschikbaar in allerlei smaken en genres, ingesproken door de schrijvers zelf. Na de eerste twee maanden on-air is het belspel ruim 2.000 keer gebeld.
Of je op de bus wacht, liefdesverdriet hebt, met vrienden in een jolige bui bent, het Poëzie Belspel biedt voor elke situatie passende poëzie. De keuze is reuze, bel: 085-3018051 (lokaal tarief).
Naast een vaste collectie gedichten, samen goed voor ruim één uur luisterplezier, wordt ook elke maand een nieuwe dichter in de spotlights gezet. Deze maand is dat Marthe van Bronkhorst, een talentvolle dichter, psycholoog en theatermaker uit Amsterdam. Haar poëzie werd in 2020 uitgebracht in de bloemlezing Vrijspraak, een bundel over vooroordelen en geweten. Wout Waanders (februari) en Ingmar Heytze (maart) gingen haar voor als dichter van de maand van het Poëzie Belspel.


Haiku is populair in Nederland. In onze drukke maatschappij zoeken veel mensen naar verstilling en zingeving. Honderden mensen hebben een abonnement op haikutijdschrift ‘Vuursteen’ en duizenden Nederlanders schrijven met enige regelmaat een haiku. Dus niet alleen op 17 april.....

In opdracht van de Stichting Lezen maakte onderzoeksbureau Qrius een rapport over de leescultuur van jongeren. Ze missen onder andere boeken over mensen die qua persoonlijkheid op hen lijken; willen ze daarom meer boeken van BN-ers?

 

Readymades

Het lijft verstijft – De geest beklijft

Dit readymade-gedicht is te lezen op het grafmonument van mevrouw Goudstikker op begraafplaats Karssenhof in Ouderkerk aan de Amstel. Een ronde rijmende regel van zes woorden met drie keer een ij. De eerste drie woorden zijn onthutsend rechtstreeks: lijven verstijven, ook dat van mevrouw G. in 1937. Dat is geen fijnzinnig idee om mee geconfronteerd te worden. De tweede helft van het gevonden gedicht is een troost voor wie erin gelooft. In het werkwoord beklijven zit blijven, (ook al met een lange ij). Beklijven doet wel aan kleefpasta denken. Maar hoe wordt de geest gelijmd? Zou mevrouw G. hebben geweten wat er op haar graf te lezen zou zijn? En wat komt er straks op dat van jou?
© Jos van Hest

 

Poëzie op vreemde plekken

Richard Leach7 Words, Distressed page from old poetry book on playing card (ingestuurd door Alja Spaan)

Gezamenlijk op zoek naar Poëzie op vreemde plekken? Laat u inspireren door dit of deze en stuur ons uw vondst.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten