LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 29 / 18 juli

18 jul, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Exit van Annel de Noré (Maurice Broere)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (4), Maurice Broere

Recensie van de bundel eindig de dag nooit met een vraag van Dorien de Wit (Hans Puper)

Interview met Antony Samson, "Nooit liggen euforie en frustratie zo dicht bij elkaar als wanneer ik poëzie schrijf" (Annet Zaagsma)

 

Recensie van de bundel Twijfelweefsel van Gaël van Heijst (Marc Eyck)

Gedichten van Paul Meeuws

 

 

Dichter aan de Donau, 1976, column van Hans Franse

 

Deze week op de site van Meander

"Ik zou graag eens een handtekening op een buik willen zetten.", uit het interview met Wout Waanders, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Medewerkers

We verwelkomen Marc Eyck in ons midden. Hij is dichter en heeft twee bundels op zijn naam staan, daarnaast is hij breed georiënteerd op cultureel en religieus gebied en heeft hij een journalistieke achtergrond. Marc gaat voor ons recensies schrijven, de eerste bent u inmiddels tegengekomen.

 

Nieuwsflits

Samenleving & Politiek wordt voor twee (zomer)maanden Samenleving & Poëzie. We geven het woord aan dichters en laten hen reflecteren over de samenleving. Een uitgave van Stichting Gerrit Kreveld in samenwerking met het Poëziecentrum. Hierin onder andere Annelie David, Jens Meijen en Ruth Lasters.

Wilt u een ontdekkingsreis maken die het spoor van buiten naar binnen volgt? In het labyrint én met de eigen pen? Dat kan met deze workshops onder leiding van dichter Monica Boschman van 23 tot en met 26 juli, in Dominicanenklooster Huissen. Monica is één van de auteurs van Wegwijs in het labyrint, een reisgids om thuis te komen.

De literaire zomer in Aardenburg vangt aan op zondag 25 juli met een poëzieworkshop en dichters op het podium, onder wie Anna de Bruyckere. Aanvang workshop: 13.00 uur. De voordachten beginnen om 15.00 uur. Alles vindt coronaproof plaats in (de tuin van) Casa Portiera ABC, Weststraat 3, Aardenburg. Informatie hier.

Grab Them By The Poëzie Zaterdag 31 juli, evenement van kunstcollectief Rauw. Vier krachtpatsers binnen de dichtkunst zullen je hart gaan bestormen met hun dichterlijke vaardigheden. Eigenzinnig, experimenteel, rauw, uniek in zijn soort, dè trefwoorden voor dit evenement.

In Alkmaar Reuring op 4 september, de eerste van een reeks bijzondere optredens, met oa Karel Wasch en Pom Wolff.

De 38e Nacht van de Poëzie is op 2 oktober in Tivoli Vredenburg. De Nacht gaat door ongeacht de omstandigheden. U kunt nu kaarten kopen.
De Nacht van de Poëzie is al veertig jaar een begrip. Het grootste poëziefestival van het jaar vond voor het eerst in 1980 plaats, in wat toen nog Muziekcentrum Vredenburg heette. De Nacht trok door de jaren heen bomvolle zalen met legendarische optredens tot diep in de nacht van grote namen als Annie M.G. Schmidt, Lucebert, Hugo Claus, Rutger Kopland en Judith Herzberg, en vele jonge dichters die later legendarisch werden.

Literair café Venray houdt de 29e editie van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos. U kunt deelnemen door een gedicht en/of een prozaverhaal in te sturen vóór vrijdag 1 oktober 2021. Het thema voor deze editie is ‘de overkant’ en is verplicht voor alle inzendingen.

Dichter Co Woudsma is genomineerd voor de Cultuurprijs Weesp 2021. Geboren en getogen in Weesp is deze dichter nooit meer van de stad los te denken. Al meer dan dertig jaar schrijft Co Woudsma. In 1997 verscheen zijn eerste dichtbundel, Viewmaster, waarop vele zouden volgen. In 2007 richtte Woudsma met de dichteres Patty Scholten het Dèr Mouwgenootschap op om aandacht te besteden aan het werk van de dichter en wijsgeer J.A. dèr Mouw (Adwaita). De andere twee genomineerden zijn de schilder Jurriaan Molenaar en de dirigent Marco de Jong. Uw stem uitbrengen kan hier, graag voor 10 september.

De Ida Gerhardt-poëzieprijs wordt in maart 2022 voor de twaalfde keer uitgereikt. Voor deze tweejaarlijkse, in 2000 ingesteld door de gemeente Zutphen prijs komen alle Nederlandstalige dichtbundels in aanmerking die zijn verschenen in de periode 1 november 2019 tot 1 november 2021. De jury van de Ida Gerhardt-poëzieprijs 2022 bestaat uit de dichters Maria Barnas en Onno Kosters. Eerdere winnaars waren onder meer Anneke Brassinga, Nachoem M. Wijnberg, Alfred Schaffer, Menno Wigman en Marieke Lucas Rijneveld.

 

Readymades

Vers van ’t mes

Eindelijk daar is ie dan: Vers van ’t mes. Wat een flitsende titel, snoeihard en net niet rijmend. Een bundel verzen niet van de pen maar van het mes, niet van het schrijven maar van het snijden, niet van het bloeien maar van het bloeden. In deze readymade belooft het mes zich uit te spreken, en dat zal verder en scherper en dieper kerven dan die zachte, weeë bekentenispoëzie van tegenwoordig. De kermende verzen van het mes in deze bundel gaan niet door de boter en de brie, maar steken in je rug en halen ook nog eens je buik open. Wat hebben we hier lang op moeten wachten. Stiletto van het ontmanningsmes! Harakiri van de poëzie!

© tekst: Jos van Hest
© foto: Jan ter Heide


Meanderen

uit Sebastiaans neus, Allard Schröder, komt ook de regel "Henri's gezicht was strak van concentratie, ze ontspande zich pas toen een restant van het meanderende eerste thema terugkwam (....)".

uit Landschap, artikel Sandra Smallenburg, NRC 29 april 2021.
Ingestuurd door Alja Spaan.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten