LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Wat Maakt Een Gedicht Goed? (12)

28 sep, 2021

 

door Jinze de KlerkWat Maakt Een Gedicht Goed?

Een goed gedicht kan aankomen als een mokerslag en een plek in je geest opeisen of op fluweelzachte spitzen je hoofd in tippelen en zich stilletjes in een hoekje nestelen. Een goed gedicht kan zich ontwikkelen als een langzaam opgebouwde vriendschap, waarbij het gedicht zichzelf en de lezer zich (aan zichzelf) steeds meer blootgeeft, of een gedicht manifesteert zich als een hevige verliefdheid die er opeens en onverklaarbaar (en godzijdank!) is. Soms zijn het een stel woorden of een paar regels die losgezongen raken van de tekst en waarvan je de echo steeds blijft horen. Een andere keer word je overrompeld en overvallen door de kracht van het geheel, onherroepelijk als een stoomtrein. Het is precies deze mogelijke relatie, in welke vorm dan ook, tussen lezer en gedicht die waarde behelst en die de lezer rijker maakt. Een goed gedicht vindt zijn eigen plek en op zijn eigen wijze, zonder hulp van geestelijke moeders of vaders, en blijft bij je.

Jinze de Klerk is redacteur en docent Nederlands

 

 

foto (c) Alja Spaan, 2009

     Andere berichten

De paarse herberg van Johan

door Rogier de Jong - Het zal een jaar of twee geleden zijn dat ik werk inzond naar de websites gedichten.nl en nederlands.nl. Tot mijn...

De blijdschap die muziek oproept

door Jan Loogman   Zoals er gedichten zijn die het onzegbare onder woorden lijken te brengen, zo kan muziek raken aan gevoelens waar...

Een poging tot reanimatie

door Jan van der Vegt - Peter Buwalda greep in zijn Volkskrant-column van 14 april mij iets uit het hart. In het Engelse dagblad The...