LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 44 / 21 november

21 nov, 2021

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Nee, niet weer over vlinders van Marie Brummelhuis (Hettie Marzak)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (19), Janine Jongsma

Recensie van de bundel Mijn vriend herinnering van Daan Cartens (Hans Puper)

Interview met Stevine Groenen, "De liefde voor poëzie begint bij zingen" (Annet Zaagsma)

 

Recensie van de bundel Iets kleins volstaat van Eric van Loo (Hans Franse)

Klassieker 255, een bespreking van het gedicht Caligula van Hugo Claus (Hettie Marzak)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief

Crisantemi, column van Hans Franse

Deze week op de site van Meander

"De poëzie lijkt er altijd al te zijn geweest", uit het interview met Paul Bezembinder, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

In de nacht van 16 op 17 november is dichter en schrijver Jacobus Marinus Hamelink, beter bekend als Jacques Hamelink, op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden. Jacques Hamelink (1939) laat een omvangrijk en veelbekroond oeuvre na, dat naast vele dichtbundels ook proza en essays bevat. ‘In jaren is er in Nederland geen dichter geweest die zulke overdonderende, turbulente gedichten schreef,’ stelde Vrij Nederland bij Hamelinks debuut in 1964. Korter geleden schreef NRC Handelsblad: ‘In zijn achttiende bundel is Jacques Hamelink nog even verrassend als in zijn eerste verzen in de jaren zestig.’ Werken van zijn hand werden bekroond met onder meer de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs, de Busken Huetprijs en de Herman Gorterprijs; voor zijn gehele oeuvre ontving hij al in 1988 de Constantijn Huygensprijs. Meest recent verscheen 'Solituden, songs' (2020) en een nieuwe bundel was onder de titel 'Nieuwe lyriek' in voorbereiding.

Dichter en redacteur Koos van den Kerkhof overleed 13 november jl. onverwacht. Veel dichters zijn schatplichtig aan zijn toegewijde, intensieve en ervaren redactie op hun woorden. Met hem samenwerken kwam de poëzie ten goede.

".....het zal toch op enig moment goed komen. En dichters leiden met woorden de weg daar naar toe. Blijf je nieuwsgierig?" Gedichten als antwoord op deze vraag vanmiddag in café Eijlders , Amsterdam, vanaf 14.00 uur.

Niet 'in de war'  maar De War, Heiligenbergerweg 24, Amersfoort, gratis en covid-safe, reserveren niet nodig: expositie, performing arts, concerten, spoken word.

Poëzienachtclub donderdag 25 november vanaf 20.00 uur. Bij de Poëzienachtclub (theater aan de Rijn, Arnhem) gaan artiesten de uitdaging aan om een wisselwerking te bereiken tussen de artiest en het publiek: een unieke ervaring!

Vrijdag 26 november om 20.30 uur Poëzie Met november in de ORKZ Theater de Kapel, Groningen: een evenement van Poëzie Met. Met oa spokenword artiest Cissy Joan.

Zaterdag 27 november is het weer de laatste zaterdag van de maand. Dan is er in de Forumzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade van 14.00 -16.30 uur weer een Open Podium te vieren! Jos van Hest ontvangt de volgende schrijvers/dichters: Zatarra Rafaël, Petra van Rijn, Onno-Sven Tromp, Marjet Cliteur, Ali Şerik, Debjani Paul-Gupta, Marjet Cliteur en Michael Krieger. Reserveer een gratis kaartje.

Op 27 november het evenement Kom zijn liefste….over Herman Gorter, van Feest der Poëzie en uitgeverij HetMoet, Nijmegen.

Ook zaterdag de 27e Grab Them By The Poëzie, evenement van Kunstcollectief Rauw, 20.00-21.30, Arnhem. Gedichten die je grijpen vanaf het eerste moment. Eigenzinnig, experimenteel, rauw, uniek in zijn soort en gegoten met authenticiteit.

Op 28 november is er een dichtersmiddag in het Oldambt met poëzie van 'Dichter bie ons' en dichters in en uit de regio, zoals Annet Zaagsma, en de presentatie van de stadsdichtersbundel van Bianca Holst.

Het Shaffy Poëzie podium, gepland stond voor zondag 28 november, is afgelast!

Op 2 december een presentatie-avond rond de anti-canon-bloemlezing 'Controversiële diersoort', waarin gedichten van gevestigde auteurs onderling kunnen worden verknipt en tot een nieuw geheel worden gemaakt, met o.a. Asha Karami, Erik Jan Harmens en Alexis de Roode. Daarnaast is er een optreden van Baljonkokrigtersmies: (o.a. Buddingh’-prijs genomineerd) met: sieger baljon - Josse Kok - Anouk Smies & Arnoud Rigter.

De december-editie van Poetsclub Rotterdam is tegen alle gewoontes in verplaatst naar zondagmiddag 5 december. De beoogde Deelder-editie vieren we hopelijk in januari alsnog. De zinsnede ‘ik zat eens te denken’ mag wel maar is geen must…

Zondag 12 december organiseert stichting FryX bij podium Lewinski in Sneek Jazz meets Poetry.
Dan ook de poëzievoordracht 'Buiten is het winter, binnen is er poëzie' van de PoëzieClub Eindhoven met medewerking van de Bibliotheek Eindhoven in De Witte Dame.

De Haarlemse Dichtlijn zoekt 17 ‘live’ dichters! Maar liefst 17x kan er een act plaatsvinden in de foyer van de Haarlemse Stadsschouwburg in zowel avond- als middagvoorstellingen. Steeds wordt een dichter uit de organisatie van de Haarlemse Dichtlijn gecombineerd met een dichter uit het netwerk. Meld je aan en kijk voor meer op de site.

De kaartverkoop van Groot Gouds Stadsdichtersgala: Grootser dan Ooit! (6 februari 2022)  is van start gegaan! Je koopt een kaartje voor de hele dag - de voorronde in de middag en de halve finale en de finale in de avond. De 34 dichters zijn verdeeld over twee verschillende zalen. Bij het kopen van je kaartje kun je kiezen uit voorronde 1 (Kleine Zaal) en voorronde 2 (Gouden Zaal). Wat een geweldige dichters staan er in beide zalen! En dan wordt er over twee weken nog een laatste naam aan deze line up toegevoegd - de winnaar van D.o.D Special - het Gouwe Ticket!  Organisatie Gouda Poëziestad.

Wat wordt het beste nieuwe wetenschapsgedicht? Het thema van de gedichtenwedstrijd van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en –communicatie Nederland is wetenschap, in de breedste zin van het woord.
De gedichten kunnen nog tot 28  november worden ingestuurd.

En als u dan toch aan het insturen bent, denk nog even aan De Gedichtenwedstrijd.

 

 

Readymades

Readymade Stadswandeling

VERBODEN FIETSEN TE PLAATSEN
GEEN FIETSEN PLAATSEN
VERBODEN RIJWIELEN TE PLAATSEN
FIETSEN WORDEN VERWIJDERD
VERBODEN FIETSEN /SCOOTERS TE PLAATSEN! ZE WORDEN VERWIJDERD! (FIETSEN  BEWONERS UITGEZONDERD)
SVP GEEN FIETSEN PLAATSEN
GEEN FIETSEN INGANG WOONHUIS
GELIEVE HIER GEEN FIETSEN TE PLAATSEN, DEZE WORDEN VERWIJDERD.
GELIEVE GEEN FIETSEN OF ANDERE VOERTUIGEN VOOR HET RAAM TE PLAATSEN!
PLAATS HIER NOOIT (BROM-)FIETSEN. DEZE WORDEN VERWIJDERD.
GEEN RIJWIELEN PLAATSEN
GEEN RIJWIELEN PLAATSEN S.V.P.

© Jos van Hest

 

Meanderen

Manon Uphoff, uit Vallen is als vliegen (Querido, 2019).

(...) een drang die in zijn wilde razernij met alle kracht het dreigende onheil van dit leven moest afwenden, een harde strijd van de wil en de kennis tegen de verraderlijke, meanderende woekeringen van de tumor, gebalde vuisten tegen de destructieve ontsporing van hersencellen.

Pascal Mercier, uit Het gewicht van de woorden (Wereldbibliotheek 2019).

Beiden ingestuurd door Alja Spaan.

 

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten