LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Wat Maakt Een Gedicht Goed? (20)

23 nov, 2021
door Peter Vermaat

Wat maakt een gedicht goed?

Wanneer ik me richt op dat “wat”, denk ik meteen aan de muzikale kwaliteiten van de taal. Het zijn klank en ritme die de lezer het gedicht kunnen inzuigen en hem vervolgens hoog uittillen boven de dagelijkse herhaling van adem in, adem uit, beweeg, sta stil, kijk om / je heen. Het zijn klank en ritme die een gedicht de zeggingskracht geven boven de betekenis uit. Een goed gedicht beweert niet, hoeft niets te betekenen, maar resoneert, klinkt en weer-klinkt. De taal in een goed gedicht heeft weerhaken.
Wanneer ik me afvraag wat het “waarom” is van dat “wat”, kom ik terecht bij het zeer persoonlijke, bij de wortels waarmee ik in verbinding sta met het onder-hier-en-nu-se, het grondwater en het onderliggend gesteente. Een goed gedicht brengt mij op plekken waar ik was zonder er ooit geweest te zijn, legt in mij het “verwant beleven” bloot. Daarnaast is dat buitengewoon persoonlijke tevens het boven alles menselijke, de eigenschap om ruimte te geven en waarde toe te kennen aan het uitzonderlijke, dat je overal en nergens kunt ontmoeten en dat tevens is, was en zal zijn.

 

Peter Vermaat is recensent.

 

afbeelding (c) Pixabay

     Andere berichten

Gedichten uit de automaat

door Hans Franse   De poging om van Den Haag een Unesco literatuurstad te maken mislukte. Als de overheid niet echt in literatuur...

De paarse herberg van Johan

door Rogier de Jong - Het zal een jaar of twee geleden zijn dat ik werk inzond naar de websites gedichten.nl en nederlands.nl. Tot mijn...

De blijdschap die muziek oproept

door Jan Loogman   Zoals er gedichten zijn die het onzegbare onder woorden lijken te brengen, zo kan muziek raken aan gevoelens waar...