LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Wat Maakt Een Gedicht Goed? (23)

14 dec, 2021
door Jos van Hest

 

Wat Maakt Een Gedicht Goed?

Een goed gedicht is niet op als het uit is. Een goed gedicht kun je honderd en meer keer lezen en het blijft steeds nieuw. Een goed gedicht gaat vijftig jaar en langer mee. Er zijn niet veel van dat soort gedichten. Dat is niet erg. De meeste gedichten gaan eerder dood. Dat is ook niet erg. Mensen hebben niet het eeuwige leven, gedichten ook niet. Slechte gedichten sterven al bij eerste lezing. Dat is helemaal niet erg. Je hoeft je er niet druk over te maken. Daar hebben we recensenten voor. Die werken in het dagelijks abattoir.

Maar Wat Maakt Een Gedicht Nou Goed? Let op de hoofdletters! Ik weet het niet. Ik schrijf maar wat op. Een goed gedicht is helder en duister tegelijk. Een goed gedicht geeft prijs en blijft verborgen. Een goed gedicht zingt met een persoonlijke stem die zich los heeft gemaakt van de dichter. Een goed gedicht houdt zich niet bezig met criteria. Een goed gedicht vervult de lezer en overstijgt hem.

 

 

Jos van Hest maakt voor Meander de serie Readymades. Hij is dichter, auteur, poëziedocent en presentator.

 

foto (c) Alja Spaan, 29 januari 201

     Andere berichten

Hier leit Poot…

door Wopke van der Lei - Het moet rond de eeuwwisseling zijn geweest dat ik de fiets nam om de boerderij van vader Poot aan de polderweg...

Als de zomer eens komt

door Hans Franse   Ik houd erg van ‘petite histoire’, de geschiedenis van kleine mensen soms in een grootse tijd. Wij kennen dan de...