LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 2 / 9 januari

9 jan, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Een mogelijk begin van veel. 29 dichters aan het werk van Hester van Hasselt, Bianca Sistermans (Hans Puper)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (26), Yvonne Broekmans

Recensie van de bundel Trojaanse gedachten van Alicja Gescinska (Wim Platvoet)

In de serie ‘gesprekken met Meandermedewerkers’ het negenendertigste gesprek, met Monique Wilmer (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Giraffen van Ingrid Strobbe (Maurice Broere)

Gedichten van Wouter Veldboer

Literaire herinneringen aan Groningen (3)column van Rogier de Jong

Deze week op de site van Meander

Daan Bronkhorst over de nieuwe Amnesty-poëziebundel, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Tijdens de Poëzieweek presenteert dichter en performer Dean Bowen op zaterdag 29 januari een poëziematinee met de alom geliefde Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog als hoofdgast. Dat is althans het plan...

Om ons mee te vermaken: voorspellingen!

Uitgeverij Douane, in 2017 overgenomen door Hans van Willigenburg en Daniël Dee, stopt.  De laatste vertrok in 2020 vanwege een andere opvatting over de koers van de uitgeverij.

Dit kunnen we natuurlijk ook doen: een top 50 maken van de meest bekeken recensies.

 

Readymades

Apen

Ach, de lar heeft maar drie letters; de dwergsiamang telt er twaalf. Uren kan ik doorbrengen met het puzzelwoordenboek op schoot. Ik leer de rijtjes uit mijn hoofd: doek, dril, lori, saki, titi. Het klinkt als pure poëzie: doek, dril, lori, saki, titi. Een klankgedicht dat vol aap zit en toch betekenisloos. Welke klankdichter kan dat benaderen? Ik loop er atonaal en autonoom mee over straat en zeg het klinkklaar voor me uit: dongo, kuxio, magot, oenka, patas - dongo, kuxio, magot, oenka, patas. Ik wissel van tempo, van volume, van timbre. Niemand kijkt ervan op; de meeste voorbijgangers weten haarfijn wat poëzie is en stappen stevig door.
Dat gebeurt allemaal overdag. ’s Avonds sla ik het puzzelwoordenboek weer open. Dan overvalt me bij de apen meestal een grote mismoedigheid. Dan wint het cerebrale getob het weer van de muzikaliteit. Waarom moet ik een mensaap zijn? Waarom ben ik geen marimonda of een wanakal? Het liefst zou ik een doeroecoeli zijn.

© Jos van Hest

 

Meanderen

uit De Parijsboeken, Adriaan van Dis, 1986. Ingestuurd door Jos van Hest.


uit Archief van verloren kinderen, Valeria Luiselli, vertaald uit het Engels door Molly van Gelder & Nicolette Hoekmeijer, Dag Mag/Karaat, 2019. Ingestuurd door Alja Spaan.

 

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten