LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 8 / 20 februari

20 feb, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel controversiële diersoort van arnoud rigter & sieger baljon (Hans Puper)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (32), Annet Zaagsma

Recensie van de bundel Retrospectieven van Monique Hendrik (Janine Jongsma

Interview met Ineke Riem, "in de poëzie voel ik me nu ook vrij" (Alja Spaan)

Recensie van de bundel De landsheer van de Lethe van Paul Demets (Peter Vermaat)

Klassieker 258, een bespreking van de cyclus Verboden terrein van Herman Leenders (Joost Dancet)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief

Poëzie en politiek, column van Hans Franse

Deze week op de site van Meander

"Schrijven is voor mij volledige vrijheid.", uit het interview met Joris Miedema, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

Anne Vegter won de Ida Gerhardt Poëzieprijs voor haar bundel Big Data.

Vanmiddag kunt u nog naar de Eijlders Dichtmiddag, dit keer gepresenteerd door Jos van Hest, met als thema Wat als ik mij vrij kan voelen? Om 15.00 uur, aanmelden kan hier.
En heeft u ooit op de trappen van café Eijlders gestaan en voorgedragen maar nog geen bijdrage geleverd aan de site Eijlders Dichters? Stuur dan een mail met maximaal 20 regels en een foto, Eijlders Dichters heeft de wens de website zo volledig en mooi mogelijk te krijgen als waardering aan de dichtkunst.

In Eindhoven is vandaag de uitgestelde Gedichtendag nog bezig. Interesse?
Zondag 13 maart is er een eerbetoon aan dichter Leo Herberghs. Meer informatie hier. Beiden een activiteit van de stichting Man in de Maan.

Voor als de storm is gaan liggen een paar wandelpoëzieroutes:
door LeeuwardenRotterdamAlkmaar, over de Oude Beisse Heide (Henriëtte Roland Holst) en zomaar ergens om op weg te dromen.

En dan thuis, in de warmte, denken dat je elders bent en luisteren naar I am of Ireland, gedichten van Yeats, op muziek gezet door Raymond Driver, uitgevoerd door diverse traditonele Celtic folkartiesten.

En als u dan weer inspiratie heeft gekregen: tot 30 maart kunt u uw bijdrage insturen voor de 21e Poëzie in de Branding, gedichten op palen in de branding bij Bergen aan Zee. Het thema dit jaar is Booster op zee. Vanaf 11 mei zijn de gedichten te zien en te lezen.

Readymades

Kruidenie Poëzie

Ik ben een groot liefhebber van middenstandspoëzie. De verzen rijmen meestal als een gek, zijn kort en bondig, je hebt ze uit voordat je het weet, en je kunt er steeds weer opnieuw aan beginnen. Me dunkt. In de loop der jaren hebben Machtelt van Thiel en ik een grote verzameling aangelegd. Gratis op straat, in winkels en etalages, op kramen en bedrijfsbusjes gevonden.

Een van de hoofdprijzen gaat naar ‘Slips voor iedere bips’ (geschreven op een marktkraam op de Albert Cuyp in Amsterdam). Het is een gedicht van slechts vier woorden - de twee waarmee het vers begint en eindigt, hebben de zeldzame ips-klank. Dat zorgt voor een verbazingwekkende en geestige zeggingskracht. Inhoudelijk treft dit gedicht je door het hoog democratisch gehalte; het is, om in stijl te blijven, een poëem dat werkt voor iedereen.

Van een wonderlijke eenvoud is eveneens ‘Uw sigaar ligt klaar!’ (gelezen in een rookartikelenwinkel  in de Amsterdamse Ruyschstraat). Wat een uitnodigend en bemoedigend welkom, heerlijk om in deze jij-en-jouwtijd aangesproken te worden met ‘u’. ‘Sigaar’ en ‘klaar’, fijn rijmpaar. De sigaarvorm van het uitroepteken aan het eind van dit puntdicht werkt op een grappige manier doeltreffend. Ik houd van zulke gastvrije poëzie waarover is nagedacht. Een dichter moet niet alleen schrijven, maar eindeloos schrappen, net zo lang tot de kern overblijft. Of doorstrepen tot er niets meer staat en er zo achterkomen dat hij/zij/het eigenlijk niets te zeggen heeft.

Uit de collectie middenstandspoëzie van Machtelt van Thiel en mij heeft vormgever, typograaf en boekdrukker Lokum van Stichting GrotesQue in 1995 deze en andere verzen gekozen en er een bibliofiel boek van gemaakt. Titel: ‘12 halen 11 betalen - een dozijn Kruidenie Poëzie’. Oplage 50. Een daarvan is aangekocht door Huis van het boek, het vroegere Museum Meermanno, in Den Haag.

© tekst Jos van Hest
© beeld Lokum, Stichting GrotesQue

 

Meanderen

Het woord Meander was 15 februari het M-W Word of the Day. Spelling en betekenis zijn gelijk aan de Nederlandse. Ingestuurd door Henk Huinink.

In Argos in een interview met Myrte Leffring staan we zelf, zegt een oplettende lezer.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten