LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Wat Maakt Een Gedicht Goed? (31)

8 feb, 2022
door Paul Bezembinder

 

Wat maakt een gedicht goed?

Wat maakt een gedicht goed? Een lezer die hoopt weg te dromen hanteert andere criteria dan een lezer die de muzikaliteit van de taal wil horen. De vrije poëzie, al dan niet opgevat als in stukjes geknipt proza, kan de eerste lezer misschien tevreden stellen, de tweede waarschijnlijk niet. Voor mij geldt: een goed gedicht is een ‘ding van woorden’ dat ik uit mijn hoofd kan en wil leren en dat ik als voorwerp langjarig met mij mee wil dragen. De manier waarop klassieke vormelementen (rijmsoorten, ritmes, syncopen en dergelijke) de constructie van het gedicht bepalen en het geheugen steunen, bepaalt dan de technische kwaliteit van het gedicht. Soms bereikt dan de taal de precisie en de compactheid van een wiskundige stelling: dit moet zó gezegd worden en niet anders, anders doen we er de waarheid geweld mee aan. Het gedicht is in die zeldzame gevallen een must-have voor de expert die vanuit één punt heel de wereld hoopt te zien.

 

 

Paul Bezembinder is dichter en beoordeelt voor Meander de ingezonden kopij.

foto (c) Paul Bezembinder, 26 augustus 2021

     Andere berichten

Poëzie in cijfers en getallen

door Willem Tjebbe Oostenbrink - tekening © Willem Tjebbe Oostenbrink   Een tijdje terug las ik de roman De eenzaamheid van...

Gedichten uit de automaat

door Hans Franse   De poging om van Den Haag een Unesco literatuurstad te maken mislukte. Als de overheid niet echt in literatuur...

De paarse herberg van Johan

door Rogier de Jong - Het zal een jaar of twee geleden zijn dat ik werk inzond naar de websites gedichten.nl en nederlands.nl. Tot mijn...