LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 13 / 27 maart

27 mrt, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Als het nu eens zo is... van Henk Kroese (Hettie Marzak)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (37), Alja Spaan

Recensie van de bundel Hier huizen draken van Marie Claus (Peter Vermaat)

Interview met Ton Naaijkens, vertaler, over de poëzie van Barbara Köhler, Proeven van het vreemde en het bekende (Sander de Vaan)

Recensie van de bundel Vervang eland van Heleen Bosma (Paul Roelofsen)

Gedichten van Erwin the Librarian

Geurtjes, column van Hans Puper

Deze week op de site van Meander

"Ik leef als dichter niet meer onder een steen.", uit het interview met Annet Zaagsma, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

De Happy World Poetry Day (21 maart) is alweer achter de rug. Afbeelding op Tumblr.

Tijl Nuyts  wint met Vervoersbewijzen de Herman de Coninckprijs 2022.

De debutantenprijs MdNL (Maatschappij de Nederlandse Letterkunde) voorheen Lucy B. en C.W. Van der Hoogtprijs is voor Sholeh Rezazadeh met de poëtische roman De hemel is altijd paars, Ambo/Anthos, 2021.

CODA Cultuurhuis in Apeldoorn verlicht de gevel vanaf vrijdag 3 maart in het blauw en geel van de Oekraïense vlag. Daarnaast publiceert CODA hier gedichten die troost, hoop, steun en schoonheid bieden. In de vaste collectiepresentatie op De Verdieping in CODA Museum is een vitrine ingericht met kunstwerken, sieraden en objecten in blauw en geel. Zelf een bijdrage leveren kan hier.

Borne doet Poëzie op donderdag 31 maart 2022 vanaf 20.00 uur. Met oa Regine Hilhorst, oud stadsdichter van Enschede.

Vrijdag 1 april heeft Lekkerbekken in de Pleitzaal van Huis73 dames op bezoek die gaan voordragen. Vanaf 20.00 uur. Bij Huis73 in ’s Hertogenbosch ontwikkel je jezelf een leven lang!
Op diezelfde dag in Zutphen: muzikaal poëet Ingmar Heytze met poëtisch muzikant Johan Borger en in Breda in Literair café De Groene Fee vanaf 20.00 uur heel veel literairs.

Reuring in Alkmaar op 2 april:

Woensdag 6 april van 20:30 - 23:55 Poetsclub Rotterdam, Hét Rotterdamse open podium voor poëzie en spoken word in café de Schouw. Presentatie: Renato Miguel

In Utrecht een gedichtenwandeling in het Museumkwartier waar je op zoek gaat naar verborgen poëzie. In Groningen stapt men op de fiets: Hoe verder je fietst, hoe meer poëzie je kunt horen. Op 300 fietsknooppunten in en om de stad Groningen zijn gedichten geplaatst van de dichters die aan het festival Dichters in de Prinsentuin deelnamen in 2020 en 2021. Soms hoor je gedichten die perfect aansluiten bij de plek waar je dan bent, of luister je naar werk van de jongste dichters: winnaars uit de wedstrijd Doe Maar Dicht Maar.

Op 11 juni staat azc Grave in Velp in het teken van kunst en verhalen tijdens de eerste editie van het Vergezichtenfestival. Tijdens dit bijzondere festival presenteren azc-bewoners en professionele schrijvers en artiesten hun verhalen aan bewoners en publiek. Verwacht een dag vol met literatuur en kunst op een bijzondere locatie. Met optredens van onder meer schrijvers Joke van Leeuwen, Mira Feticu en Rodaan Al Galidi en verhalen over het leven, gevoelens en gedachten. Iedereen is welkom!
Deelnemers van de Schrijfwerkplaats presenteren hun bundel. En dit is nog lang niet alles! Het Vergezichtenfestival wordt georganiseerd door Wintertuin, aangesloten bij De Nieuwe Oost.

Hester Knibbe en Miriam Van hee schrijven het Poëziegeschenk 2023. De poëzieweek begint donderdag 26 januari en loopt t/m woensdag 1 februari 2023.

 

Readymades

Breiende dichter

Een nieuwe knie.
Nog een nieuwe knie.
Een nieuwe heup.
En nog een.
Twee nieuwe lenzen.
Het kan allemaal.
Geen kunst aan.
Na een wachttijd
in elk ziekenhuis beschikbaar.
Alle oude vrienden zijn al geweest,
de jonge komen binnenkort aan de beurt.

Maar voor tenen aanbreien
(12½ ct per paar)
ga je naar De Kapel.
Voel je weer oersterk in je schoolkouse.
De breiende dichter van De Kapel
zit voor je klaar
met geitenwolhaakgarens.

© tekst: Jos van Hest
© foto: Jan ter Heide

 

Meanderen

In het slotgedicht en ook het laatste gedicht dat Koenraad Goudeseune schreef, ‘Excellent’, telt recensent Herbert Mouwen viermaal het woord meander. Bundel Nagelaten gedichten. 

In De herinnerde soldaat van Anjet Daane (Passage 2019) staat op p. 437: ‘… maar met de Leye is het anders, hij zou de rivier waaraan Käthe zat te lezen uit alle rivieren van de wereld herkennen, de traag meanderende stroom, het gammele bruggetje, het hoge gras, de heuvels in de verte.’

Beiden ingestuurd door Herbert Mouwen.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten