LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Wat Maakt Een Gedicht Goed? (34)

1 mrt, 2022
door Jan Runhardt

 

Wat Maakt Een Gedicht Goed?

Vanochtend wist ik het plots. Er waren op een kattenbelletje al wat gedachten genoteerd over de goedheid van een gedicht. Woorden waar ik het op zich helemaal mee eens ben maar waarbij ik niet verder kwam dan een tiental woorden. Ik ging er nog eens voor zitten en zag het kussen liggen dat ik eens als onderdeel van een verjaarscadeau ontving. “Om te blijven” staat er op. Een citaat uit het gedicht “Ga nu maar liggen liefste in de tuin” van Rutger Kopland. Ooit, vele jaren terug mocht ik hem horen voordragen uit zijn werk. De dag daarop snelde ik naar de plaatselijke boekhandel en kocht “Een lege plek om te blijven” Het zouden voor mij als jongen in het technisch onderwijs (waar destijds niets van literatuur enige rol speelde) de eerste werkelijke kennismakingen met poëzie worden. En nu weet ik wat een goed gedicht voor mij is: Een lege plek voor iemand om te blijven. In die zin zijn het de gedichten waarin ik me thuis voel en ik mezelf kan vinden. Gedichten die mij verstaan. Waar ik mezelf en mijn gedachten over wat dan ook kan spiegelen. Die het lezen en ervaren waarde geven.

 

Jan Runhardt is hulp op internet, creatief techneut, ongevaarlijk hobbyhacker, keukentafeldichter, literatuurenthousiast, krabbelaar, verzamelaar en webmaster van de Meandersite.

foto (c) Jan Runhardt

 

     Andere berichten

Bij een poëtengraf

Bij een poëtengraf

door Hans Franse   Joachim Fest was hoofdredacteur van de Frankfurter Allgemeine en onder zijn leiding werd de krant een orgaan om...

Juryrapport Rob de Vos-prijs 2023

Juryrapport Rob de Vos-prijs 2023 - (Foto Pixabay) Rob de Vos Deze wedstrijd is een eerbetoon aan Rob de Vos, de geestelijk vader van...