LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Wat Maakt Een Gedicht Goed? (34)

1 mrt, 2022
door Jan Runhardt

 

Wat Maakt Een Gedicht Goed?

Vanochtend wist ik het plots. Er waren op een kattenbelletje al wat gedachten genoteerd over de goedheid van een gedicht. Woorden waar ik het op zich helemaal mee eens ben maar waarbij ik niet verder kwam dan een tiental woorden. Ik ging er nog eens voor zitten en zag het kussen liggen dat ik eens als onderdeel van een verjaarscadeau ontving. “Om te blijven” staat er op. Een citaat uit het gedicht “Ga nu maar liggen liefste in de tuin” van Rutger Kopland. Ooit, vele jaren terug mocht ik hem horen voordragen uit zijn werk. De dag daarop snelde ik naar de plaatselijke boekhandel en kocht “Een lege plek om te blijven” Het zouden voor mij als jongen in het technisch onderwijs (waar destijds niets van literatuur enige rol speelde) de eerste werkelijke kennismakingen met poëzie worden. En nu weet ik wat een goed gedicht voor mij is: Een lege plek voor iemand om te blijven. In die zin zijn het de gedichten waarin ik me thuis voel en ik mezelf kan vinden. Gedichten die mij verstaan. Waar ik mezelf en mijn gedachten over wat dan ook kan spiegelen. Die het lezen en ervaren waarde geven.

 

Jan Runhardt is hulp op internet, creatief techneut, ongevaarlijk hobbyhacker, keukentafeldichter, literatuurenthousiast, krabbelaar, verzamelaar en webmaster van de Meandersite.

foto (c) Jan Runhardt

 

     Andere berichten

Als de zomer eens komt

door Hans Franse   Ik houd erg van ‘petite histoire’, de geschiedenis van kleine mensen soms in een grootse tijd. Wij kennen dan de...

Kunst en afgunst

Kunst en afgunst

door Rogier de Jong     Afgunst Afgunst, adder, is geduldig, haar beet verraderlijk. De overvloed aan stenen, gras en...

Waar een busreis toe leiden kan

door Marc Bruynseraede   In de jaren zeventig kwam ik in contact met Ton Luiting, dichter-journalist bij De Gooi- en Eemlander en...