LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 19 / 8 mei

8 mei, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Hoogliederen van Peter Theunynck (Kamiel Choi)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (43), Margreet Schouwenaar

Recensie van de bundel Ynbêde/Ingebed van Tsead Bruinja (Maurice Broere)

Interview met Peter Verhelst, Peter Verhelst met alle geweld werelddichter (Marc Tiefenthal)

Recensie van de bundel Appelblauwzeegroen van Herlinda Vekemans (Ivan Sacharov)

Instagram en de poëzie (1), column van Wouter van Heiningen

Simon, column van Karel Wasch

Deze week op de site van Meander

"Het is de taak van een stadsdichter of Dichter des Vaderlands om poëzie bij mensen te brengen, ze te inspireren en ze op een nieuwe manier te laten kijken", uit het interview met Lilian Zielstra, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Medewerkers

We nemen afscheid van Karel Wasch. Februari 2020 verscheen zijn eerste column voor Meander. Hij kwam binnen met de ‘Prins der dichters’, A. Roland Holst, en vertrekt vandaag met de ‘anarchistische vorst’, Simon Vinkenoog. We danken hem voor zijn originele bijdragen. Rogier de Jong neemt zijn vaste zondag over.

We verwelkomen dichter, zelfstandig literair redacteur en vertaler Adriaan Krabbendam als recensent en wensen hem een mooie tijd bij Meander.


Nieuwsflits

Na een lange onderbreking wordt de podcast light verse voortgezet! Na vier delen met Bas Jongenelen over de geschiedenis van light verse komen er drie bij.  Kick van der Veer spreekt daarin met Ivo de Wijs en Frank van Pamelen.
Deel 5 verscheen 3 mei online.  Belangrijkste dichter van deze aflevering is Kees Stip. Deel 6 volgt 10 mei. Daarin is aandacht voor: Driek van Wissen, De Tweede Ronde, Simon Knepper, Versvormen, Kees Torn, Het Rijmschap, Drs. P, Theo Danes.Tot slot deel 7.  Op 17 mei wordt gesproken over: Werkwijze, Kees van den Heuvel, Het Vrije Vers, Inge Boulonois en andere lightversevrouwen, Erik van Muiswinkel, wederom Drs. P, Het Heen- en Weerschap en Katinka Polderman.

Dichtersavond "Het mag én moet anders" met oa Joop Alleblas en Marcel Vaandrager op dinsdag 10 mei van 20.00-22.15, evenement van Woordkunst Maassluis.

Vrijdag 13 mei 20.00 uur brengen componist Frank Nuyts, pianiste Iris De Blaere en dichteres Jana Arns 'Lichaamsvreemd', 'Suite Paternel' (in een nieuw kleedje) en andere werken in boekhandel Limerick in Gent.

Zaterdagmiddag 14 mei in het Poëziecentrum Nederland van 14.00 tot 16.30 uur Ontmoet de dichter...Rodaan Al Galidi.

Eijlders stelt zich en ons op de dichtmiddag van 15 mei de vraag Waar kom ik eigenlijk vandaan? De middag is onderdeel van de Skuorre- en Tsjerketoer, dat houdt in dat bij de dichters die komen antwoorden wat hun oorsprong is ook voormalig Dichter des Vaderlands, Tsead Bruinja, zijn verhaal zal vertellen. Arnold de Boer brengt muziek met intieme en poëtische teksten. Vanaf 15.00 uur.
Als je uit Alkmaar komt: diezelfde middag is er vanaf 15.00 uur de opening expo Kunstcollectief Huiswaard met poëzie en muziek in wijkcentrum de Rekere 2.0, Drechterwaard 16, Alkmaar. Onder andere met Sjoerd van Berkel en de door hem samengestelde dichtbundel Geest uit de fles en de groep Fruitcompagnie en natuurlijk veel kunst!
Ondertussen in Lelystad ook op zondag 15 mei, vanaf 16.30 uur : Dichters in de Moestuin aan het Amsteldiep met oa Jan Huisman en Rolf Captijn.

Tot 15 mei kunt u meedoen met de Gopher Poëziewedstrijd want deze zomer verschijnt alweer een vierde bloemlezing met poëzie. Het thema is ‘Beelden vertaald’. We vragen dichters om ons via poëzie hun favoriete kunstwerk te laten zien en te beleven.

Donderdag 19 mei van 19.30-22.00 uur Poëziefestival in de Posthoorn, Lange Voorhout, Den Haag. Evenement van Anna Djerek en de Haagse Poëzieroute - Poëziecafé.
Ook de 19e maar dan in Broekhuis Enschede een open poëziepodium van 19.00-20.45 uur. Presentatie Margót Veldhuizen en Mikos Teuben. Meld je hier aan.

Zaterdagmiddag 21 mei staat het Poëziecentrum Nederland van 14.00 tot 16.30 uur in het teken van Charles Baudelaire. Stichting Spleen presenteert deze middag haar nieuwste bundel waarin hedendaagse dichters reflecteren op vijf gedichten van Charles Baudelaire. In de bundel zijn bijdragen van meer dan veertig Nederlandse en Vlaamse dichters te lezen, waaronder Monica Boschman, Christian van der Heijden, Maarten Doorman, Mandy Mariska Eggerding en Anneke Schampaert. Een aantal dichters zullen hun werk ten gehore brengen. Het voorwoord werd geschreven door Alain Delmotte.
Ook op 21 mei een Poëziewandeling met Meja Spaargaren en een presentatie van Vertalersweelde. Zie de agenda van het Poëziecentrum Nederland.

Zondag 22 mei is er een poetryslam in Aardenburg. In het kader van de 350-jarige rampjaarherdenking wordt dit jaar in het Zeeuws-Vlaamse stadje de belegering door de Fransen in 1672 herdacht. Bij het standbeeld van Margaretha Sandra, de  ‘kenau van Aardenburg’ treden op: Angelika Geronymaki, Jolies Heij, Erika De Stercke en Anna van Winkelhof.
Verzamelen om 14.00 uur bij Casa Portiera ABC, Weststraat 3, Aardenburg, vanwaar we met ketelmuziek naar het standbeeld lopen. Neem je eigen pannendeksel en pollepel mee.

Op 26 mei, aanvang 11.00 uur, komt Mark Boog naar Zutphen om zijn lange verhalende dichtwerk De rotonde integraal ten gehore te brengen. Dit gedicht is Boogs variatie op het Faust-verhaal. Locatie: binnentuin Dat Bolwerck. Toegang gratis.
Ook op deze Hemelvaartsdag maar dan in Haarlem het bekende Haarlemse Dichtlijn Festival. Dit jaar op één locatie: Huis Hodshon. Het thema van dit jaar wordt ontleend aan de wapenspreuk van de stad Haarlem: vicit vim virtus - 'moed heeft het geweld overwonnen'. Meer informatie hier.
In Arnhem, ABC Libertas is er die avond van 20.00-21.00 uur Spoken Word act – A Woman’s Voice in ABC Libertas te Arnhem met dichter en performer Maaike van Steenis. Zij neemt ons mee op een persoonlijke reis langs gedichten en verhalen van vrouwelijke schrijvers. Musicus Jan Flubacher voorziet de teksten van muziek op contrabas, gitaar en percussie.

Zondag 29 mei is er in Eijlders een speciale dichtmiddag om Ronald M. Offerman te herinneren. We gedenken hem met gedichten van hem en met op hem geïnspireerd werk.
Op die zondag is ook het laatste Shaffy Poésie Podium van dit seizoen. Het driemanschap "De echte mensen"  zal optreden met gedichten, muziek en soundscapes.
Ondertussen in Cuijk in Wereldtuin Verdeliet zes dichters en een mini-concert. Vanaf 13.00 uur kunt u die zondagmiddag  ‘landen’ in de tuin. De imkers van Verdeliet vertellen over de bijen, andere medewerkers geven met plezier een rondleiding. Het poëzieprogramma begint om 14.00 uur. De zes dichters die op verschillende plekken in de tuin voordragen zijn Monica Boschman, Monique Leegwater, Saskia van Leendert, Marjolein Pieks, Hans Rothuizen en August Tholen. Na de voordrachten verzorgt Glenda Peters een mini-tuinconcert met liedjes over het leven en geluk, afscheid en verdriet. Het programma duurt tot 17.30 uur. De middag kost 10 euro per persoon. Meer informatie hier.

Uitgeverij De Zeef is een erkende, onafhankelijke uitgeverij met universele contracten en een nauwe samenwerking met uitgeverij P. Voor de 3de Zeef Poëzieprijs, alleen open voor debutanten, kun je vanaf nu tot en met 1 augustus 2022 insturen. De ingezonden bundels zullen ten minste 30 gedichten moeten tellen. De bundel mag gedichten bevatten die al werden gepubliceerd in tijdschriften. Ook dichters die al deelnamen aan de eerste of tweede Zeef Poëzieprijs, mogen weer inzenden. Inzenden (met vermelding van je profiel en adres) alleen digitaal naar dit mailadres.
De winnaar ontvangt 500 euro en de bundel zal worden uitgegeven door uitgeverij De Zeef. Deze 2 beloningen kunnen niet van elkaar losgekoppeld worden.

Readymades

Waarschuwing 

Een onvoorwaardelijke readymade in  schoonschrift die getuigt van een reddeloze arrogantie. Ontvangers van dit gedicht doen er totaal niet toe. Wie ze ook zijn, hoe ze ook heten of haten, ze worden allen clichématig doodgeknuffeld.

Een excursie op internet leert dat deze mystieke waarschuwing ook te koop is op een tegeltje, een briefkaart, een koelkastmagneet, op een muurklok, opbergdoosje, kussensloop, bagagelabel, boodschappentas, rugzak, wandkleed, puzzel, set speelkaarten. Met dit gedicht op ovenwanten kun je een gloeiend hete pan aanpakken en veilig thuis brengen naar een onderzetter met hetzelfde alles omvattende liefdesgedicht.

© Jos van Hest
© foto Willem van Toorn

 

Meanderen

Uit een artikel in de Kampioen van april over de groene fietspaden in de Bourgogne, ingestuurd door Cora de Vos.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten