LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 24 / 12 juni

12 jun, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Mythen en stoplichten van Alara Adilow (Maurice Broere)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (48), Ronald Wijnia

Recensie van de bundel De tijd is een moeder van Ocean Vuong (Wim Platvoet)

Interview met Monique Bol, "Als ik begin te schrijven, vergeet ik de tijd." (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Vertalersweelde - Charles Baudelaire e.a., samenstelling Mereie de Jong (Peter Vermaat)

Gedichten van Pieter Sierdsma

Lees maar, er staat wél wat er staat, column van Rogier de Jong

Deze week op de site van Meander

"zeker geen punt erachter om alles dicht te gooien", uit het interview met Herlinda Vekemans, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.


Nieuwsflits

De stichting Man in de Maan nodigt uit voor Het Eerbetoon aan Leo Herberghs (1924 – 2019) op zondag 19 juni 2022 in United – C, Eindhoven vanaf 15.00 uur. Met oa laureaten van de Leo Herberghs Poëzieprijs als Maria Barnas, Maarten van der Graaff en Kreek Daey Ouwens en Lof van de Langzaamheid, een voordracht door Annelie David met muziek van Johann Sebastian Bach gespeeld door Kim Soepnel [contrabas]. Entree 10 euro.

Ook op die zondag: dichters vanaf 16.30 uur in de Moestuin in Lelystad. Organisatie Stichting met inzet lukt alles en De Salon, het open podium in Lelystad.

Vrijdagavond 24 juni van 18.00-21.00 uur Literair café ‘De Geestgronden’ in Alexander’s Restaurant, Kerkwerve met Maria Barnas en Peter Swanborn en de relatie tussen poëzie en beeldende kunst.

Zaterdag 25 juni 20.45 uur de 3 P’s van Perdu: Praagse Poëzie en Performance.

Op 26 juni wordt in Egmond aan de Hoef het vijftigjarig bestaan van Galerie De Kapberg gevierd. In de galerie en de naastgelegen Slotkapel zijn allerlei feestelijke activiteiten. Eén daarvan is de onthulling van een plaquette in de tuin van De Kapberg met daarop een gedicht van Jan Loogman dat hij eerder maakte bij een werk van Dirck Nab.

Granate bestaat in 2022 10 jaar. Ter ere van dit jubileum wordt de eerste Granate Prijs uitgereikt, een prijs voor een vaak nog onzichtbaar element van een poëziebundel, de titel! De voorwaarden voor deelname worden in de eerste week van juli gepubliceerd.

Het Poëziecentrum Nederland organiseert 18 juni een poëziewandeling met Meja Spaargaren, op 25 juni een ontmoeting met dichter Peter Theunynck, op 26 juni Dichters in de tuin. Kijk eens in de agenda!

In Nijmegen zijn er meer literaire bakens en dus ook wandelingen. Kortere routes mogelijk, zie hier.

Het dubbele voorjaarsnummer van het literaire boektijdschrift  Ballustrada ligt nu op tafel. Verbindende factor bij de meeste verhalen, gedichten en essays is deze keer de trein. Met bijdragen van oa. Reinold Widemann, Rogier de Jong, Jan J.B. Kuipers, Bert Bevers en de ‘Laaglandse Poëzie’, Job Degenaar, Willem Roggeman en Johan Everaers.

 

Readymades

 

Manspersoon! Wat een voortreffelijk woord! Ik was die ijzersterke term totaal vergeten. Zo’n kerel die zich ’s avonds aanbiedt voor boodschappen en bezoekjes. Hoe doorzichtig! De meeste winkels zijn rond middernacht al uren dicht. Driewerf bah tegen die vieze ventjes met hun vuile bedoelingen. Bahbahbah dus.
De huursters mogen ook geen vreemdelingen laten vernachten in hun woningen. Dat geeft weinig hoop aan asielzoekers, want de overste is vast heel streng. De deur gaat niet van het nachtslot. Ook niet voor een zwerver die zegt dat hij Jezus is – ze kunnen zoveel zeggen. Geen hond komt erin.
De eerste strofe van deze readymade begint met ‘Beleefd verzoek’, de derde met ‘Vriendelijk verzoek’. Mooi gedaan! Het geeft het strenge vers toch iets zachtaardigs. Fijn lijstje ook.

© Jos van Hest

 

Meanderen

 

uit Kampioen, ANWB magazine: Jeroen Dijsselbloem, voorzitter Natuurmonumenten. Ingestuurd door Mariet Lems.

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten