LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Poëziewedstrijd – Rob de Vos-prijs 2022

24 jun, 2022

Om in het achterhoofd te houden

door Janine JongsmaAlweer voor het vierde jaar kunnen deelnemers meedoen aan de poëziewedstrijd van Meander: de Rob de Vos-prijs. De wedstrijd is populair om een aantal redenen, zoals de kunstwerken van Inge Bak, die ter inspiratie dienen en door de deelnemers gewaardeerd worden. Ook de mooie prijzen en de Rob de Vos-trofee zijn een reden om mee te doen. En niet in het minst; het uitgebreide juryrapport. Het is prettig om een nabeschouwing te lezen van de juryleden. Hier kun je het juryrapport teruglezen van vorig jaar. Maar, zoals we al vaker aangaven, deelnemers willen vooral in de top 10 eindigen vanwege de eer. Vanwege het toetsen van je talent. Vanwege een publicatie in Meander. Vanwege meer naamsbekendheid. En dat begrijpen wij als geen ander.

Nu we richting de zomervakantie gaan, weten we dat de dichters onder ons meer tijd krijgen om poëzie te schrijven en aan de slag gaan met het dichten voor de wedstrijd. Er is niets fijner dan het schuiven met woorden en denken over een zin op een lange zomeravond in de achtertuin, wanneer je alle tijd van de wereld hebt.

Onze juryleden zijn poëziekenners, zij beoordelen dagelijks gedichten en laten hun analyses erop los. Daarom hanteren zij een hoge standaard. Kwalitatief goede gedichten pikken zij er meteen uit. Originele beeldspraak, concrete beelden, het door de dichter op het verkeerde been worden gezet of een verrassende twist op het eind, zijn allemaal redenen voor de jury om te zeggen: dit gedicht springt eruit. Toch kan zo’n gedicht onderaan de stapel belanden door bijvoorbeeld een storende taalfout. Een eeuwige zonde!

Dus, voordat je op de verzendknop drukt, hier onze tips om in het achterhoofd te houden.

  • Het is raadzaam om je gedicht eerst aan anderen te laten lezen voordat je het opstuurt. Het is een bekend gegeven dat je over je eigen taalfouten heen leest.
  • Een paar juweeltjes van zinnen kunnen niet het hele gedicht dragen. Stijgt je gedicht voldoende boven de middelmaat uit?
  • Ben je consequent in het gebruik van leestekens of in het weggelaten ervan?
  • Wij zien een kort verhaal dat onderverdeeld is in strofes niet als een gedicht. Bevat je gedicht kenmerken van poëzie?
  • Zit er ritme in je gedicht? Zorg dat je gedicht lekker loopt. Lees het hardop voor en je hoort vanzelf of er haperingen in zitten.
  • Het klinkt raar, maar we zeggen het toch: denk a.u.b. aan de deadline. Ieder jaar moeten we deelnemers teleurstellen die een dag later inzenden als de wedstrijd net gesloten is.

De organisatie van de Rob de Vos-prijs kijkt uit naar de inzendingen van dit jaar! Je kunt je gedicht insturen t/m 30 september 2022.

Lees hier het reglement.

     Andere berichten