LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 38 / 16 oktober

16 okt, 2022

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Libretto van Peter Holvoet-Hanssen (Marc Bruynseraede)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Antwoord (62), Fiet van Beek

Recensie van de bundel Vluchtstofgoud van Dien L. de Boer (Jeanine Hoedemakers)

Interview met Jantine de Jong, 'Poëzie is voor mij een in- en uitademen' (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Kijken met andermans ogen van Ad Zuiderent (Herbert Mouwen)

Klassieker 264, een bespreking van het gedicht Leven's bazaar van Jacob Groot (Rogier de Jong)

U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief

Josef van den Berg, column van Hans Franse


Deze week op de site van Meander

‘De dichtkunst drukt het onvermogen uit om ons diepste zelf te verwoorden.’, uit het interview met Anne Provoost, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Het Rode Oor 2022 ging naar Leonore Spree. Jurylid Yael van der Wouden lauwert in het juryrapport de reflectie op adolescentie en seksualiteit, en de kwetsbaarheid waarmee Spee de internaliteit van haar personage deelt.

Vrijdag 21 oktober om 19.30 uur vernissage 'Dichter bij de Leie - Leiestreek in woord en beeld' georganiseerd door  het Museum van Deinze. Tijdens de expo gaat het mudel op zoek naar de poëzie achter het beeld en het beeld in de poëzie van klassieke en hedendaagse beeldende kunstenaars en schrijvers in de Leiestreek.

Poëtische Ontmoetingen " Tijd" in New Metropolis Nieuw-West, zaterdag 22 oktober om 19.30 uur. Evenement van Huis der Letteren. Dichters, bewoners zullen verrassende gedichten voordragen of vertellen. De avond wordt ingeluid door een ervaren muzikant/zanger. Reserveren hier.

Diezelfde avond presenteert Zutphen Literair om 20.00 uur een poëziecollege over de Caraïbische poëzie door schrijver, dichter, letterkundige en surinamist Michiel van Kempen, samensteller (samen met Bert Paasman en Noraly Beyer) van het dit jaar verschenen Album van de Caraïbische poëzie. Kaarten hier.

Borne doet poëzie op donderdag 27 oktober vanaf 20.00 uur met oa. Saskia van Leendert.

Vrijdag 28 oktober Night of the Psalms, vanaf 20.00 uur Open Podium, Boskapel Nijmegen met oa Bob Kalkman, Els de Groen en Hans Marijnissen.

Van vrijdag 28 tot en met zondag 30 oktober vindt in het hart van Rotterdam Woordnacht plaats dat dit jaar in het teken staat van blauw. Met oa Radna Fabias, Anneke Brassinga, Lévi Weemoedt, Rodaan al Galidi en Adriaan van Dis.
Programma en kaarten hier.

Op 30 oktober 2022 vindt Brainwash Festival plaats in locaties op en rond het Leidseplein in Amsterdam. Tijd om je festivaldag te plannen! Scroll door het programma, bekijk onze line-up en stippel je route uit met het blokkenschema.

Ook zondag 30 oktober èn 15 november Salon op de Dijk:

 

Readymades

Gedicht, gevonden op de muur van de eetzaal van het Oude Mannen-, Vrouwen- en Weeskinderenhuis van de Evangelisch-Lutherse Diaconie in Amsterdam.)

Het kan op zijn Frans: koffie, croissantje met confituur. Of op zijn Engels: bonen, bloedworst, bacon. Amerikanen doen het met cornflakes, donuts en pannenkoeken,  Japanners met zalm, rijst en misosoep. Chinezen eten ’s ochtends rijstepap en een duizendjarig ei. Maar er gaat niets boven een Hollands ontbijt: een stuk brood met boter en kaas en een glas bier. Ook goed voor kinderen voor ze naar school gaan.

© Jos van Hest

Meanderen

'Het was zo'n droom geweest die elk moment in een nachtmerrie kon omslaan, dat hoorde je aan de achtergrondmuziek, zo'n klagend geluid dat het wankele midden hield tussen vioolakkoord en angstkreet. Ze zat in een bootje vlak achter Hent, varend op een meanderende stroom waar het mistig was en raadselachtig mooi, in een geschilderd landschap dat je soms aantrof op het plafond van oude landhuizen, met een trompe-l'oeil waar het perspectief je in het oneindige trok en hoe je je nek ook uitrekte, nooit kwam je in de buurt van die feërieke eindbestemming.'

Uit Hoogachtend, Eliza Peabody, Jane Gardam, Cossee

uit Het rif, Edith Wharton, Van Maaskant Haun.
Beiden ingestuurd door Alja Spaan.

 

Onze 'oude' rubriek Meander op andere plaatsen is terug, we 'meanderen' gewoon lekker verder! Meedoen? Stuur ons uw bijdrage!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten