LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 13 / 26 maart

26 mrt, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Hier loopt niemand achter iemand aan van Tarek Eltayeb (Maurice Broere)

Gedichten Elly Stolwijk

Recensie van de bundel Ik meld mij af, ik meld mij aan van Philip Huff (Peter Vermaat)

'Ik denk niet echt dat de poëzie een rol heeft, dat is net de aantrekkingskracht.' Interview met Sara Eelen (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Het komende leven van Renée van Riessen (Æde de Jong)

Poetry International viert de verbeeldingskracht van dichters

eren van de natuur in de poëzie van Leo Herberghscolumn van Pieter Sierdsma


Deze week op de site van Meander

‘Poëzie, soms spuug ik het uit en dan wat later scheurt het gemis mij aan flarden’ uit het interview met Senne Bogaerts, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Medewerkers

'Nieuwe' columnisten

Hans Puper wil graag andere dingen doen dan maandelijks voor Meander een column te verzorgen. Hij wil langere stukken gaan schrijven, te beginnen met twee bijdragen aan het handboek over de poëzie van H.C. ten Berge, dat eind december verschijnt. Na al die jaren kunnen we ons dat voorstellen en gelukkig gaat hij niet helemaal weg want hij belooft ons zo nu en dan een interview en het delen van Meander Live. Op 23 april verschijnt zijn laatste column over dat evenement.
Zijn besluit betekent voor ons dat onze gast columnisten vaste medewerkers worden: Pieter Sierdsma en Willem Tjebbe Oostenbrink gaan de vierde zondag (de zondag van Hans) delen. Jan van der Vegt sluit zich graag bij ons aan en deelt te hooi en te gras. U kent hun kwaliteiten al, we zijn erg blij met hun enthousiasme.
We danken Hans voor zijn vele prachtige columns en wensen hem uiteraard veel inspiratie bij het schrijven.

Nieuwe recensent

Onno-Sven Tromp is ‘dichter, romanticus en wereldburger. Dichter en dromer, doler en denker’. Met een passie voor sonnetten en haiku's. Hij heeft bundels op zijn naam staan en is tevens schrijver van literaire wandelroutes door de levens van: Harry Mulisch, J.J. Voskuil, A.F.Th. van der Heijden en Remco Campert.
Wij heten hem van harte welkom en wensen Onno-Sven veel lees- en schrijfplezier toe als recensent.

Recensente Jeanine Hoedemakers gaat ook interviewen! Het interview van komende donderdag is van haar hand.

Nieuwsflits

Uitgeverij Atlas Contact maakte het overlijden bekend van dichter Mark van Tongele. Hij publiceerde ruim veertien bundels, waarvan de meest recente,
Roeivlucht, in 2021. Hij had een nieuwe bundel in voorbereiding met de titel Zonnewater.

Man in de Maan bericht dat het geplande gesprek tussen Hester van Hasselt en Eva Gerlach met begeleiding van André Kerver vanmiddag in Eindhoven door persoonlijke omstandigheden niet door kan gaan. Een nieuwe datum hoort u later van ons.

De 27e Willem Wilmink Dichtwedstrijd is gewonnen door Karen de Boer met het gedicht Dertig meter. De verplichte regel voor deze wedstrijd was : “Wees welkom hier, er is plek genoeg”.

De bundel Mythen en stoplichten (Prometheus, 2022) van Alara Adilow heeft de Herman de Coninckprijs 2023 gewonnen.
Uit het juryrapport: Het woordgebruik is fris, helder en nieuw. Op een ongemakkelijke manier wordt een nieuwe plek in taal gezocht,’ aldus de jury. ‘Bij momenten zijn de verzen ongepolijst, wat de rauwe emotie alleen aan kracht doet winnen. Dit ruwe karakter gaat in dialoog met de bij vlagen surrealistische beeldspraak. Het gebruik van mythen om de hedendaagse thematiek te ondersteunen maakt het geheel eigenzinnig en soms zelfs fabelachtig. De dichter heeft duidelijk veel belangrijke dingen te vertellen en is nog lang niet klaar.
In de jury zaten Uschi Cop, Mojdeh Feili, Kristien Hemmerechts (voorzitter), Sophie Kok en Wim Opbrouck.

Op Wereldpoëziedag, 21 maart, werd de bloemlezing van de Herman de Coninckprijs 2023 voorgesteld: 'De 44', de beste gedichten uit de ingezonden bundels van dat jaar. Elk jaar een nieuwe inkijk in de Nederlandstalige poëzie. Deze bloemlezing geeft 44 gedichten prijs, ook op de cover prijkt 44: het geboortejaar van De Coninck.

Op 2 april wordt tijdens de finale van De Gedichtenwedstrijd in De Brakke Grond in
Amsterdam bekend wie de winnaars zijn van dit jaar.

De nominaties voor de J.C. Bloem Poëzieprijs, bestemd voor de tweede bundel van een dichter, zijn bekendgemaakt. Genomineerd zijn: Vaste grond, Bianca Boer, Vesper, Anne Broeksma, Bewijs van bewaringIduna Paalman en Ex daemon van Arno van Vlierberghe.
De jury, bestaande uit Noraly Beyer, Froukje van der Ploeg en Willem Thies, meent dat er sprake is van een hoge kwaliteit en ‘dat het heel dicht bij elkaar ligt.’ De uitreiking vindt plaats op 7 mei.

Maar liefst 26 poëziedebuten dingen dit jaar mee naar de C. Buddingh'-prijs, de prijs waarmee Poetry International jaarlijks het beste Nederlandstalige poëziedebuut bekroont. De jury van deze 36ste editie bestaat uit dichter en schrijfdocent Sasja Janssen, poëzierecensent en docent Janita Monna en slamperformer Seckou Ouologuem. Zij buigen zich inmiddels over de 26 bundels op zoek naar de meest indrukwekkende poëziedebuten van het afgelopen jaar. Half april maakt Poetry International de shortlist met vier genomineerden bekend. Aansluitend start op 11 mei de C. Buddingh'-Online Leesclub, waarin enthousiaste lezers samen met dichter Ingmar Heytze het werk van de nieuwe generatie dichters kunnen gaan ontdekken. De uitreiking van de 36ste C. Buddingh'-prijs vindt op zondag 11 juni plaats tijdens het 53ste Poetry International Festival.

De Lente Nieuwsbrief van de Haiku Kring Nederland meldt een gratis e-boekje van 17 inspirerende haiku's en tanka's uit jaargang 2022 van hun tijdschrift Vuursteen. Klik hier.
De ‘Paul Mercken Aanmoedigingsprijs’ voor het jaar 2023 is een haikuwedstrijd met als thema: Wabi-Sabi, waarbij een aantal beelden van de tentoonstelling: ‘Wabi-Sabi, Japanse esthetiek in fotografie en keramiek’ als uitgangspunt dient. Meer informatie hier.
Op 17 april is het internationale haikudag. In onze drukke maatschappij zoeken veel mensen naar verstilling en zingeving. Trek op deze dag je wandelschoenen aan, luister naar de vogels en laat je strelen door de wind. Wellicht is er een haiku naar je onderweg.

De volgende Dichter des Vaderlands van België (2024-2025) is Lisette Lombé.

Het Poëziegeschenk voor de Poëzieweek 2024 zal geschreven worden door Edward van de Vendel.

 

Readymades

markt

op is op
weg is weg
weg is pech
zo is dat
mooi is dat
zeep is glad
zat is nat
dat is alles
dat is zonde
voor is minder
achter is meer
ruilen is huilen
lekker is zeer
binnen is binnen
zoveel is zeker
trees is wees
leuk is anders
klaar is kees

© Jos van Hest

 

Waarom deze regels? (19)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Herbert Mouwen kiest

Het licht doet me van tijd
tot tijd herinneren
aan het licht.

Hans Andreus
uit de bundel Klein boek om het licht heen (1964)

Ik ben gefascineerd door het thema licht in de poëzie. Dit korte gedicht houdt mij al jaren bezig en roept talloze vragen bij me op. Elke keer als ik met deze tekst aan de slag ga, komen er nieuwe vragen en soms een enkel antwoord.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten