LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 18 / 30 april

30 apr, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Vlerk van Idwer de la Parra (Onno-Sven Tromp)

Gedichten Jeanine Hoedemakers

Recensie van de bundel Canon van de Nederlandse poëzie van Paul Claes (Hettie Marzak)

'Taal is nooit neutraal', interview Bernke Klein Zandvoort (Cora de Vos)

Recensie van de bundel Het geheugen van een huis van Fleur Bourgonje (Herbert Mouwen)

Gedichten van Hans Franse

Een poging tot reanimatie, column van Jan van der Vegt


Deze week op de site van Meander

Jan van der Vegt versus Jan van der Vegt, een interview, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

In Eijlders vanmiddag met poëzie de onzin van oorlog en het belang van leven in vrijheid onder de aandacht brengen, u kunt er nog bij zijn. Vanaf 14.00 uur, gastdichter Frank Diamand.
Er is niets mooier dan de mensen om je heen volledig vrij te kunnen zien zijn en niets belangrijkers dan het vrije woord te kunnen horen klinken. En vanzelfsprekend altijd met het respect zoals u dat zelf wilt ervaren.

Woensdag 3 mei vanaf 20.55 uur Poetsclub Rotterdam, presentatie Renato Miguel en Olivier van Nooten.

Zaterdag 20 mei op de Neude het Laatste Dichters Festival. Gelauwerde en minder gelauwerde taalkunstenaars geven acte de préséance in en rondom bont beschilderde kunstcaravans. Het evenement is een initiatief van de Utrechtse kunstenaar Pet van de Luijtgaarden.

Op Ruigoord vanaf 28 mei 12.00 uur tot 29 mei 00.00 uur de jubileum editie van Vurige Tongen met muziek, woord en dans uit oa. Suriname, Koerdistan, Tibet en de Nederlandse Avant-Garde uit verschillende stadsdelen van Amsterdam, verhalenvertellers rond het kampvuur, theater in vrije vlucht, speelshops voor kinderen en een filmprogramma met onder meer Babeth van Loo’s documentaire over Jules Deelder.

Op Wereldboekendag, 23 april jl., werd het thema bekendgemaakt van de poëzieweek 2024,  'thuis'. Het huis van de poëzie bestaat uit meer dan louter bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze beschrijven de huizen van onze jeugd en de straten van onze dromen. Ze schrijven hun gedichten op een hoekje van de keukentafel en turen naar de schilderijen aan onze muren. De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen. Tijdens Poëzieweek 2024 bouwen we samen grote en kleine huizen in gedichten. De 12de Poëzieweek vindt van 25 t/m 31 januari 2024 plaats, Edward van de Vendel schrijft het Poëziegeschenk.

Readymades 

Sprint – wint

Een feministisch vers over Anneliesje, die met een wapperend rokje, vier hartjes op haar truitje en een kleurige haarband als eerste over de eindstreep gaat. Snelle Jelle heeft het nakijken. Een maatschappijkritisch en activistisch rijm uit de jaren vijftig, ook toen al. Een zomers beeld voor een Gelukkig Nieuwjaar in handschrift. We feliciteren Anneliesje hartelijk met de volgende kaart die we in een ander antiquariaat tegenkwamen. De poëzie heeft zijn werk gedaan.

© Jos van Hest

Waarom deze regels? (24)

In onze nieuwe serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Yolandi de Beer kiest:

en as ek die dag my hand in joune sit
sal ek my padkaarte bere met de wete:
my reis op soek na jou is nou verby.

© Antjie Krog
uit Erens is Jy, uit de bundel eerste gedigte, 1984

De woorden kwam voor mij tot leven naar mijn verhuizing naar Nederland voor de liefde. Ik vind het hartstochtelijk romantisch en diep vreedzaam.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten