LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 19 / 7 mei

7 mei, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel De wereldvrede van Lucas Hüsgen (Kamiel Choi)

Gedichten Pieter Sierdsma

Recensie van de bundel Plundering van Antjie Krog (Yolandi de Beer)

Jan van der Vegt, uw vijfde-zondagscolumnist, een tweegesprek ter kennismaking (Jan van der Vegt)

Recensie van de bundel Baltvan Luuk Gruwez (Johan Reijmerink)

De blijdschap die muziek oproept, column van Jan Loogman


Deze week op de site van Meander

‘Woorden kunnen een brug slaan tussen mensen en zorgen dat ze zich gezien voelen', uit het interview met Hester van Beers, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Medewerkers

Wij verwelkomen Felix Monter als nieuwe recensent. Felix schrijft en dicht. Wij wensen Felix veel lees- en schrijfplezier bij Meander!

Nieuwsflits

Dichteres Leen Pil (1961) is na een korte, intense ziekteperiode overleden. Haar debuutbundel Niet alles is orewoet & waarheid  verscheen in 2018 bij Uitgeverij P. Vorig jaar verscheen haar tweede bundel, Schermval. Ze was een graag geziene gast in de literaire wereld.

Over dood, lijden en afscheid nemen organiseerde Behoud de Begeerte een dichtersavond met oa Maria Barnas, Jana Kerremans en Jeroen Olyslaegers. Klik hier voor de opnamen.

Literair Zeist heeft op 11 mei 14.30 uur weer een schrijversontmoeting in het Torenlaan Theater, dit maal een lezing over Friedrich von Schiller.
Vrijdag 12 mei 14.30 uur is er bij Literair Zeist een wisseling van de wacht onder de stadsdichters. Wilt u daarbij zijn, graag aanmelden. Gedichten van de vertrekkende Diet Groothuis en Mary Heylema staan hier. De nieuwe stadsdichters zijn Pauline Pisa en Jan-Paul Rosenberg.

Op woensdag 17 mei start de reguliere kaartverkoop van de Nacht van de Poëzie op 7 oktober. De Nacht wordt 40 en dat vieren we met het motto Zullen wij confetti van onszelf maken en gaan dwarrelen, feestelijk en ongericht. De nachtregel van dit jaar komt van 'nachtveteraan' Eva Gerlach, die ook dit jaar zal optreden. Meer informatie hier.

De shortlist van De Grote Poëzieprijs 2023 werd op 27 maart 2023 om 19:00 bekendgemaakt bij Opium op radio NPO Klassiek. De aflevering is hier terug te zien. De shortlist van 2023 vind je hier. Op 17 mei 18:30 uur wordt bij Opium de winnaar bekendgemaakt. De aflevering is ook via de website van NPO Klassiek te bekijken.

Zondag 21 mei vanaf 15.00 uur weer een dichtmiddag in Eijlders. Elke dichtmiddag is bijzonder maar een speciale dichtmiddag staat gepland op zondag 18 juni.

Donderdag 25 mei in bibliotheek Amstelland 19.30 uur Poëziecafé Samen bloeien. Schrijf een gedicht over het thema van European Mental Health Week en kom voordragen. Graag aanmelden.

Vrijdag 26 mei is vanaf 12.00 uur De Rode Poort van het poëziehuis van Jeanine Hoedemakers, Rosmalen weer open.  Veel bezoekers weten inmiddels dat de poort naar de tuin te bereiken is door achterom te gaan via de brandgang. Het programma loopt van 13.30 uur tot 17.30 uur. Optredens oa van Gerard Scharn, Hans Marijnissen en Kamiel en Miru Choi. Het ensemble Driest verzorgt de muziek. Voor informatie kunt u mailen naar dit adres. De poort is elke laatste vrijdag van de maand open vanaf 11.00 uur.

Zaterdag 3 juni om 20.00 uur in Hoboken een poëtische dansvoorstellingEigen Realiteit. Lieselot Arnouts combineert tijdens de opvoering verschillende dansstijlen en varieert in muziek, daarbij gaat ze in dialoog met poëzie gebracht door Emma Acke.

Stichting Dichtdorp Gelselaar heeft weer een grensoverschrijdende poëziewedstrijd met een afsluitend feest op 14 oktober, alles in het teken van het eerste lustrum. Dan verschijnt ook een bundel met bekroonde gedichten uit deze periode. Iedere deelnemer mag tot 5 augustus drie gedichten insturen, geen thema.

Readymades 

Sweda

Waar zijn de regenmantels van weleer? Verdwenen in de taal en uit het straatbeeld. Niemand draagt nog een zwierige mantel in de regen. Ook niet in de zon trouwens. Mantels zijn vervangen door druilerige regenjassen, trendy regenjacks en unisex regenpakken. Op een muur in de Amsterdamse Zandstraat roept nog een rijmpje. Dat is alles.
Op internet gezocht naar Sweda. Ook daar geen regenmantels. Wel Amerikaanse politici en kunstenaars met Sweda als achternaam. De fabriek Sweda in Californië maakt kasregisters. Tibetaans-boeddhistische masseurs noemen hun werk Sweda. Dat is alles.

© Jos van Hest

 

Waarom deze regels? (25)

In onze serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Rogier de Jong kiest:

De winter en mijn lief zijn heen.
Er zit een merel op het dak,
zijn keel beweegt, zijn snavel beeft
alsof hij in zichzelve sprak.

M. Vasalis (1909-1998)
uit Vergezichten en gezichten (Van Oorschot, 1954)

Bovenstaande regels van Vasalis verbinden abrupt, bijna als een zeugma, twee tegengestelde werelden: die van de hoop en de rouw – zie ook de merel op het dak die zich later (in strofe 3) vol wildheid in de voorjaarsvlagen zal storten.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten