LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 22 / 28 mei

28 mei, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Een boot naar Lesbos van Nouri Al-Jarrah (Hettie Marzak)

Gedichten Kamiel Choi

Recensie van de bundel Lievegedicht van Joost Oomen (Onno-Sven Tromp)

‘Ik denk dat poëzie overal om ons heen is. Dat het leven, de dood en poëzie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn’. Interview met Adriana Ivanova (Mirthe Smeets).

Recensie van de bundel Filigraan van Steven Van Der Heyden (Hans Franse)

Gedichten van Inge Boulonois

Poëzie in cijfers en getallen, column van Willem Tjebbe Oostenbrink


Deze week op de site van Meander

een gedicht hoeft geen vredig slaapliedje te zijn’, uit het interview met Pim Thorn, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Vanavond in Alkmaar vanaf 20.00 uur GALM : Punk-rock Poëzie - Live at 44NextDoor!

Nog tot 31 mei tickets met vroege vogel-korting voor het driedaags festival Dichters van de Prinsentuin 2023 hier.

Het Open Podium, dat maandelijks bij te wonen is in het Poëziecentrum achterin de Mariënburgbibliotheek, gaat nu ook reizen. Als eerste naar het Willemskwartier, waar alle straten dichtersnamen hebben. Zaterdag 3 juni om 14.00 uur.
Op 17 juni organiseert het Poëziecentrum een stadswandeling in Nijmegen met Jan Verhoeven en veel gedichten.

Noordwoord organiseert meer dan alleen HET festival, kijk eens op hun agenda!
Op 4 juni het festival Planten en Poëzie met oa de uitreiking van de Helpman Poëzieprijs 2023, en op 17 juni een speciale wadlooptocht met gedichten bij Noordpolderzijl georganiseerd door De Vrije Wadlopers.

Op woensdag 7 juni 2023 vindt in het theater van de OBA Oosterdok de feestelijke prijsuitreiking plaats van de Amsterdamse Poëzieprijs voor jongeren: wie wint de hoofdprijs?

Ook die woensdag vanaf 20.55 uur Poetsclub Rotterdam, presentatie Jeroen Naaktgeboren.

Only Poems Can save Us Now! Het 53e Poetry International Festival gaat bijna van start met het openingsevent There is a poem for that!, de spectaculaire dichterparade waar Poetry International bekend om staat, maar dan met een twist. In regie van Rajiv 'The Chief' Bhagwanbali, krijgen alle festivaldichters een karakteristieke plek in het Museum der Poëzie, open voor slechts één avond! Wees erbij, op vrijdag 9 juni, 19:30 uur in LantarenVenster!Niet alleen de festivalopening, de hele vrijdagavond ziet er feestelijk uit, met optredens van o.a. Ada LimónTheophilus Kwek en Danae Sioziou, de première van de film Of het tijd kost Anne Vegter te zijn, prikkelende talks als Soft Machines: Poetry & A.I. en Dichters en denkers op zoek naar de grenzen aan de verbeelding, een swingend concert van fluitist en Boy Edgarprijs-winnaar Ronald Snijders, spoken word uit de Poetry Circle 010 en het spannende A Poem in the Dark. En dan moet de Afterparty nog beginnen!

Op 10 juni dichters een lokaal dichtersfestival in Hasselt naar het voorbeeld van het Tuinfeest in Deventer, van 14.00-17.00 uur.

Op 16 juni de eerste bijeenkomst van Literair café ‘De Geestgronden’ in 2023 met oa Tijs van Bragt en Maud Vanhauwert.

Ook op 17 juni in PHIL Haarlem (voorheen Philharmonie Haarlem) het Onze Taal-congres. Het thema is: ‘Hoor ik dat goed? – over gehoorde en ongehoorde taal’. Oa met Rodaan Al Galidi, Justin Samgar en Wim Daniëls.

Eijlders Dichters organiseert 18 juni een speciale dichtmiddag onder het thema Zomerse Lusten. Stilzitten is geen optie!

Op 23 en 24 juni het poëziefestival Sunsation in Lelystad met oa de installatie van de nieuwe stadsdichter, Spraakwaterval, Ingmar Heytze en Sholeh Rezazadeh.

Op 25 juni de negende editie van Dichters in de Tuin. Op podia in de tuin van De Nieuwe Gang in Beuningen treden oa op de dichters Frouke Arns, Ester Naomi Perquin en Monique Wilmer-Leegwater.

Op vrijdagavond 30 juni 2023 vanaf 19.30 uur organiseert Granate haar terugkerend evenement Great Granate Gala in de Vondelkerk in Amsterdam (stadsdeel West). Tijdens dit gala zullen dertig vrouwelijke woordkunstenaars, onder andere Iduna Paalman en Alara Adilow, onderscheidend in stijl en dichtvorm waarin ze dichten, met inachtneming van het thema uit eigen werk of uit het werk van een andere vrouwelijke dichter voordragen.
Het Great Granate Gala put inspiratie uit van het literaire meesterwerk “De samenspraak van vogels” van de Perzische dichter Attar (1145-1221). In het gedicht komen alle vogels ter wereld samen. De vogels gaan op zoek naar de legendarische Simorgh. De Simorgh is een mythologische vogel uit de Perzische mythologie en literatuur. De vogels uit het gedicht zijn overtuigd dat wanneer ze de Simorgh vinden, zij verlichting zullen vinden. Naarmate de zoektocht naar de Simorgh vordert vallen er door verschillende redenen vele vogels af. Aan het eind van de zoektocht, wanneer er maar dertig vogels over zijn, beseffen de vogels dat zij samen Simorgh vormen. De vogels zijn zelf de verlichting.
Het Gala staat in het teken van #Vrouw_Leven_Vrijheid, in solidariteit met Iraanse vrouwen die al maanden moedig en vastberaden demonstreren voor hun fundamentele mensenrechten. Afhankelijk van de context heeft de slogan #Vrouw_Leven_Vrijheid een andere betekenis voor een ieder. De associaties bij dit slogan van een Iraanse vrouw zijn bijvoorbeeld erg anders dan die van een Nederlandse, Surinaamse of Ethiopische vrouw. Deze brede interpretatie biedt een uitkomst voor een ruim aantal perspectieven en bemoedigt het intersectionele en geëngageerde karakter van Great Granate Gala.

 

Readymades 

Lieve, mooie, zoete
meisjes uit Harlingen
doen je de groeten

Blonde, bruine en zwarte
meisjes uit Harlingen
doen dat van harte

Ze giechelen met lippenstift
iets op je rug

Jij doet of je slaapt
zegt niets terug

Meisjes uit Harlingen
weten niet beter

Maar jij krijgt het
hoe langer hoe heter

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(28)

In onze serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Sandra Roobaert kiest:

De groene wanden zijn met slijm besponnen.
Er is geen water. Geen weet hoe zij heten.
Vertraagd zit een zijn eigen poot te vreten.
Twee zijn voorzichtig aan elkaar begonnen.

Ida Gerhardt, uit Eindvergadering,
bundel Sonnetten van een leraar, Van Gorcum, Assen, 1951

Dit is de tweede strofe uit het sonnet Eindvergadering van Ida Gerhardt. Uit de rest van het gedicht blijkt dat we ons in een ruimte vol leraren bevinden die aan het einde van een schooljaar de prestaties van leerling na leerling bespreken. Gerhardt noemt het een terrarium. Ik zie het zo voor me. En word meteen in bespiegelingen gekatapulteerd: hoe wij mensen in staat zijn onszelf in zielloze situaties te manoeuvreren en eerder onszelf of een ander op te vreten dan te ontsnappen. Overigens geen kwaad woord over het lerarenberoep.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten