LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 23 / 4 juni

4 jun, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel honger, heteronormativiteit & het heelal van Lies Gallez (Herbert Mouwen)

Gedichten Marc Tiefenthal

Recensie van de verzamelbundel Een licht aantikken maar, samengesteld door Diederik De Beir (Jeanine Hoedemakers)

'een gedicht hoeft geen vredig slaapliedje te zijn'. Interview met Pim Thorn (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Het Liegend Konijn 2023/1, samengesteld door Jozef Deleu (Maurice Broere)

Wat Maakt Een Gedicht Goed? Een eerste Meander-uitgave (nieuwe stijl)

Onze mijnheid vieren, de 50e column van Jan Loogman


Deze week op de site van Meander

'Als je iets écht graag wil, mag je dat nooit loslaten, want dan ga je een beetje dood van binnen', uit het interview met Leen Raats, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

 

De eerste Meander-uitgave (nieuwe stijl) is te koop! Bestel via deze link.

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft de Henriette Roland Holstprijs 2023 toegekend aan Annemarié van Niekerk voor haar boek Om het hart terug te brengen. Een memoir. Liefde en geweld in Zuid-Afrika.

Literair periodiek Ballustrada heeft een voorjaarsdubbelnummer met oa Peter Knipmeijer, die de vaste rubriek Laaglandse Poëzie vulde met Light Verse van bekende namen. De Veerman, het digitale tijdschrift van Romain John van de Maele verscheen onlangs voor de laatste keer; daarom in Ballustrada  aandacht voor Scandinavische literatuur, poëzie van de Deense dichter Klaus Rifbjerg. En natuurlijk ook de rubriek De juiste verkeerde verbanden van Jan J.B. Kuipers. Verder bijdragen onder meer van Rogier de Jong, Maria Timiaan en Jabik Veenbaas. Informatie hier.

Op 10 juni, tijdens de Nacht van de Mode én de opening van de groepsshow Altered Breath, wordt het 4e nummer van Zevenblad gepresenteerd.  Aanvang 20 uur. Poëzie van oa Dorien de Wit en Vicky Francken. Wouter Venema en Inge Pollet schreven daarnaast ook allebei een tekst bij het project.

Ook dit jaar weer de Granateprijs voor de beste titel van een poëziebundel. Vanaf vandaag tot en met 31 augustus kunnen dichters en uitgevers hier een titel voordragen. Hava Güveli (dichter & schrijfdocent) was de winnaar vorig jaar
met de prachtige titel ‘Alles wat ik vergeet is mooi meegenomen’.

Uitgeverij Conserve reikt sinds 1988 iedere vijf jaar de Eline van Haarenprijs uit.
In december 1983 verscheen postuum van Eline van Haaren de dichtbundel Leef de dag als eerste uitgave van uitgeverij Conserve.
Bij het veertigjarig bestaan van de uitgeverij zal de jury (met oa. Elly de Waard) nog één keer een keuze maken. De winnaar krijgt een door de broer van de uitgever gemaakt beeldje. Alle collega-uitgevers worden daarom uitgenodigd om bundels die tussen 2018 en 2023 zijn verschenen in te sturen naar uitgeverij Conserve. Ook gedichtenbundels in eigen beheer kunnen ingestuurd worden.
De bedoeling van de prijs was om deze te geven aan vrouwen die kunstzinnig en actief waren in de maatschappij, ook met name op het gebied van kanker. Later werd de keuze gemaakt de prijs uit te reiken aan een jonge dichteres onder de 35 jaar. Ester Naomi Perquin won de prijs in 2008, Kira Wuck in 2013 en Mieke van Zonneveld in 2018.

Op 11 juni een ligconcert van WordBites in de Bibliotheek Den Haag met Diederik van der Laag (zang, gitaar en meer) en Cedric Vermue (piano),
op 24 juni Simmerdeis, Wordbites Silent Poetry Techno Aerobics met Marrit Bausch. De man achter Wordbites is Hugo de Haas van Dorsser. Informatie hier.

17 juni De Leidse Poëzienacht in De Burcht, vanaf 19.30 uur, met oa Sasja Janssen en Frank Keizer.

Zondag 25 juni om 14.00 uur een voorstelling met gedichten van Edith de Gilde bij bestaande foto-animaties van Rob Thuis die daar vervolgens een film van maakte. Locatie theater Branoul in Den Haag.

Readymades 

Verboden te fotograferen

Toen ze veertien was, heeft ze achttien keer Maria gezien. Ik zou één keer al fantastisch vinden. Maar ja, ik ben geen ziek herderinnetje van kansarme ouders. En ik kon op mijn veertiende wel lezen en schrijven, zij niet.
Bernadette Soubirous (1844-1879). Ieder jaar bezoeken honderdduizenden pelgrims nog altijd de grot in Lourdes waar de wonderlijke verschijningen plaatsvonden.
Bernadette stief op haar 35ste en verdween in een loden kist in de grafkelder van haar klooster in Nevers. In afwachting van de jongste dag.
In 1909 werd haar kist  tevoorschijn gehaald en geopend. Geen idee of ze daar toestemming voor heeft gegeven. Haar lichaam was nog helemaal gaaf en onbedorven. Na enkele uren aan de lucht blootgesteld te zijn, begon ze zwart te worden. Vlug weer de kist in en terug naar de grafkelder.
In 1919 en in 1925 werd de kist nog een keer geopend. Alles voor het heilig onderzoek. Zou dat van haar hebben gemogen? Er waren hier en daar wat schimmelplekken op haar grijze lichaam te zien. Een paar botjes werden uit haar lijf gehaald: heilige relikwieën die op andere plekken vereerd konden worden. Ze kreeg een nieuw habijt aan, een nieuwe rozenkrans tussen haar vingers en over haar gezicht en handen een dun waslaagje. Zo kwam ze in een glazen schrijn te liggen, als een katholieke, schone slaapster, voor iedereen gratis te zien.
Ik ging dit voorjaar kijken in Nevers. Een etalagepop met gesloten ogen die achttien keer Maria hebben gezien. In vier talen liet Bernadette haar wens weten om niet gefotografeerd te worden.

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(29)

In onze serie Waarom deze regels? Meandermedewerker Pieter Sierdsma kiest:

Bestijg de trein nooit zonder uw valies met dromen,
dan vindt ge in elke stad behoorlijk onderkomen. 

Jan van Nijlen, uit: Bericht aan de reizigers
uit de bundel Geheimschrift, Joh. Enschedé en Zonen, 1e druk 1934

Deze beginregels van het gedicht Bericht aan de reizigers van de Vlaamse dichter Jan van Nijlen (1884-1965) uit zijn bundel Geheimschrift zijn heel bekend geworden. Sinds 1911 staan de regels te lezen in de hal van het station van Antwerpen. De draagwijdte is zeer herkenbaar voor iedereen die wel eens met het spoor reist. Reizen is instappen en je laten meevoeren op je gedachten en dromen. De gelukkige ervaring draag je mee als je in een vreemd hotel een kamertje boekt voor de nacht. Want het avontuur is al begonnen: ‘Wees vooral niet verbaasd dat, langs gewone bomen, een doodgewone trein u voert naar 't hart van Rome’.

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten