LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 31 / 20 augustus

20 aug, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Waarom het leven in een witte jas sneller gaat van Erik Solvanger (Jeroen van Wijk)

Gedichten Annet Zaagsma

Recensie van de bundel Sterke schoenen van Vera Steenput (Herbert Mouwen)

'Reclame is woordschurft en toxisch'. Interview met Jozef Deleu (Hans Puper)

Recensie van de bundel wilde dood van Marwin Vos (Kamiel Choi)

Gedichten van Désirée-Christine van Blitterswijk

Liefde op de muur in Siena, column van Hans Franse


Deze week op de site van Meander

als een pleidooi voor het bestaan', uit het interview met Jan Lauwereyns, donderdag online!

Medewerkers

We nemen afscheid van recensent Felix Monter. Wij danken hem voor zijn inzet en wensen hem het beste bij alles wat hij onderneemt.

Nieuwsflits

Zondag 27 augustus, 11.00 uur, een optreden van Peter Holvoet-Hanssen in het Emile Verharenmuseum te Sint-Amands. Aanmelden hier.

Klimaatdichters op evenement 'Dichter bij de Natuur' tijdens Fête de la Nature. Op zondagmiddag 3 september kun je Diet Groothuis, Karin Lachmising en Cora de Vos in actie zien bij De Groene Afslag, Amersfoortsestraatweg 117 in Laren. De voordrachten zijn elk heel uur tussen 12.00 en 16.00 uur. Meer informatie hier.

Dinsdag 12 september opent de Haarlemse Dichtlijn het nieuwe seizoen in het Verhalenhuis. Met oa Frank Kwakman en Boris & Bert Vissers. Toegang gratis, bestel hier een nul-euro-ticket.

Dichters worden van harte uitgenodigd om mee te doen aan het evenement Muziek en Poëzie bij Wijkwaard, bij gelegenheid van de kunst- en muziekroute Alkmaar-Noord op zaterdag 16 september 2023. Van 11.00 uur tot 17.00 uur is er een muziek- en poëzieprogramma in wijkcentrum Wijkwaard, Muiderwaard 236, Alkmaar. Met oa Paul Hergaarden en de Fruitcompagnie, Giepser en theatergroep Scala en DJ Robert. Opgave hier.

Er zijn nog plaatsen vrij in de Poëziemarathon tussen 24 september en 7 oktober van ILFU, kijk hier.

In 2019 brachten Delia Bremer en Ria Westerhuis Minnezinne in Moerstaal uit. Deze bundel werd gepresenteerd in dichtcafé Eijlders in Amsterdam en was een groot succes! Vele dichters uit het hele land kwamen naar Eijlders om in hun eigen stads- of streektaal voor te dragen. Op 19 november a.s. is er weer zo'n middag in Eijlders. Zonder bundel maar wel met veel enthousiaste dichters! Je kunt je nu alvast hier opgeven!

Je bundel inzenden voor de 4de Zeef Poëzieprijs 2024:
1) De winnaar ontvangt 500 euro en de bundel zal worden uitgegeven door uitgeverij De Zeef. Deze 2 beloningen kunnen niet van elkaar losgekoppeld worden.
2) De Zeef-poëzieprijs staat alleen open voor debutanten.
3) Uitgeverij De Zeef is een erkende, onafhankelijke uitgeverij met universele contracten. Uitgeverij De Zeef werkt nauw samen met uitgeverij P.
4) Dichters die zonder succes deelnamen aan de eerste, de tweede of derde Zeef Poëzieprijs, mogen een nieuwe of verbeterde bundel inzenden.
5) De ingezonden bundels zullen ten minste 30 gedichten moeten tellen. De bundel mag gedichten bevatten die al werden gepubliceerd in tijdschriften.
6) Uiterste inzenddatum: 1 december 2023, maar je kan al vanaf nu inzenden. In januari 2024 worden eerst een longlist en nadien een shortlist gepubliceerd. De winnaar wordt in de poëzieweek bekend gemaakt.
7) Mocht het peil van de inzendingen heel hoog zijn, dan kunnen behalve de winnaar nog andere dichters in aanmerking komen voor uitgave. Anderzijds kan het ook dat de prijs niet wordt toegekend.
8) De jury: Annemie Deckmyn, Charles Ducal en Roel Richelieu Van Londersele. Er kan geen correspondentie gevoerd worden over de niet-winnende bundels.
9) Inzenden kan alleen digitaal hier.
10) Vermeld in je mail ook uitgebreid wie je bent en je woonadres.

Granate kijkt terug op een geweldig gala, zie hier de aftermovie. Tot 31 augustus kun je nog meedoen aan haar wedstrijd 'de beste titel', zie hier.

Voor de thuiskomers en de thuisblijvers. De poëzie moet u zelf zoeken.

Readymades 

Jos van Hest geniet nog van zijn vakantie.

foto Pixabay


Waarom deze regels?
(37)

In onze serie Waarom deze regels? Dichter Elbert Gonggrijp kiest

Ze kijkt me vragend aan
je zwijgt zegt ze en waarover

inderdaad waarover zwijg ik
en ik begin te zoeken naar
een antwoord….

ik zou willen zeggen dat ik zwijg
over mijzelf want ik weet niet
wie dat is

© Rutger Kopland
uit Gesprek
uit de dichtbundel Toen ik dit zag (Van Oorschot, 2008)

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten