LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 36 / 24 september

24 sep, 2023

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Menselijkheid in het openbaar van Yvette Rombouts (Peter Vermaat)

Recensie van de bundel Bedekte termen van Bert Bevers (Hettie Marzak)

'De taal lijkt zichzelf te illustreren.' Interview met Moniek Spaans (Monique Wilmer-Leegwater)

Recensie van de bundel Verzamelde gedichten van Gerrit Kouwenaar (Herbert Mouwen)

Gedichten van Paul Roelofsen

Kennis in de poëzie - weten wij veel? Column van Willem Tjebbe Oostenbrink


Deze week op de site van Meander

Droog, de man van N.N. Boterdiep.Hèt interview met Bart F.M. Droog, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Kopij

Denkt u 'dat kan ik ook' of 'dat wil ik ook' of 'dat bedoel ik nu precies zo' als u op Meander de gedichten leest? Schrijft u zelf? Bent u een geoefend dichter of begint u net? Bent u allang gedebuteerd maar heeft u een nieuwe vorm gevonden? Zoekt u een lezer?
Meander is een prachtig afzetgebied, veel gretige lezers, met oog voor de onbekende of vergeten dichter maar ook voor de huidige dichter en de nieuwe dichter zowel in het kleine of grote vers; woorden verbinden ons.
Stuur uw - niet eerder of elders gepubliceerd - werk naar onze redactie. Graag een drietal gedichten in een Wordbestand in de bijlage. Elke inzending wordt zorgvuldig gelezen en van feedback voorzien.

Wat Maakt Een Gedicht Goed?

We hebben besloten geen 2e druk te laten verschijnen van onze bundel Wat Maakt Een Gedicht Goed? We zijn heel blij met het succes van de bundel en dromen alvast van een nieuwe titel voor een volgende uitgaaf.

Nieuwsflits

Nicole Kaandorp is Nederlands Kampioen Poetry Slam 2023 geworden. Na voorrondes in het hele land stonden acht poetry slammers op zaterdagavond 23 september op de 21e editie van het NK Poetry Slam, tijdens het International Literature Festival Utrecht. Nicole nam het in de finale battle op tegen Eelco Couvreur en veroverde de nationale titel. De nieuwe nationale slampion heeft de Gouden Vink wisseltrofee ontvangen, vernoemd naar Simon Vinkenoog, en een cheque van duizend euro. Nicole Kaandorp (Boedapest, 1997) schrijft korte verhalen, essays en podiumpoëzie. Ze maakt muziek in het bandje Kopje Onder, presenteert en organiseert literaire programma's in Utrecht en haar woonplaats Amsterdam, en is onderdeel van de redactie van Mensen Zeggen Dingen.

Op 24 september wordt Babs Gons ingehuldigd als Dichter des Vaderlands. Tevens het startsein van een twee weken durende tournee van haar samen met duizend andere dichters, de Dichtersmarathon. In Haarlem komt deze bij boekhandel Van Stockum De Vries op maandag 25 september met de volgende dichters. In Groningen bij boekhandel Riemer op zaterdag 30 september is de line up deze en 5 oktober in Antwerpen staan deze dichters in boekhandel De Groene Waterman. Voor andere plaatsen, data en dichters kunt u op de site kijken. Het ILFU festival start 23 september en loopt tot en met 7 oktober.

Op 27 september, 20.00 uur, is Mustafa Stitou gast op Meander Live in het Luxor theater in Zutphen. Hij leest dan zijn laatste bundel voor: ‘Waar is het lam?’ Dat is vraag die Isaak aan zijn vader Abraham stelt als ze op weg zijn naar de offerplaats. Isaak weet dan nog niet dat hijzelf het beoogde offer is. Soms voelt de dichter zich zo’n lam, omdat hij het geloof van zijn ouders heeft losgelaten en daarom voor hen een vreemde is geworden. Maar dat is lang niet het enige in deze bundel, die uitstekend in het gehoor ligt.

Cantina Poëtica: leden van de Dichterskring Alkmaar dragen 1 oktober in Bibliotheek Kennemerwaard voor uit eigen werk, 14.00-16.00 uur. Presentatie Dick van Hoeve.

Zondag 8 oktober een Poëtisch Ontbijt in wereldtuin Verdeliet in Cuijk.

De komende dichtmiddag in Eijlders is op zondag 15 oktober om 15:00 uur. Wij zien je graag verschijnen en voordragen of anders enkel te komen luisteren.

Readymades 

Straattheater

Wie gaat er nog naar de kapper? Naar een simpele dames- of herenkapper? Dan ben je echt van de vorige eeuw. Alle kapperszaken, later eenvoudig kapsalons genoemd, zijn verdwenen. Barbiers zijn uitgestorven. Kappers zijn haarverzorgers geworden, hairdressers, hairstylisten, hairdesigners. Je kunt er terecht voor een dry cut of een wash cut, voor een coupe soleil of een highlight. De kapsalon heet voortaan hairstudio, föhnbar, haarboetiek, barbershop.
Ik zelf ga het liefst naar het haartheater. Met die twee lange aa’s is het zo’n imposant woord dat je lekker lang en een tikkeltje aanstellerig moet uitspreken: ‘Ik ga het liefst naar het haaaaaar-thee-aaaaaa-ter.’ Voorbijgangers zien je liggen in een verrukkelijke knipligstoel. Een hairstylist en een hairdresser zijn tegelijk met je bezig. Je hebt gekozen voor een total treatment. Ze dansen met een delicaat krultangetje en een föhnborsteltje om je heen. Figuranten in dienst van een topacteur. Straks sta je op met een totaal ander hoofd en buig je voor het applaudisserend publiek op straat.

© Jos van Hest


Waarom deze regels?
(42)

In onze serie Waarom deze regels? Eva Jeune kiest

Het gesprek

Ik droomde van het huis waar
ik ben opgegroeid. Iemand
vroeg me bij de voordeur
of ik wist wat het ergste was
dat daar ooit was gebeurd.

Ik zei: ‘Ik denk dat ik dat ben.’

© Ingmar Heytze
uit de bundel Elders in de wereld, Podium 2008
Er zijn twee gedichten die altijd zijn blijven hangen in mijn hoofd: het ene gedicht vanwege de stijl (Lamento – Remco Campert… prachtig!), het andere betreft de inhoud… en daar gaat het nu om. Dit gedicht heeft me enorm geraakt. Ik houd niet van overdrijving maar hier geldt dat absoluut. Zonder meer, zonder toelichting.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten