LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

HAM 50 Jaar / Delphine Lecompte wint de Louis Paul Boon-prijs

19 dec, 2023
door Marc Bruynseraede

De Kunststichting Honest Arts Movement (HAM) die het gedachtengoed van Louis Paul Boon in ere houdt bestaat dit jaar 50 jaar en vierde dit met een tiendaagse aan kunstevenementen en de uitreiking van de Louis Paul Boon-prijs aan Delphine Lecompte.

Op 30 november gingen, onder patronaat van Herman Balthazar, Pjeroo Roobjee en Carmen De Vos, de festiviteiten van start met een opening en tentoonstelling van het archief van HAM met een overzicht van haar 50-jarige activiteiten.
Op het gelijkvloers werd tegelijkertijd een kunstexpo gehouden van een zestal kunstenaars.

Op 1 december vond er een performance/expo plaats onder de titel De muizenissen van de dichter. 2 december was het de beurt aan de poëzieroute en ging men op stap met Literair Gent & Vooruit met de kuit, met de steun van het Poëziecentrum te Gent. ’s Avonds werd afgesloten met Koning van de Wereld, een documentaire kortfilm over een kunstenaar met een bipolaire stoornis, ingeleid door de bekende filmmaker Lieven Debrauwer.

Op 8 december was er een debatavond rond het thema Kunst in een chaotische wereld met Jeroen Olyslaegers en Alicja Gescinska, gemodereerd door Rik Pinxten. Zaterdag 9 december stond een poëzieavond op het programma met een negental dichters en op zondag 10 december werd de Louis Paul Boon-prijs, een hammetje van de beste kwaliteit en een oorkonde uitgereikt aan Delphine Lecompte, onder patronaat van Herman Brusselmans, Johan Braeckman en Sam De Graeve.

HAM-voorzitter Erik Matthys zei het volgende over de bekroonde dichteres: ‘Delphine Lecompte is een volstrekt authentieke stem, een verademing in de suf- en dufheid van de hedendaagse Nederlandse letteren. Haar oeuvre kenmerkt zich door een geheel eigen taalvernieuwende stijl, totale rock’n roll, de aanwezigheid van geweldige personages, alles gul bestrooid met adjectieven, straightforwardness en vooral een pak lef. Ja, literatuur kan nog vernieuwend zijn.’

Het bestuur van HAM koos Delphine Lecompte als laureaat omwille van de hoogstaande stilistische en inhoudelijke kwaliteit van het bovendien veelzijdige literaire werk.
‘Wij waarderen tevens ten zeerste het directe, eerlijke, compromisloze van haar teksten, zoals Louis Paul Boon neemt Delphine Lecompte geen blad voor de mond, durft ze te schrijven en houdt op geen enkele manier rekening met enige al dan niet heersende moraal. Naast geslaagde experimenten met de taal, zoals Ivo Michiels, J.M.H. Berckmans, Guido Gezelle en natuurlijk ook Boontje haar zijn voorgegaan, slaagt zij erin om als schrijfster maatschappelijk een en ander los te weken en schopt zij aldus – naar de woorden van L.P. Boon – de mensen een geweten.’

Delphine Lecompte neemt de Louis Paul Boon-prijs in ontvangst van het HAM-comité

     Andere berichten

Vijftigers: een vriendenkring

Vijftigers: een vriendenkring

door Jan van der Vegt     Langzamerhand raken ze gebiografeerd, de Vijftigers. De nieuwste aanwinst in de rij van hun...

Zondagsdichters

door Ko van Geemert   Bestaan ze nog, zondagsdichters? Ik heb er lange tijd niet meer over gehoord. Begin jaren zeventig van de...