LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 17 / 21 april

21 apr, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Rozige Maanvissen van Sytse Jansma (Marc Bruynseraede)

Kinderpoëzie (VIII)

Recensie van de bundel Marshmallow van Simone Atangana Bekono (Kamiel Choi)

door niet te kiezen, kies ik alles’. Interview Anne Louïse van den Dool (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Pieta van Mischa Andriessen (Æde de Jong)

Klassieker 280, een bespreking van het gedicht hier komt de poëzie van Ramsey Nasr (Hettie  Marzak)

Poëzie en politiek, column van Hans  Franse

            

 


Deze week op de site van Meander

‘ik probeer steeds een alternatieve invalshoek te vinden, zodat de lezer hopelijk iets nieuws onder ogen krijgt.’, uit het gesprek met Willem Tjebbe Oostenbrink,
donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwe medewerkers

Wij verwelkomen Yolande de Kok als nieuwe recensent. Ze is 63 jaar, woont in Den Haag en is psychiater van beroep. Ze leest al haar hele leven poëzie en is lid van een poëzieleesgroep. Haar interesse ligt bij poëzie in het algemeen, met een voorkeur voor tweetalige bundels. We wensen haar veel lees-en schrijfplezier.

Nieuwsflits

Dichter Anne Nederkoorn (1962) is overleden. In juni vorig jaar presenteerde ze haar  bundel Vitaal Tussengeluid bij Eijlders. Anne was een bevlogen vrouw met een ongelofelijke passie naar de wereld. Haar liefde voor de mensen om haar heen en de mensheid in algemene zin waren een toonbeeld van betrokkenheid.

Vertaalster Paula Stevens (1955, Leeuwarden) kreeg op 18 april de Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff uitgereikt.

Op 20 april verscheen het eerste muurgedicht in Benoordenhout, op het wandelpad in het parkje achter de Oostduinlaan 85, Den Haag. Op een muur, onder een prachtige moerascipres, is nu een beknopt gedicht van Jules Deelder te vinden. Jan Hein Schouw maakte een schildering/collage van Jules Deelder, die integraal onderdeel was van de onthulling. Het werk zal geveild worden en de opbrengst komt in het geheel ten goede van het realiseren van nieuwe muur- en raamgedichten. Alles is gerealiseerd door de Stichting Archipelpoëzie.

Op vrijdag 26 april van 17.00 – 17.45 uur wordt het Gevelgedicht van Jeroen Naaktgeboren in Overschie te Rotterdam gepresenteerd, een cadeau aan de wijk Overschie. Jeroen was in 2007-2008 de eerste Rotterdamse stadsdichter als het duo De WoordDansers samen met Arie Hordijk. Het idee voor het gevelgedicht ontstond in 2023. De toenmalige Cultuurregisseur van Overschie Herco Kruik, ontdekte dat er nog geen straatpoëzie in Overschie te vinden was. Het werd door de Zoek naar Schittering samen met bewoners opgepakt. Stichting Universitas, van de eigenaresse van het pand en de familie, vind het gevelgedicht een mooie manier om afscheid te nemen van Overschie. Het gevelgedicht wordt verder mogelijk gemaakt dankzij de J.E. Jurriaanse stichting (viaVolkskracht), het Job Dura Fonds, stichting Elise Mathilde fonds en Cultuur Concreet.

Binnenkort kunnen dichters weer meedingen naar de Brabantse Poëzieprijs Pien Storm van Leeuwen. Deze tweejaarlijkse prijs is een eerbetoon aan het artistieke werk van Pien Storm van Leeuwen (zie website: pienstormvanleeuwen.nl). Vanaf 1 mei 2024 kan één gedicht ingestuurd worden. De deadline is 1 september 2024. Deze editie kent geen thema. Het reglement is hier op te vragen. De winnaar zal in november 2024 bekend gemaakt worden. De hoofdprijs is het maken van een tekst die gebeiteld zal worden op een grote zwerfkei.

Zaterdag 6 mei Spleenpoëziepodium in het Einde van de wereld, de boot (Quo Vadis) aan de Javakade 61. Aanvang: 12:30 uur, met oa de dichters Paul Sterk, Johan Meesters, Marjet Cliteur en Loes Raymakers. Presentatie: Gwendolyn de Leeuw-Rammeloo. Organisatie: Kees Godefrooij via Stichting Spleen.

Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, opening Festival Haarlemse Dichtlijn 12.00 uur in de Bavo op de Grote Markt door Stadsdominee Tom de Haan.

Van 6 tot en met 9 juni 2024 haalt het 54ste Poetry International Festival Rotterdam alles uit de poëzie en de poëzie uit alles. Met dichters en spoken word-artiesten van over de hele wereld en partners van ver en dichtbij presenteert het festival unieke poëzieperformances, themaspecials, workshops, interviews en interactieve programma's. Dit jaar vermenigvuldigen ze de kracht van poëzie, door poëzie zoals je die kent te combineren met poëzie die je op het eerste gezicht niet als zodanig zou herkennen. Zet je schrap voor een dubbele dosis poëtische genialiteit als we het bekende met het onbekende samenvoegen. Kom kijken naar de beste dichters ter wereld als ze de grenzen van de traditionele literaire expressie doorbreken en de dialoog aangaan met artiesten uit verschillende vakgebieden, zoals mode, strips, therapie, karaoke, filosofie en nog veel meer. Samen met dichters en publiek verlegt het 54ste Poetry International Festival Rotterdam de grenzen van wat poëzie kan zijn!

Grimmige actualiteit in nieuwe Ballustrada. In het vers verschenen dubbele voorjaarsnummer verhalen (Poolse schrijver Wladislas Reymont), poëzie (Israëlische dichteres Karen Alkalay-Guten) en collages (Hans Overvliet) in de rubriek Taal Ver Taal naast de vaste rubriek Laaglandse Poëzie met de Antwerpse dichter Will van Broekhove.

-
Readymades

Nummer 24

Van waar ik woon, is het niet ver lopen. Nog geen tien minuten. Op Nicolaas Witsenkade 24 woonde Mejuffrouw C. Stam in het huis van Mevrouw Reich. Waarschijnlijk huurde ze daar een kamer. P. de K. uit Ede stuurde de juffrouw op 17 september meer dan een eeuw geleden een briefkaart met een Harten Aas Heer. De Beroemdste Planeetlezeres Madame Lenorman uit Parijs wist er meer van. De aanstaande man van C. ‘kan verstellen, kouzen stoppen, strijken en de wasch doorhalen alsmede luiers spoelen.’ Zou die voorspelling uitgekomen zijn? In ieder geval heeft C. de carte postale goed bewaard. Ik vond hem in een doos met kaarten in een tweedehands winkel.
Natuurlijk loop ik naar Nicolaas Witsenkade 24. Een statig huis met een bruine erker, in het portiek groene tegeltjes met bloemmotieven en twee glanzende voordeuren. Geen naambordjes, wel bellen. Ik bel bij alle bellen aan in de hoop dat Mejuffrouw C. Stam of Mevrouw Reich open zullen doen. De deuren blijven dicht. Zal ik de kaart een eeuw later nog eens door de brievenbus schuiven? Ik twijfel, besluit de kaart zelf te houden. Als ik in Parijs ben, ga ik op bezoek bij Madame Lenorman, Rue Carnot 111.

© Jos van Hest

Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen. Alja Spaan vond in VPRO-gids 14 de volgende recensie:

In de Auvergne vond Marc Bruynseraede deze....

in het Waalse dorpje Frahan ligt er ook een.

Meedoen? Stuur ons uw bijdrage.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten