LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 19 / 5 mei

5 mei, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Winterflarden van Jan Kleefstra (Maurice Broere)

Meander Live 7, column van Hans Puper

Recensie van de bundel Hoe doorwaadbaar dagen zijn van Christophe Batens (Marc Bruynseraede)

'Ik denk niet dat het de taak van de poëzie is om antwoorden te geven.' Interview Maaike van Steenis
(Alja Spaan)

Recensie van de bundel Een nachtmerrie in een gestreepte pyjama van Hans Wap (Onno-Sven Tromp)

Dodenherdenking, gedichten

Heeft u pech, dan heeft u geluk, column van Jan Loogman

            

 


Deze week op de site van Meander

‘Schrijven is de zin die ik aan mijn leven geef.’ Een interview met Christine Van den Hove, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Het Poëziecentrum uit Gent en deAuteurs maakten de genomineerden bekend voor de Poëziedebuutprijs 2024: Erwin Hurenkamp – Nu we er toch zijn (Querido), Hannah Chris Lomans – Een lichaam dragen (De Bezige Bij) en Bob Vanden Broeck – de richting is richting omleiding (het balanseer). Deze laatste staat ook op de shortlist bekendgemaakt voor de C. Buddingh’-prijs 2024 voor het beste poëziedebuut. Deze vermelden we vorige week.

Jaarlijks organiseert een stel vrienden van Driek van Wissen (1943-2010) rond diens sterfdag de zogeheten Driekdag. Dit jaar is de Driekdag op zondag 12 mei, als gebruikelijk vanaf 16.00 uur in café De Wolthoorn in Groningen. Deelnemende dichters oa Machiel Pomp en Rikkert Zuiderveld met een mooi eerbetoon aan het light verse. Vanaf 16.30-18.30 uur.

Op 17 mei opent in Delmenhorst bij Bremen de tentoonstelling Kataklump, waarin de bijzondere vriendschap tussen Paul van Ostaijen, Heinrich Campendonk en Fritz Stuckenberg wordt uitgewerkt. De tentoonstelling zal tot 18 augustus te zien zijn en daarna verhuizen naar Penzberg.

In Kunstcentrum De Boterhal van kunstenaarsvereniging Hoorn en Omstreken wordt op 19 mei de tentoonstelling geopend Het gedicht in beeld. 44 professionele kunstenaars en dichters tonen hun gemeenschappelijke samenwerking. Er is tevens een kunstboek met gedichten, of een dichtbundel met kunstwerken, uitgegeven. De Boterhal is een kunstcentrum gevestigd in het voormalige Sint Jans Gasthuis aan het Kerkplein in Hoorn. Tot 30 juni is de expositie te bezichtigen. Meer info hier.

Voor de derde keer organiseert Granate de Granate Prijs voor de beste, mooiste titel voor een gedichtenbundel. Vanaf nu tot en met 31 juli kunnen dichters en uitgevers hun bundels uit 2024 hier opgeven.

Van 7 tot en met 9 juni haalt Poetry International Festival alles uit de poëzie en het poëtische uit alles. Met dichters en spoken word-artiesten van over de hele wereld presenteert het festival unieke poëzieperformances, themaspecials, workshops, interviews en interactieve programma's. Kijk voor het laatste nieuws hier. Tickets hier.

Geef je alvast op voor de eerste Avond van de Poëzie Zutphen, 7 september, 20.00 uur in het Luxor. De namen van de optredende dichters zijn bekend, oa. Pim te Bokkel, Vicky Francken, Sander Grootendorst, Sylvia Hubers en Felicita Vos. Naast hun eigen gedichten zal ook werk van Hans Lodeizen ten gehore worden gebracht om diens honderdste geboortejaar luister bij te zetten. Wolfram Reisiger zorgt een muzikale Lodeizen-omlijsting. De presentatie is in handen van Dichter des Gelderlands, Stadsdichter van Arnhem en winnaar van De Johnny Jesse Laport. De Avond is een coproductie van Zutphen Literair en het Luxor Theater.

Readymades

UI  TE   E OE
O  D E  TE  LS
E  TO H  M GE
SO  IGE  LE   ERS
IET  EED EN

© Jos van Hest

Meanderen

We zijn weer terug met onze serie Meanderen. We krijgen vaak 'liefs uit De Pinte, de bloemengemeente nabij Gent' van schilder, dichter, beeldend kunstenaar Koen Vlerick maar nu met de uitnodiging voor een Meander festival! Infoblad De Pinte, editie mei-juni 2024:

Maurice Broere kwam op zijn fietstocht door Giessenburg het onderstaande bordje tegen. 'Gelukkig is ons magazine inmiddels doorgedrongen tot de straatnamencommissie van een gemeente in de Alblasserwaard.'

We hebben inmiddels een lijst met reacties, dank!

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten