LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 24 / 9 juni

9 jun, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Een vorm van vasthouden van van Shari Van Goethem (Jeanine Hoedemakers)

Gedichten Betty van Rijk

Recensie van de bundel De blote voetjes van geluk van Jeanine Hoedemakers (Hans Puper)

'Hoe muzikanten hun teksten schrijven is een grote fascinatie van mij'. Interview Ingmar Heytze (Cora de Vos)

Het commentaar van Inge Boulonois (Janine Jongsma)

Gedichten Elbert Gonggrijp

Slapen als een ladder in een boom, column van Rogier de Jong

            

 


Deze week op de site van Meander

‘Schrijven is voor mij een zoeken.’ Een interview met Kreek Daey Ouwens, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

-
Nieuwsflits

 

Edward van de Vendel en zijn dichtbundel met Martijn van der Linden, Gelukkig en blij, heeft de Gouden Poëziemedaille gewonnen voor de beste dichtbundel voor kinderen en jongeren van de afgelopen twee jaar.
Van de Vendel neemt plaats in de jury van de Libris Literatuur Prijs 2025.

Op dinsdag 11 juni staan de ‘lege stoelen’ weer klaar in De Nieuwe Keuken. Vanaf 20:00 uur een avond vol podiumkunsten. Lege Stoelen is hét maandelijks open (dicht)podium van Zwolle. Iedere 2e dinsdag van de maand in DNK!

Het Vergezichtenfestival is een jaarlijks eendaags evenement vol verhalen uit alle hoeken van de wereld, steeds op een andere locatie. Na geslaagde edities in Grave en Nijmegen vindt het festival op zaterdag 15 juni 2024 plaats in azc Arnhem aan de Elderhofseweg van 14.00 tot 18.30 uur. Het festival brengt schrijvers, azc-bewoners, artiesten, buurtbewoners en publiek van alle leeftijden samen. Verwacht een dag gevuld met eten, optredens, workshops, dansen, mode en nieuwe ontmoetingen. Iedereen is welkom! Kaartverkoop en meer info hier.

Het Poëziecentrum heeft ook weer veel moois te bieden:
zaterdag 15 juni 11.00 uur een poëziewandeling met gids Marijke Hanegraaf
van 14.00-16.00 uur Het Betere Werk met Om honing gaat het niet, Marc Reugebrink. Zie voor meer de agenda.

Maandag 17 juni 20.00 uur gaat dichteres Jeanine Hoedemakers in Rosmalen in gesprek met Henk Langenhuijsen over haar laatste bundel, getiteld De blote voetjes van geluk, zie de recensie van deze woensdag. Ook andere bundels en haar kijk op het maken van gedichten komen aan de orde. Uiteraard leest ze ook enkele gedichten voor. Meer informatie hier.

Zaterdag 29 juni van 14.00-16.00 uur Open Podium OBA, presentatie Jos van Hest.

De Literaire Werkplaats organiseert de Literatuurprijs Schiermonnikoog 2024 met het thema Luister! Iedereen kan meedoen door één gedicht in te sturen voor 16 september 2024 naar dit adres.

Tijdens de 13e editie van Tussen de Schuifdeuren in Groene Engel te Oss op 6 juni werd door de voorzitter van het Poëzie Podium Oss (PPO) John Wijnen als de nieuwe stadsdichter van Oss geïnstalleerd. Stadsdichter in ruste Michel Nierop presenteerde hierna zijn debuutdichtbundel Uit de Vergetelheid. Deze bundel is te koop via het PPO en bij boekhandel Derijks. Ook werd de Jos Steegstra Poëzieprijs uitgereikt aan Beppie Lotterman als dank voor haar jarenlange inzet voor het PPO. Jos Steegstra was een dichter die in Oss heeft gewoond en is overleden in 2002.

Als onderdeel van haar werking reikt de KANTL elk jaar een literaire prijs ter waarde van € 5000 uit in een van deze vier categorieën: proza, poëzie, essay en kinder- en jeugdliteratuur. De laureaat van elke prijs wordt aan het einde van een vierjaarlijkse cyclus gekozen uit de vier genomineerde werken van de voorgaande jaren.
Met deze vorm van erkenning en publiciteit hoopt de KANTL een extra stimulans te bieden aan schrijvers in de verschillende genres.
Genomineerd als Poëziebundel van het Jaar werd Sterkteleer van Lans Stroeve (De Arbeiderspers). Uit het verslag van de jury van de Poëzieprijs: Lans Stroeve gebruikt in haar bundel ‘de terminologie en de inzichten van de natuurkunde om de eigen status van de mens te karakteriseren, als een wezen dat gebonden is aan de natuurwetten maar zich tegelijk door zijn bewustzijn en zijn verbeelding daaraan gedeeltelijk kan onttrekken. Een bijzonder portret van de kwetsbare mens.’

Stuur ons je beste verzinsels of eerlijkste waarheden in poëzie of prozavorm, mijmer over ons collectief geheugen in een essay of laat vermeende waarheid en herinnering in gesprek gaan in een theatertekst. Samen creëren we eindeloze interpretaties van Kluger Hans #47 Confabulatie in een onvergetelijk nummer.
Drop je schrijfsels hier voor vrijdag 16 augustus 2024.

In 2025 is er plek voor een schrijver die een half jaar wil werken aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. De academie is hiervoor op zoek naar schrijvers die (affiniteit hebben met) onderzoeksgericht werken. Schrijvers uit alle genres en met uiteenlopende benaderingen van literatuur kunnen zich voor deze residentie aanmelden tot en met maandag 1 juli. Meest recentelijk verbleef dichter Merel van Slobbe hier.
De Jan van Eyck Academie is een multidisciplinaire postacademie waar onderzoek, ontmoeting en uitwisseling centraal staan. Elk jaar start er een groep van ongeveer 36 internationale deelnemers bestaande uit kunstenaars, curatoren, architecten en ontwerpers – variërend van grafisch, mode tot food en social design.

Readymades

Van windstil naar aardbeving

Een grandioos gedicht dat zichzelf uitlegt. Waren er maar meer dichters die zo helder schreven als het weer. Heerlijk: als er niets te zien is, mist het.

Toch wachten we natuurlijk op de deskundige duiders die er altijd meer over weten te vertellen. Over de dramatisch verlopende klim van windstil naar aardbeving. Over de fixatie en doorstroom in dit gedicht waarmee metaforisch en iconisch de klimaatverandering wordt opgeroepen. Nietszeggend en veelzeggend tegelijk, achterhaald als een weerbericht in een dagblad van vorige week, vooruitlopend naar een visionaire apocalyps. Over de betekenis van de spatie in het symbolisch gele veld en de functie van de bijzondere, particuliere typografie.

(c) tekst Jos van Hest
(c) foto Leonie Verburg

Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair. Hendrik-Jan de Wit kwam bij het lezen van A.F.Th. van der Heijdens nieuwe roman Zogkoorts, deel 13 in de reeks De Tandeloze Tijd, een mooie 'meander' tegen:

En Laurens Hoevenaren vond in het boek Tijd voor de natuur van natuurweerman Catrinus Dijkstra dit fragment over de ijsheiligen:

Voorlopig hebben we inzendingen genoeg! Dank

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten