LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 31 / 18 augustus

18 aug, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Meer licht van Anne-Marijke Claeys (Jeroen van Wijk)

Recensie van de bundel Archipel van Geert Jan Beeckman (Onno-Sven Tromp)

'Ik zet inktdingen in elkaar zo goed als ik kan en laat die los op de wereld'. Interview Frans Kuipers (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Onderweg van Pieter Sierdsma (Ivan Sacharov)

Gedichten  Frederik De Cock / Aschwin van den Abeele

 

Een herinnering, column van Hans Franse

            

 


Deze week op de site van Meander

‘Je kneedt het brood. Zo ook kneed je een gedicht.’  Een interview met Ludo Bleys, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

Nieuwsflits

Op vrijdag 30 augustus organiseert de Roode Bioscoop een Café Rosso Speciaal. Met het programma Een Vuile Kutzooi wordt Ronald M. Offerman in de schijnwerpers gezet. Verhalen, anekdotes, muziek en gedichten van en over Ron zullen hem glans gaan geven. Meer informatie hier.

Zondag 1 september voor de 12e keer het Dichtersfestival Kattenburg op het Kattenburgerplein met een boottocht met poëzie om 13.00, 14.00 en 15.00 uur (verzamelen op het kattenburgerplein) en vanaf 16.30 uur optredens bij Guzzo.
Aanmelden als dichter hier.
Zondag 15 september om 15:00 uur in een nieuwe poëziemiddag in café Eijlders.

In Oost-Vlaanderen: op 7,8 en 15 september in de gemeente Zingem (Kruisem) een tentoonstelling waaraan 36 beeldende kunstenaars deelnemen en 15 dichters voordragen uit eigen werk, oa Hervé Claeys. Organisatie Kunstkring TRIANGEL.

De longlist van de GranatePrijs 2024, de prijs voor de beste titel van een poëziebundel, is bekend! Daarop staan de bundels 𝐝𝐞 𝐠𝐞𝐮𝐫 𝐯𝐚𝐧 𝐳𝐰𝐚𝐫𝐭, Tom Marien, 𝐄𝐢𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐨𝐩 𝐰𝐢𝐞𝐥𝐞𝐧, Martine Brander Dorgelo, 𝐇𝐢𝐞𝐫 𝐥𝐢𝐠𝐭 𝐝𝐞 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐡𝐞𝐢𝐝 𝐢𝐧 𝐨𝐯𝐞𝐫𝐝𝐚𝐚𝐝, Myriem El-Kaddouri, 𝐇𝐨𝐞 𝐝𝐨𝐨𝐫𝐰𝐚𝐚𝐝𝐛𝐚𝐚𝐫 𝐝𝐚𝐠𝐞𝐧 𝐳𝐢𝐣𝐧, Christophe Batens, 𝐊𝐨𝐞𝐢𝐞𝐧𝐝𝐚𝐠𝐞𝐧, Kira Wuck, 𝐌𝐨𝐞𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐳𝐨, Daan Doesborgh, 𝐎𝐧𝐯𝐨𝐥𝐥𝐞𝐝𝐢𝐠 𝐠𝐞𝐟𝐚𝐚𝐥𝐝 𝐰𝐞𝐫𝐤, Bessel en Gaarder, 𝐔 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭 𝐧𝐨𝐠 43 𝐨𝐧𝐠𝐞𝐥𝐞𝐳𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐝𝐢𝐜𝐡𝐭𝐞𝐧, Yanaika Zomer, 𝐯𝐚𝐧 𝐧𝐚𝐚𝐦 𝐨𝐧𝐭𝐝𝐚𝐚𝐧, Jan Bulsink en 𝐖𝐚𝐭 𝐝𝐞𝐞𝐝 𝐢𝐤 𝐝𝐚𝐚𝐫, Tsead Bruinja.
De jury bestaat uit Janice Deul (lifestylejournalist, fashion- & cultuuractivist, publicist en columnist, Hettie Marzak (poëzierecensent en docente Nederlands), Erna Staal (directeur van de Goudse Bibliotheek de Chocoladefabriek), Robin Block (winnaar van de Granate Prijs 2023, dichter, muzikant, theatermaker en columnist) en Gershwin Bonevacia (dichter, schrijver en performer).

Ben je een jonge dichter (12 tot en met 18 jaar) en wil je meedoen aan de landelijke dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar 2024-2025? Kijk hier!

De openbare bieb van Amsterdam, de OBA, sluit zich aan bij een lovenswaardig initiatief: de Ongelezen Boeken Club. Volgens Anat Harel, programmamanager bij de OBA, staan er wel duizenden boeken in het depot die nooit zijn uitgeleend.
De Ongelezen Boeken Club is in het leven geroepen om de boeken van de ondergang, de papierversnipperaar, te redden. Help!

 

Readymades

Lieve vrienden,

dank jullie wel voor het medeleven bij de dood van mijn ex. Jullie steun was een grote troost voor me. Misschien willen jullie uit de nalatenschap nog een aandenken kiezen als herinnering. Dat kan ik me goed voorstellen. Graag wil ik jullie daarom op een mogelijkheid wijzen. De nieuwe partner heeft het huis in een mum van tijd leeggeruimd. Het kringloopcentrum aan de Hoofdweg is er goed mee. Daar vinden jullie tegen een schappelijk prijsje nog wel wat mooie spulletjes. Wacht er niet te lang mee. Dat leuke huwelijkscadeau dat jullie ons indertijd gaven, is weg voor je het weet.

© Jos van Hest


Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair. Alja Spaan vond in Amsterdam, geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld, van Russell Shorto, AmboAnthos, 2013:

en in De thuiskomst van Bernard Schlink, Cossee, 2006, een meanderreliëf:

Voorlopig hebben we inzendingen genoeg! Dank!

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten