LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 35 / 15 september

15 sep, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Het boek der beelden - Das Buch der Bilder van Rainer Maria Rilke (Peter Vermaat)

Een wereld vol sonnetten (2) (Simon Mulder)

 

 

Recensie van de bundel zijKant van Gerlinde Weze (Paul Roelofsen)

'de basisvoorwaarde ligt in je eigen goesting of urgentie'. Interview Christophe Batens (Alja Spaan)

Recensie van de bundel Laserbundel van Oscar Tops (Kamiel Choi)

 

Gedichten Joshua Snijders

 

Een huis voor dichters, column van Hans Franse

            

 


Deze week op de site van Meander

'Spelplezier is belangrijk.' Een interview met Marc Lonneville, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Vanmiddag in Rotterdam 100 jaar Lucebert In De Carnisser Keuken van 17.00-18.30 uur, met een lezing, fragmenten, muziek en poëzie. De locatie is Eberhaëzerstraat 42, 3083 RP . De organisatie is in handen van Robert Tau, Willem Adelaar, Pit van Nes, Christine Windmeijer (jazzsaxofoniste)

In de Hortus van Den Helder, Overzee, is vanmiddag het derde poëziefestival van die stad met dichters als Mandy Eggerding, Odile Schmidt, Jeroen van Wijk en Alja Spaan. Vanaf 12.00 uur bent u welkom, het programma start om 13.30 uur.

Zaterdagmiddag 21 september 16.00 uur Feest van het Woord in het Park te Rotterdam met de presentatie van de bundel Herfst door Abdelkader Benali.

Op zondag 22 september is de redactie van De Schaal van Digther, voor de gelegenheid aangevuld met een aantal knappe dichters, te gast in Antwerpen in een Digtherlijke aflevering van Publiek Geheim (een reeks literaire ontmoetingen georganiseerd door de VVL, Vereniging van Vlaamse letterkundigen). Aanvang 14.00 uur, in Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24, 2000 Antwerpen. Presentatie: Roger Nupie. Met oa de dichters: Hugo Verstraeten, Astrid Arns, Alain Delmotte, Herlinda Vekemans en Paul Rigolle.
Naar aanleiding van dit Digtherlijk podiumoptreden in Antwerpen schreef Hugo Verstraeten een mooi overzicht van het tijdschrift dat sinds 1999 bestaat. ‘Kleine geschiedenis van een spelfout’ is hier na te lezen.

Woensdag 25 september van 20.00-22.00 uur een lezing door Delphine Lecompte in bibliotheek Blankenberge, België.

Zondag 29 september organiseert stad Roeselare in CC De Spil een literair aperitiefevenement rond Guido Gezelle en stadsdichterschap onder de titel Iedereen Stadsdichter? Stadsdichter Steven Van Der Heyden en auteur Steven Van de Putte zijn de gastheren. Deze laatste schreef een lijvig boek met die titel dat in 2024 bij Uitgeverij Politeai verscheen, te bestellen hier.

Op donderdag 3 oktober stelt Alain Delmotte, redactielid van de Schaal van Digther, huidig VVL-voorzitter en nog zoveel meer, in boekhandel Limerick in Gent om 20:00 uur, Breedschrift voor. Het boek dat wordt uitgegeven door Uitgeverij P bevat een aantal beschouwingen over het prozagedicht en over poëzie in het algemeen die Alain de voorbije jaren en decennia schreef.

Ook op donderdag 3 oktober 20.00-22.00 uur Open Podium Met Ope Ruwe Planken in de Sint Nicolaaskapel, Valkhof, zie de agenda van Poëziecentrum Nederland.
Daarop ook: zaterdag 5 oktober Lunchpauze poëzie met Hannie Massuger van 12.00-13.30 uur.

Zaterdag 5 oktober vanaf 20.00 uur de 41ste Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg.

Op zondag 6 oktober nodigt Frank Pollet ons om 10:30 uur uit om met Polletanië! het land van zijn verzamelde poëzie te ontdekken. De voorstelling van het lijvig poëtisch boekwerk dat niet minder dan 405 gedichten telt (!) gaat door in de foyer van de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Vijftig jaar poëzie!

Online alweer de 92ste uitzending van de Poëzie Podcast van Daan Doesborgh, met Nicole Sealy Live op Dichters in de Prinsentuin.

 

Readymades

!

Meid toch! Man toch! Nou moe!
Nou ja! Tis wat! Laat maar!
Vaste prik! Mijn idee! Niet dan?
Ook toevallig! Ja toch? Ach nee!
Hou op! Goeie dag! Beter zo!
Mis poes! Die durft! Graag gedaan!
Geen moeite! Goed bedoeld! Zo zo!
Zeker weten! Vast wel! Dacht ik!
Dat kan! Reken maar! Ga weg!
Fijne wind! Dus toch! Net goed!

© tekst Jos van Hest
© beeld Sanna Bakker

Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair. Marc Bruynseraede ging meanderend door een kruiswoordraadsel:

En Alja Spaan herlas Liefde in tijden van cholera, Gabriel García Márquez (Meulenhoff, 62e druk, 2023) waar ze vroeger geen meanders aantrof maar nu wel:

Bovendien stond er in Mijn kleine waanzin van Jan Brokken (Atlas Contact, 2004) het volgende:

Aan onze enorme lijst van inzendingen komt bijna een eind..... Dank!

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten