LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 36 / 22 september

22 sep, 2024

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Vrolijk en vilein van Wim Meyles (Inge Boulonois)

Voetballende dichtercolumn Ko van Geemert

 

 

Recensie van de bundel Hier ligt de waarheid in overdaad van Myriem El-Kaddouri (Maurice Broere)

'Spelplezier is belangrijk.Interview Marc Lonneville (Alja Spaan)

Het commentaar van Margreet Schouwenaar (Janine Jongsma)

 

Klassieker 283 , een bespreking van het gedicht Sonnet van burgerdeugd uit Parlando van E. du Perron (René Leverink)

 

De Zeeuwse delta als bron van alle wonderen – Peter Simpelaar, column van Pieter Sierdsma

            

 


Deze week op de site van Meander

Ik schrijf omdat ik het schrijven nodig heb om te overleven.’ Een interview met Jan Kleefstra, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Wim Landuyt heeft gisteravond de finale van het NK Poetry Slam 2024 gewonnen, door in een allesbeslissende battle Ivar van der Walle te verslaan. Daarmee is Landuyt 1.000 euro rijker en een jaar lang in het bezit van de Gouden Vink wisseltroffee. Andere finalisten waren Matthijs van Egmond, Ilidia Medina, Sanne Lolkema, Fabio Lemoine, Gedichten van Goos en Julian Harmens.

Grond, Gras & Berlijns Blauw: op zondag 29 september 14.00 uur dragen 5 dichters voor in het prachtige remonstrantse kerkje in de Kruispoortstraat in Schoonhoven, te weten Ruud Bal, Alje Bosma, Bram Herens, Jorris Hoste en Corie Grootendorst. Muziek van Scala Violinos.

Zondag 6 oktober om 11.00 uur Poëzievoordracht Peter Theunynck: De tuin van de dichter, in de ontmoetingsruimte van het E. Verhaeren Museum. Hier aanmelden.

Op 11 oktober is de uitreiking van de Granate Prijs 2024: de prijs voor de beste titel van een poëziebundel, een inspirerende avond vol woordkunst, cultuur en waardevolle inzichten van experts uit de literaire wereld! Granate neemt je mee achter de schermen bij het uitgeven van een poëziebundel in een inspirerend panelgesprek Het Mysterie van de Uitgever Onthuld. Je bent van harte welkom vanaf 19.00 uur in het Plein Theater Amsterdam.

Zaterdag 15 oktober 20.00 uur in Pleintheater: Poëzie en Muziek met Adriaan van Dis (poëzie), Bruno Allain (poëzie), Fie Schouten (basklarinet) en Simon Burgers (componist).

Woensdag 16 oktober 20.00 uur Vierkante Zee op uitnodiging van Zutphen Literair in het Luxor theater: een programma van anderhalf uur laten vier dichters hun poëzie klinken en vervloeien en brengen die in een theatrale setting. Onder de noemer Zog maakten Lindner, Zwaal en Zwamborn eerder een succesvolle tournee door Nederland en Vlaanderen. In Vierkante zee brengen ze hun nieuwe werk, aangevuld met winnaar van de P.C. Hooftprijs 2024 Astrid Lampe.

 

Readymades

ha ha ha
ah ah ah
ra ra ra

tja tja tja
oh oh oh
oh la la

eh eh eh
ai ai ai
au au au

nou nou nou
bis bis bis
toi toi toi

tut tut tut
poe poe poe
moe moe oeps

br brr brrr
mm mmm mmmm
pf pff pfff

sssssst

© tekst Jos van Hest
© beeld Sanna Bakker

 

Meanderen

Onze serie Meanderen blijft populair. Cora de Vos ging op zoek naar documentatie over Bernard Wesseling en las in Trouw (bijlage Tijdgeest) van 31.8.2024:

In het boek Hiltje, Anita Terpstra, Bezige Bij, 2024, las Alja Spaan

We zijn bijna aan het eind van onze voorraad!

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten