LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Klassiekers: achtergronden

2 nov, 2018

Opzet van de reeks ‘Klassiekers’
Meander Klassiekers wil een overzicht bieden van het beste werk van de bekendste Nederlandse en Vlaamse dichters van na 1880. Dit wordt gedaan aan de hand van besprekingen van telkens één gedicht. Elke maand wordt een bespreking op de website van Meander geplaatst.

De reeks Klassiekers is in 2000 opgezet door Joop Leibbrand. Onder zijn redactie verschenen in 15 jaar 196 besprekingen. Na zijn overlijden in 2015 nam Meander-redacteur Eric van Loo – die toen zelf al 7 Klassiekers had geschreven – het redactiewerk over. Naast de zorgvuldige eindredactie van bijna 50 nieuwe Klassiekers – waaronder 4 eigen besprekingen – plaatste Eric met engelengeduld de reeds verschenen besprekingen op de nieuwe site. De laatste 65 deed Joost Dancet die sinds eind juni 2020 de redactie van de Klassiekers ter harte neemt.

  • Klik hier voor de recente Klassiekers.
  • Klik hier voor een overzicht van alle Klassiekers van 2000 tot vandaag.

Elke nieuwe Klassieker gratis in je mailbox
Elke 3e zaterdag van de maand publiceert Meander een nieuwe Klassieker. Abonnees – dat zijn er vandaag meer dan 6 000 – krijgen de Klassieker de dag erop in hun mailbox samen met de wekelijkse nieuwsbrief. Schrijf je hier gratis in.

Nieuwe bijdragen
Oorspronkelijk kwam in deze reeks vooral het werk van gevestigde auteurs als Vasalis, Nijhoff, Achterberg of Bloem aan bod. Gaandeweg werden ook recente en minder bekende gedichten besproken. Wel blijft belangrijk dat het gaat om dichters die er toe doen, c.q. een zekere bekendheid genieten. En om gedichten die een klassieker zijn, of die het in zich hebben om dat te worden.

Bij de keuze van nieuwe Klassiekers spelen de volgende aspecten een rol:

  • Diversiteit is welkom. Er is niet één manier van bespreken. De ene bespreking gaat misschien meer in op technische aspecten, de andere legt relaties tussen het besproken werk en andere gedichten uit de literatuur, of legt misschien juist uit wat dit gedicht voor hem of haar zo bijzonder maakt.
  • Ook de gedichten die besproken worden kunnen enorm variëren. Zo troffen we de afgelopen jaren besprekingen aan over Rutger Kopland en Johnny van Doorn, over meer recente gedichten van Ester Naomi Perquin en Mustafa Sitou, maar ook over werk van Guido Gezelle en J.C. Bloem.
  • Als van een dichter al heel veel gedichten besproken zijn is de nieuwswaarde waarschijnlijk gering. Het mooiste is als we besprekingen kunnen plaatsen van werk van dichters die nog niet of nauwelijks besproken zijn.

Kopij
Heb je zin om iets te schrijven? Heb je nog een bespreking of aanzet daartoe op de plank liggen? Het kan prettig zijn om in een vroeg stadium voor te leggen welk gedicht je wilt bespreken, en eventueel welke invalshoek je daarbij kiest. Immers, niet elk gedicht past in de reeks, en ook de bespreking zelf moet in het concept passen.

Stuur je idee of bespreking op naar: Xklassiekers@meandermagazine.nlX (verwijder de hoofdletters X uit dit adres)

 

     Andere berichten

Interview Shari Van Goethem

Interview Shari Van Goethem

‘Ieder mens is een verhaal, maar geen losstaand verhaal. We zijn ingebed in een geschiedenis’ door Mirthe Smeets   Shari Van Goethem...