LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 11 / 24 februari 2019

11 apr, 2019

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Parade der Poëten van Gerhard te Winkel, Fred Penninga (red.)
(Eric van Loo)

Verslag van een niet-dichter in het hol van de leeuw, de 10e Turing finale, 'Na afloop realiseerden we ons dat de prijswinnaars allemaal vrouwen zijn' (Jan Brinkman)

Recensie van de bundel Bloemen in de regen van Arjen Sevenster (Hans Franse)

Uit de serie 'gesprekken met Meandermedewerkers' het negende deel, Romain John van de Maele, "mijn opstandigheid heb ik ingeruild voor mededogen"
(Alja Spaan)

Recensie van de bundel Alleen maar later van Richard Foqué (Ivan Sacharov)

Gedichten van Hedwig du Jardin

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Mahlu Mertens heeft de eerste Zeef Poëzieprijs gewonnen. Haar bundel-in-wordingIk tape je een bed verschijnt eind mei 2019 bij uitgeverij de Zeef, samen met een bloemlezing die gedichten van 60 Vlaamse dichters verzamelt.
Rinske Kegel en Merve Önder kregen ook een auteurscontract.

Vrouwen in Nederlandse kunst en cultuur zijn zwaar ondervertegenwoordigd - daar verandert een Turing- of Zeefuitslag niets aan.
Slechts 13% van de tentoongestelde werken in Nederlandse musea zijn door vrouwen gemaakt, blijkt uit onderzoek. Ook in andere disciplines stemt de positie van vrouwen in de Nederlandse kunst en cultuur niet optimistisch. Het Mama Cash Feminist Festival op 8 maart, Internationale Vrouwendag, biedt daarom een podium voor het werk van feministische kunstenaars en activisten.

Dat doet ook de Stichting Granate: zij organiseert vanaf 2019 jaarlijks haar eendaagse festival, waarbij het succesvolle event Reading Gilgamesh als het middagvullend programma het festival versiert. Daarnaast komen de beste en mooiste elementen van Granate’s eerdere evenement Duizendenéén Film&Poëzie terug als hoofd- en randprogrammering op 31 maart zoals het grootste gala ter ere van de vrouwelijke dichter.
In 2019 sluit Granate zich aan bij het Boekenweekthema De Moeder de vrouw en nodigt haar deelnemers uit om in dat kader werk te presenteren.
En wie nam het initiatief voor deze Stichting?

Nieuwe medewerkers

We verwelkomen in ons midden Janine Jongsma (wedstrijd) en Berry Vos (recensies).

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten