LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 27 / 16 juni

16 jun, 2019

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Poëzie Hardop van Hans & Monique Hagen (Ernst Jan Peters)

In de serie 'favorieten van Meandermedewerkers' de drie lievelingsgedichten van Janine Jongsma

In de zesde Poëzie Kort van 2019 recensies van de bundels Opabina van Frederik Lucien De Laere (Kamiel Choi), Vallende tijd van Mohammed Chacha, Mimoun el Walid, Fadma el Ouariachi en Ahmed Ziani (Ernst Jan Peters), Schraal volk van Joost Wasser (Lennert Ras) en The Raven. Louter duisternis. Darkness there and nothing more van Edgar Allan Poe e.a. (Hans Puper)

Interview met Jeanine Hoedemakers, "het zijn allebei manieren van communiceren"(Alja Spaan)

Recensie van de bundel Die Verherrlichung des Champignon / De verheerlijking van de champignon
van Ralf Thenior / Tsead Bruinja (vert.)
(Peter J.R. Vermaat)

 

De klassieker 232
Een bespreking van Ode aan Joy van Benno Barnard (Joost Dancet).
U krijgt deze klassieker van ons apart toegestuurd in de Klassieker Nieuwsbrief.

Lunchcolumn van Hans Puper

 

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflitsen

Wie maakt het mooiste gedicht voor en over de JAN PIETER HEIJESTRAAT in Amsterdam-West?
Belangrijkste spelregel is dat het gedicht gaat over de Jan Pieter Heijestraat of de directe omgeving. Jan Pieter Heije leefde van 1809 tot 1876 en was naast arts ook een bekende tekstdichter in zijn tijd.
Tot 23 juni a.s. kun je nog een gedicht insturen.

Ter gelegenheid van Poetry International bundelde burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vijftig wereldgedichten. Onder de kop 'Poëzie is een steun in eenzaamheid' verklaart hij in de Volkskrant zijn liefde voor de poëzie.
De redactie van Pauw vroeg kijkers naar aanleiding hiervan hun mooiste gedichten. De uitzending en de gedichten zijn hier te zien/te lezen.

De Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd wordt vanuit Japan georganiseerd. Meer dan 40 landen doen inmiddels mee. In ons land wordt deze haikuwedstrijd georganiseerd door Haiku Kring Nederland. Scholen kunnen zich nu opgeven. Veel docenten gebruiken haiku om kinderen met poëzie kennis te laten maken.
Inspiratie vindt u in de brochure 'Hoe maak je een Haiku'.

Zoals elk jaar nodigt Literair Café Venray en de organisatie van De  Roos , alle amateur-dichters en -prozaïsten in Nederland en Nederlandstalige België uit om deel te nemen aan de inmiddels alweer 27ste editie van de schrijfwedstrijd De Raadselige Roos. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘bevrijd’. Een vakjury-poëzie en een vakjury-proza kiezen elk een eerste, tweede en derde prijswinnaar. Hun inzendingen worden opgenomen in de bundel De Raadselige Roos 2019. Beide nomineren eveneens vijf werken van dichters en verhalenschrijvers voor publicatie.
Het reglement voor en verder informatie over de schrijfwedstrijd kunt u op de site nalezen.

Oproep! 

Sinds een maand of twee is de oude website klassiekers.net uit de lucht. Alle inhoud is veiliggesteld in Word-bestanden. Het overzetten naar de huidige website – https://meandermagazine.nl/cat/klassiekers/– vindt geleidelijk plaats. Bij het overzetten rijzen soms vraagtekens over hoe het gedicht er op de oude site uitzag. Er lijken incidenteel afwijkingen aanwezig qua hoofdlettergebruik of interpunctie. Daarom dit verzoek: heeft u misschien nog een aantal oorspronkelijke nieuwsbrieven zoals Joop Leibbrand die verstuurde op uw computer? Met name de nieuwsbrieven van 2014 en eerder (vóór nr. 180) zijn voor ons interessant. Graag een berichtje naar de Redacteur Klassiekers: Eric van Loo.

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten