LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 52 / 29 december

29 dec, 2019

De afgelopen week op de site van Meander

In de tiende Poëzie Kort van 2019 recensies van de bundels Pijnpunten van Tom van Rossum (Lennert Ras), Huis Huid van Theo Monkhorst (Janine Jongsma) en Het Liegend Konijn 2019/2, samengesteld door Jozef Deleu (Hans Puper) en Ik is een ander van Frank Diamand (Lennert Ras)

Recensie van de bundel De man die (altijd) terug kwam van Guy van Hoof (Kamiel Choi)

"Een tijdloos ritueel", eindejaarsgedichten

100 jaar Elburg, in stilte, column van Jan van der Vegt

 

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

Op 21 december overleed beeldend kunstenaar en dichter Cawwa Wijnberg. Ze werd 77 jaar. Een terugkerend thema in de acht poëziebundels die zij van 1989 tot en met 2019 het licht deed zien, was het verdriet rond haar vader, een verzetsstrijder die in de oorlog gefusilleerd werd. Bij haar dertig jaar dichterschap stond Meander in juni stil.

Niet Joost Oomen of Simone Atangana Bekono maar Iduna Paalman is door de Volkskrant uitgekozen als Literair Talent van het Jaar 2020. De drie kandidaten zijn, toeval of niet, dichters. Iduna Paalman debuteerde dit jaar met de bundel De grom uit de hond halen.

Dichter Femke Vindevogel werd genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs, een literaire prijs uitgereikt door het verbond van onafhankelijke boekhandels voor het beste Nederlandstalige boek van het voorbije jaar. Vorige winnaars waren: 'Voor het vergeten' (Peter Verhelst 2019) ‘Dit is mijn hof’ (Chris De Stoop in 2016), ‘Wil’ (Jeroen Olyslaegers in 2017) en ‘De mensengenezer’ (Koen Peeters in 2018).

De jury van De Grote Poëzieprijs is bekend. Juryleden zijn: Roos Van Acker, Germanist, tv-presentator, radiomaker en zangeres; Noraly Beyer, oud-nieuwslezer van het NOS Journaal en de Wereldomroep; Anna de Bruyckere, schrijver van poëzie, toneel, essays en verhalen; Babs Gons, schrijver, performer en stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven en Kila van der Starre, literatuurwetenschapper en poëziecriticus. Over de ingezonden bundels is hier meer te lezen. Op 5 februari, de laatste dag van de Poëzieweek, maakt de jury de genomineerde bundels bekend.

Ook de jury van de Gedichtenwedstrijd (de opvolger van de Turing) is bekendgemaakt. De jury wordt voorgezeten door Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja en bestaat verder uit Gershwin Bonevacia, schrijver en stadsdichter van Amsterdam; Dominique De Groen, dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en oprichter van een label voor DIY-uitgaves; Maxim Februari, schrijver en columnist van NRC Handelsblad en Asha Karami, dichter, jeugdarts en ringarts bij vechtsportgala’s. Bij het sluiten van de indientermijn voor De Gedichtenwedstrijd op 20 december 2019 kon een aantal van ruim 6.700 ingezonden gedichten worden genoteerd.
De winnende bundel én het winnende gedicht wordt op 21 maart 2020 - Wereld Poëziedag - bekendgemaakt in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam.

De Gerrit Komrij-prijs 2019 gaat naar Sander Bink vanwege zijn niet aflatende ijver om de literatuur van rondom 1900 te propageren. Dat doet hij met de mederedacteuren van de site rond1900.nl, maar hij gooit er nog een schepje bovenop met de boekenreeks ‘Rondom Couperus’.
In 2012 is de Gerrit Komrij-prijs opgericht om de popularisatie van de oude letteren te eren. Komrij was gek op oude literatuur en hij heeft veel gedaan deze onder de mensen te brengen. De Gerrit Komrij-prijs gaat naar die persoon (of instantie) die het best, leukst, origineelst de oudere literatuur over het voetlicht weet te krijgen.

Bijna iedereen maakt ze aan het eind van het jaar; als u ook zo geniet van lijstjes, kijk dan hier.

Meander op andere plaatsen

Idee voor ‘Meanderend Museum’ in Seefhoek
"Een museum hoeft niet per se één gebouw te zijn, vindt E.N.(27). Het kan ook een samenraapsel van ruimtes zijn in een wijk: leegstaande panden, schuren, koterijen, parkeergarages,... Zo ontstond het idee van een ‘meanderend museum’. Een museum dat slingert doorheen de straten van de Antwerpse Seefhoek."

uit De Standaard (ingestuurd door Andrée Van Lommel).

Heeft u ook een voorbeeld, fragment, foto, citaat waarin Meander terugkomt? Stuur het ons toe!

 

 

 

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten