LITERAIR E-MAGAZINE VOOR NEDERLANDSTALIGE POËZIE

Nieuwsbrief 35 / 27 september

27 sep, 2020

De afgelopen week op de site van Meander

Recensie van de bundel Er is een band die rapemachine heet van Levina van Winden (Ivan Sacharov)

Gedichten van Geert Jan Beeckman

Recensie van de bundel Afscheid van Cees Nooteboom (Johan Reijmerink)

Interview met Mauro Alberto Garcia, "Dit zijn slechte tijden voor lyriek" (Sander de Vaan)

 

Recensie van de bundel Nachtvangst van Froukje van der Ploeg (Geert Zomer)

Gedichten van Johanna Kruit

Ironie, kan dat nog?, column van Hans Puper

 

Deze week op de site van Meander

"De wereld wordt begrijpelijker als je tussen de regels door weet te ontdekken wat er nog meer is 'tussen hemel en aarde'." Uit het interview met Wim van Til, donderdag online!

Op de homepage vindt u altijd een verwijzing naar het nieuwste bericht. Voor eerdere berichten: klik op de pijltjes.

 

Nieuwsflits

De voormalig stadsdichter van Eindhoven, Merel Morre, plaatste een ode aan IC-voorzitter Diederik Gommers nadat hij in de talkshow van Eva Jinek opnieuw de coronamaatregelen van de regering verdedigde. Het gedicht bracht talloze twitteraars in vervoering.

Het woord ‘warmhartigheid’ werd uitgeroepen tot nieuw Nederlands woord. De inzender(s?) werd(en) beloond met een geldprijs. Het woord zou in de Van Dale komen maar men vergeet dat het woord reeds driemaal voorkomt in het werk van de Vlaamse dichter Mark Meekers.
“De gelukkige vissers, die niet beter wisten, geen moment dachten aan diefstal of plagiaat, gaan met de buit naar de markt en krijgen er een mooi prijsje voor. De dichter gunt hen hun feestje omdat het een fijn woord is, maar had ook graag meegeproefd van de botersaus.” aldus Mark Meekers.

Van 3 tot en met 10 oktober vindt de zesde editie van de Week van het Nederlands plaats, een organisatie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren, met steun van de Taalunie. Dit jaar o.a. een zoektocht naar taalkunstenaars met behulp van de acht uitdagingen op de achterkant van de Taalkrant en een unieke artistieke samenwerking tussen Radna Fabias en Wannes Cappelle.

Een rel in Haarlem rond de nieuwe stadsdichter Darryl Danchelo Osenga.

Begon de OBA gisteren weer met haar open podium, heeft Eijlders al een aantal dichters welkom geheten, ook de Haarlemse Dichtlijn wil weer dichters zien en wel op vrijdagavond 9 oktober in het Stadsparadijs. Vooraf aanmelden verplicht.

In Alkmaar herstart Reuring op zaterdag 24 oktober.

De tiende Rinke Tolmanpoëzieprijs werd gewonnen door Geert Viaene. Tweede werd Frank Van Den Houte en derde Joris Denoo.


Meander op andere plaatsen

uit hoofdstuk Babylonië, De zeven boeken van Mani, boek Inventaris van enkele verliezen, Judith Schalansky (ingestuurd door Alja Spaan)

Voor de komende maanden hebben wij genoeg bijdragen voor deze rubriek. We zijn erg blij met uw enthousiasme en geven u een seintje wanneer u weer kunt insturen!

 

 

Veel leesplezier! 

Meandermagazine is gratis voor lezers, maar kost de makers wel geld. Om de onkosten te kunnen dragen, zijn wij afhankelijk van donaties. Wilt u ons steunen? Ga dan naar meandermagazine.nl en klik op de donatieknop. Onze dank is groot.

     Andere berichten